gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΛΑΙΡΟΣ Δήμος ΑΚΤΙΟ - ΒΟΝΙΤΣΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Κεκροπίας (Παλαίρου)

ΠΑΛΑΙΡΟΣ (Δήμος) ΑΚΤΙΟ - ΒΟΝΙΤΣΑ

Κόμβοι επίσημοι

Πάλαιρος

ΠΑΛΑΙΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΚΤΙΟ - ΒΟΝΙΤΣΑ
  Όμορφη κωμόπολη, με θέα στα απέναντι νησάκια Μαδουρή, Σκορπιό και Μεγανήσι. Απέχει 134 χλμ. βορειοδυτικά του Μεσολογγίου και έχει 2.300 κατοίκους. Αξιοθέατα αποτελούν τα τείχη της αρχαίας πόλης και το κάστρο Κεχροπούλα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/a>


Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Palaerus

ΠΑΛΑΙΡΟΣ (Αρχαία πόλη) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  Palaipos: Eth. Palaipeus. A town on the W. coast of Acarnania, on the Ionian sea, which is placed by Strabo between Leucas and Alyzia. Its exact site is unknown. Leake places it in the valley of Livadhi. In the first year of the Peloponnesian War (B.C. 431) Palaerus was in alliance with the Athenians; and when the latter people took the neighbouring town of Sollium, which was a Corinthian colony, they gave both it and its territory to the inhabitants of Palaerus.

This text is from: Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith, LLD). Cited June 2004 from The Perseus Project URL below, which contains interesting hyperlinks


Harpers Dictionary of Classical Antiquities

Palaerus

(Palairos). A town on the coast of Acarnania near Leucas.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΠΑΛΑΙΡΟΣ (Δήμος) ΑΚΤΙΟ - ΒΟΝΙΤΣΑ
Γεωγραφική θέση:
  Ο Δήμος Κεκροπίας αποτελεί μια γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται στο Β.Δ. άκρο του Νομού Αιτωλ/νίας και καταλαμβάνει συνολική έκταση 106. K.m2. Η παράκτια ζώνη βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος ενώ η ενδοχώρα συνορεύει με τους Δήμους: Ανακτορίου, Αλυζίας, Μεδεώνων. Σε μικρή απόσταση από τις ακτές του Δήμου εκτείνονται τα νησιά: Λευκάδα, Κάλαμος, Μεγανήσι κ.α.
Γεωγραφικά χαρακτηριστικά:
  Η γεωγραφική δομή της περιοχής του Δήμου Κεκροπίας παρουσιάζει μια ποικιλία.
  Περιλαμβάνει: παράκτιες ζώνες, αρμυρόβαλτους, πεδινές εκτάσεις, δάση, ορεινούς όγκους, λίμνες.
  Στο Δήμο υψώνεται ο ορεινός όγκος του Σέρεκα ( 1171μ. ), ο οποίος αποτελεί έναν από τους τρεις μεγάλους όγκους των Ακαρνανικών ορέων, ακόμα υπάρχουν και άλλα μεγάλα και μικρά βουνά. Ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει η παράκτια ζώνη με τις βραχώδεις ακτές προς την πλευρά του Ιονίου η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στον Δήμο και στην Λευκάδα, οι αρμυρόβαλτοι λίμνη Βουλκαριά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας


   Ο Δήμος Παλαίρου αποτελεί μια γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται στο Β.Δ. άκρο του Νομού Αιτωλ/νίας και καταλαμβάνει συνολική έκταση 106. K.>m2. Η παράκτια ζώνη βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος ενώ η ενδοχώρα συνορεύει με τους Δήμους: Ανακτορίου, Αλυζίας, Μεδεώνων. Σε μικρή απόσταση από τις ακτές του Δήμου εκτείνονται τα νησιά: Λευκάδα, Κάλαμος, Μεγανήσι κ.α.
Γεωγραφικά Χαρακτηριστικά
  Η γεωγραφική δομή της περιοχής του Δήμου Παλαίρου παρουσιάζει μια ποικιλία. Περιλαμβάνει: παράκτιες ζώνες, αρμυρόβαλτους, πεδινές εκτάσεις, δάση, ορεινούς όγκους, λίμνες. Στο Δήμο υψώνεται ο ορεινός όγκος του Σέρεκα ( 1171μ. ), ο οποίος αποτελεί έναν από τους τρεις μεγάλους όγκους των Ακαρνανικών ορέων, ακόμα υπάρχουν και άλλα μεγάλα και μικρά βουνά. Ενδιαφέρων ακόμη παρουσιάζει η παράκτια ζώνη με τις βραχώδεις ακτές προς την πλευρά του Ιονίου η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα στον Δήμο και στην Λευκάδα, οι αρμυρόβαλτοι λίμνη Βουλκαριά. Στις ορεινές περιοχές κυριαρχεί χαμηλή ή υψηλή θαμνώδη βλάστηση και αραιά δάση. Παρατηρείται έντονα το πουρνάρι, οι ασπάλαθοι, οι ασφάκες, οι θυμαρορίγανες, οι αγριοκουμαριές και τα ρείκια. Οι πεδινές εκτάσεις καταλαμβάνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από καλλιέργειες όπως καπνό, βαμβάκι, σιτηρά, μηδική, κ.λπ. Σε υγροτοπικές περιοχές εμφανίζεται το αγριοκάλαμο, η ψάθα, πλατάνια, λεύκες, ιτιές. Στους λόφους κυριαρχεί η ελιά. Στους αρμυρόβαλτους συναντώνται αρμυρήθρες και σε χαμηλής αλατότητας εδάφη κέδρα και πουρνάρια. Ακόμα φυτοκοινωνίες μακκίας βλάστησης όπως Σχοινός, Πρίνος, Ρείκι, Σπάρτο, Φιλίκι, Κουμαριά, Αριά, Κουτσουπιά.
  Το κλίμα της περιοχής είναι ομοιόμορφο. Διαφοροποιείται όπως ανάλογα με την μεταβολή του υψομέτρου. Γενικά χαρακτηρίζεται ως εύκρατο μεσογειακό μεταβατικό προς θαλάσσιο με ήπιους χειμώνες, άφθονες βροχές και μεγάλη ηλιοφάνεια
Περιβάλλον
  Η περιοχή του Δήμου τουλάχιστον φαινομενικά δεν έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα που την αποτελούν. Είναι σημαντικό από περιβαλλοντική άποψη να τονίσουμε ότι η γεωγραφική περιοχή του Δήμου αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής με ιδιαίτερα οικοσυστήματα. Αυτά είναι ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα που βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Παλαίρου και της Νήσου Λευκάδας. Η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων αυτών είναι σημαντικής σπουδαιότητας, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα μικρότερων οικοσυστημάτων που βρίσκονται στη περιοχή, όπως δάση, παράκτιες ζώνες, όχθες και εκβολές μικρών ποταμών που διασχίζουν τα εδάφη του Δήμου, γιατί είναι γνωστό ότι η οικολογική διαταραχή σ' ένα οικοσύστημα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο ίδιο αλλά μπορεί να επιφέρει συνέπειες και σε άλλα οικοσυστήματα.
  Kτηνοτροφία και η γεωργία δεν έχουν επιφέρει ορατές μεταβολές στο περιβάλλον αλλά η γεωργία με τη σημερινή εντατική, χημική εκμηχανισμένη της μορφή, μακροπρόθεσμα είναι δυνατόν να επιφέρει ανεπανόρθωτες μεταβολές στα εδάφη αλλά και μόλυνση στους αποδέκτες στους οποίους καταλήγουν τα προϊόντα των δραστηριοτήτων της.
  Κυριότερα ευαίσθητα οικοσυστήματα:
Λίμνη Βουλκαριά:
  
Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο ανατολικά της Κοινότητας Αγίου Νικολάου. Έχει υπερθαλάσσιο ύψος 5 μέτρα και εμβαδόν 10.000 στέμματα. Ανήκει στον τύπο υγροτόπου εσωτερικής μονίμως κατακλυσμένης λίμνης γλυκού νερού. Είναι μεσόσροφη, αβαθής λίμνη ( μέγιστο βάθος 2.5 μέτρα ) με φράγμα και διώρυγα επικοινωνίας με τη θάλασσα στο Βορειοδυτικό τμήμα της. Το έδαφός της είναι αμμοαργιλώδες.
  Στην λίμνη απαντώνται οι ακόλουθες μορφές βλάστησης:
•Υδροφυτική βλάστηση( υφυδατική, εφυδατική ): Nagas marina, Potamogeton spp.
•Βλάστηση καλαμώνων: Phragmites australis Αγριοκάλαμο.
•Βλάστηση θαμνώνων: Tamarix spp Αρμυρίκια.
  Σε τμήματα της περιμετρικής ζώνης του υγροτόπου υπάρχουν αροτριαίες καλλιέργειες και θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων.
  Στην πανίδα απαντώνται τα εξής είδη:
•Ιχθύες: Τυλινάρι Leuciscus cephlus, Στροσίδι Barbus albanicus.
•Αμφίβια: Δενδροβάτραχος Hyla arborea.
•Ερπετά: Κυρτοδάχτυλος Cyrtodactylus kotchyi, Αφλέβαρος Ablepharus Kitaibelii, Τρανόσυρα Lacerta trilineata, Σαίτα Coluber najadum<, Λαφίτης Elaphe guatuorlineata, Νερόφιδο Natrix natrix.
•Πτηνά: Αργιροτσικνιάς Egretta alba<, Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea, Χαλκόκοτα, Plegadis falcinellus, Καλαμόκιρτος, Circus aeruginosus, Λιβαδόκιρκος, C.Pygargus, Μαυρογλάρονο Chlidonias niger, Μουστακοποταμίδα, Acrocephalus melanopogon, Δρυομυγοχάφτης, Ficedula semitorguata.
•Θηλαστικά: Νανονυχτερίδα Pipistrellus, Ασβός Meles meles, Βίδρα Lutra lutra.
  Το υφιστάμενο Νομικό καθεστώς προστασίας είναι Υγρότοπος διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση RAMSAR (Περιοχή ειδικής προστασίας οδηγία 79/409 Ε.Ο.Κ., Σύμβαση Βαρκελώνης)
Ανατολική λιμνοθάλασσα Λευκάδας:
   Είναι ένας από τους μικρούς περιφερειακούς βιότοπους, που περιστοιχίζουν το σημαντικό σύμπλεγμα βιοτόπων διεθνούς σημασίας του Αμβρακικού κόλπου. Η Λιμνοθάλασσα έχει έκταση 700 ha. Το ύψος της παλίρροιας που παρατηρείται είναι μέση τιμή 0,3 μέτρα. Ο βιότοπος αυτός αποτελείται από δυο ζώνες: βαθιά ζώνη και ζώνη που δέχεται τα φερτά υλικά ( συσσωρεύσει οργανικής ύλης της τάξης του 22% ) της λεκάνης απορροής βάθους 0,3 μέτρα. Οι τσιπούρες και τα λαυράκια συγκεντρώνονται στα βαθιά σημεία της λιμνοθάλασσα ενώ τα κεφαλοειδή εμφανίζονται σε λιγότερο βαθιές και αποκλεισμένες περιοχές.
  Ο βιότοπος αυτός παρουσιάζει πληθυσμούς της κατηγορίας πουλιών ΑΙ της Κοινοτικής Οδηγίας 409/79 ( πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση ή είναι πολύ ευαίσθητα σε επεμβάσεις του βιοτόπου τους. Τα πουλιά αυτά κρίνονται ως προστατευόμενα είδη ( άρθρο 4 της Κοινοτικής Οδηγίας ).
   Tα πουλιά αυτά είναι τα εξής: Phalacrocorax carbo sinensis, Phalacrocorax aristotelis, Ardeola ralloides, Egretta garzetta, Egretta alba, Trigna glareola, Larus genei, Larus melanocephalus, Sterna sandvicensis, Sterna hirundo, Sterna albifrons, Alcedo atthis, Lanius collurio.
  Παρατηρούμενα είδη πανίδας:
•Ιχθύες, αμφίβια, ορνιθοπανίδα, ερπετά, δίθυρα μαλάκια, καρκινοειδή.
  Βλάστηση
•Αλόφιλη: αρμυρίκια, αρμυρήθρες.
•Υδρόφιλη: είδη που αναπτύσσονται σε εδάφη πλούσια σε χλωριούχο Νάτριο.
•Αειθαλής βλάστηση: μακκία βλάστηση, κυρίως σχοίνος, ρείκι και σπάρτο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κεκροπίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ