gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΠΙΣΚΟΠΗ Χωριό ΤΕΓΕΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (3)

Αρχαίες πόλεις

Αρχαιολογικός χώρος Επισκοπής Τεγέας

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
  Ο χώρος της Επισκοπής Τεγέας, είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αρκαδίας. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Στάδιο και Επισκοπή. Περιλαμβάνει μνημεία από διάφορες περιόδους. Τα σημαντικότερα είναι το αρχαίο μαρμάρινο θέατρο των ελληνιστικών χρόνων, που ανέγειρε στα 175 μ.Χ. περίπου ο Αντίοχος Γ' ο Επιφανής, τμήματα της αρχαίας Αγοράς των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τμήμα παλαιοχριστιανικής Βασιλικής (5ος - 6ος αι. μ.Χ.) που περιλαμβάνει ψηφιδωτό δάπεδο που αναπαριστά τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ και τους μήνες του έτους, βωμός αυτοκρατορικής λατρείας (1ος - 4ος αιώνας μ.Χ.) και τμήματα βυζαντινού οικισμού (10ος - 13ος αιώνας μ.Χ.).
  Οι αρχαιολογικές έρευνες έδειξαν ότι στη θέση του θεάτρου προϋπήρχε και άλλο παλαιότερο θέατρο του 4ου π.Χ. αι. Συγκεκριμένα, το ημικυκλικό κοίλο, το ανάλημμα, οι σκάλες και μέρη των τοίχων της σκηνής ανήκουν στο νεότερο θέατρο του Αντιόχου, ενώ ο κατώτερος λίθος που προεξέχει από τους λίθους των εδωλίων που ανασκάφηκαν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ανήκει στο προγενέστερο θέατρο. Μάλιστα φέρει και επιγραφή με το όνομα του δωρητή της πρώτης σειράς των επιβλητικότερων εδωλίων: "Κύμβαλος ανέθηκεν. Διονύσω αγωνοθετήσας".
  Στο κοίλο του θεάτρου είναι χτισμένος ο ωραίος βυζαντινός Ναός της Παναγίας, ο οποίος οικοδομήθηκε το 1888 από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο για να αντικαταστήσει την προγενέστερη ερειπωμένη βυζαντινή βασιλική (11ου ή 12ου αιώνα) που αποτελούσε τη μητρόπολη του μεσαιωνικού Νικλίου.
  Κοντά στην εκκλησία, όπως και στο εσωτερικό του παρακείμενου πάρκου σώζονται υπολείμματα μεσαιωνικών τοίχων. Στο χώρο του πάρκου, προστατευμένο από ειδικό στέγαστρο βρίσκεται το ψηφιδωτό δάπεδο με αναπαράσταση των Ποταμών της Εδέμ και των Μηνών του έτους που αποτελεί τμήμα της λεγόμενης Βασιλικής του Θύρσου. Είναι το μόνο που έχει διασωθεί από τις δύο παλαιοχριστιανικές Βασιλικές που αποκάλυψε ο καθηγητής Berard της Γαλλικής αποστολής και οποίες στο μεταξύ αφανίσθηκαν. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον περασμένο αιώνα από Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή οπότε αποκαλύφθηκαν τμήμα του αρχαίου θεάτρου, λείψανο της Στοάς της αρχαίας Αγοράς και λείψανα δύο παλαιοχριστιανικών Βασιλικών. Στο διάστημα 1982-1995 έγιναν νέες ανασκαφές από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Δρα Θ. Σπυρόπουλο, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το ΄Ιδρυμα "ΒΙΟΧΑΛΚΟ Μ. Ν. Στασινόπουλος".
  Οι ανασκαφές αυτές αποκάλυψαν μεταξύ άλλων τμήμα του κοίλου του Θεάτρου, τμήμα του περιμετρικού του τείχους, την Αγορά και θεμέλια ιερού της ρωμαϊκής περιόδου.

Ιερό της Δήμητρος και της Κόρης
  Στο ύψωμα όπου σήμερα είναι χτισμένο το χωριό Αγιος Σώστης, κοντά στην Επισκοπή, τοποθετείται από αρκετούς ερευνητές η ακρόπολις της αρχαίας Τεγέας. Στην κορυφή του λόφου έχουν ανασκαφεί από τον Κ. Ρωμαίο λείψανα του ιερού της Δήμητρος και της Κόρης. Έχουν αποκαλυφθεί ο περίβολος του ιερού, καθώς και ένα χάσμα ημικυκλικού σχήματος και βάθους δύο μέτρων , το οποίο εικάζεται ότι ήταν ο χώρος λατρείας του ιερού. Η θέση του ιερού είναι στην πλατεία του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Επισκοπή Τεγέας

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ