gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 27 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (27)

Βιβλιοθήκες

Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 2310 374800, 374806, 374816, 374826
Φαξ: +30 2310 221066

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Τηλέφωνο: +30 2310 424132-3
Φαξ: +30 2310 412143

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ (Κωμόπολη) ΚΙΛΚΙΣ
  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1992 και στεγάστηκε αρχικά στο ισόγειο του Δημαρχείου Πολυκάστρου. Σήμερα φιλοξενείται στον άνετο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης. Διαθέτει περίπου:
•4.000 τόμους βιβλίων για μικρούς και μεγάλους
•μια μικρή συλλογή οπτικοακουστικού υλικού
•περιοδικό τύπο
•τοπικές εφημερίδες για την πληροφόρηση των αναγνωστών της
  Τα βιβλία της είναι ταξινομημένα βάσει του δεκαδικού συστήματος ταξινόμησης Dewey και καλύπτουν σχεδόν όλες τις θεματικές κατηγόριες. Η Βιβλιοθήκη είναι μηχανογραφημένη σύμφωνα με το Σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης "ΑΒΕΚΤ 4.00"
  Οι κατάλογοι των βιβλίων που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη είναι:
•αλφαβητικός κατάλογος θεμάτων
•αλφαβητικός κατάλογος συγγραφέων
•αλφαβητικός κατάλογος τίτλων
  Οι αναγνώστες της βιβλιοθήκης μας (ως τον Απρίλιο του 2002) ανέρχονται τους 1424 με καθημερινώς καινούργιες εγγραφές μελών. Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των αναγνωστών - μελών της βιβλιοθήκης για καινούργιο βιβλιογραφικό υλικό, καθώς και ο καινούργιος ρόλος που καλείται να παίξει η βιβλιοθήκη σε κάθε τοπική κοινωνία, ως κέντρο πληροφοριών, μας καθιστούν όλους υπεύθυνους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.

Ιστορικά αρχεία

Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 2310 855255, 868186
Φαξ: +30 2310 855255

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνο: +30 2310 264668, 274167
Φαξ: +30 2310 274710
  Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1983. Από τότε προσφέρει συνεχώς στο κοινό και ειδικότερα στην επιστημονική κοινότητα τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τους σκοπούς της ίδρυσής του.
  Υπάγεται στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί χώρο συνάντησης των δημοτικών δραστηριοτήτων με εκείνες άλλων επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, καθώς και του επιστημονικού δυναμικού της πόλης στο πεδίο της ιστορίας.
Σκοποί
•Η συλλογή, διάσωση, καταγραφή συντήρηση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και μελέτη των κάθε είδους άμεσων και έμμεσων πηγών, που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της μείζονος Θεσσαλονίκης και σε ό,τι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή της.
•Η διεξαγωγή, προώθηση και διευκόλυνση της σχετικής με την εν γένει ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας επιστημονικής έρευνας.
•Η πρόκληση του ενδιαφέροντος του ελληνικού και αλλοδαπού κοινού προς την εν γένει ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και η συνεργασία μαζί του.
•Η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των δημοτών της πόλης για την ιστορία της πόλης.
•Η δημιουργία Ιστορικού Δημοτικού Αρχείου της πόλης.
Λειτουργία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης
  Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στεγάζεται από το 1995 σε ιδιόκτητο κτίριο (δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη). Εποπτεύεται από Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων της πόλης. Η επιτροπή αυτή έχει διαιρεθεί σε υπο-επιτροπές, αντίστοιχες με τις ποικίλες δραστηριότητες του Κέντρου.
Αρχείο Δήμου Θεσσαλονίκης
  Στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης φυλάσσεται το ιστορικό αρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μέρος του αρχείου αυτού βρίσκεται στους χώρους του κτιρίου της πλατείας Ιπποδρομίου και δίνεται σταδιακά στην έρευνα. Στο Κέντρο επίσης βρίσκονται σημαντικές ιδιωτικές αρχειακές μονάδες.
Βιβλιοθήκη & Συλλογές
  Η ειδική βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη βιβλιογραφία σχετικά με την ιστορία της πόλης. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο δεύτερο όροφο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φωτογραφική και χαρτογραφική συλλογή, καθώς και συλλογή καρτ-ποστάλ των αρχών του αιώνα με θέμα την Θεσσαλονίκη.
Εκδηλώσεις
  Στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου το Κέντρο Ιστορίας οργανώνει τακτικά εκθέσεις ιστορικών τεκμηρίων από την ιστορία της πόλης, είτε από δικό του υλικό είτε από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Στην αίθουσα διαλέξεων του τρίτου ορόφου, η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα διερμηνείας και προβολών, διεξάγονται συνέδρια, διαλέξεις και κύκλοι ομιλιών.
Εκδόσεις
 Η εκδοτική δραστηριότητα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει αυτοτελείς εκδόσεις μελετών, πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και την επετηρίδα του Κέντρου, "Θεσσαλονίκη", στην οποία δημοσιεύονται μελέτες σχετικές με την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τις εκδόσεις μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθεύονται από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Συνέδρια
  Το Κέντρο διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες μόνο ή σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς της πόλης και εκδίδει τα πρακτικά των εργασιών τους.
Προοπτικές
  Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης επιδιώκει να λειτουργήσει ως ο κεντρικός φορέας τεκμηρίωσης, έρευνας και προβολής της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, του διαχρονικού και του μητροπολιτικού της χαρακτήρα.

Μουσεία

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

ΑΡΙΔΑΙΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
  Εγκατεστημένο στον αναπαλαιωμένο σιδηροδρομικό σταθμό τύπου Decauville, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1916 από τις συμμαχικές δυνάμεις και λειτούργησε μέχρι το 1931 εξυπηρετώντας τις ανάγκες μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών στην περιοχή, ενημερώνει τον επισκέπτη για τον χλωριδικό πλούτο και τα κύρια είδη πανίδας που φιλοξενούνται στους ορεινούς όγκους Βόρα, Πίνοβου & Τζένας, οι οποίοι σχηματίζουν το ορεινό τόξο Αλμωπίας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πέλλας.

Λαογραφική συλλογή του Βερτίσκου

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η λαογραφική συλλογή του Βερτίσκου είναι αποτέλεσμα της αγάπης των νέων ανθρώπων για τον τόπο τους και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του. Στην προσπάθεια διάσωσης της ιστορίας του και έχοντας συνείδηση, οι νέοι, ότι η γνώση του παρελθόντος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος, συγκέντρωσαν τα εκθέματα της Συλλογής, δείγματα της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
  Η λαογραφική συλλογή στεγάζεται, προσωρινά, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Βερτίσκου, με προοπτική να μεταφερθεί σ? ένα διατηρητέο διώροφο κτίσμα 80 τ.μ. των αρχών του αιώνα, όταν αποκατασταθούν οι φθορές του. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στον αρχικό πυρήνα του οικισμού και αποτελείται από το ισόγειο, κατώι, κτισμένο με πέτρα και τον όροφο, ο οποίος σχηματίζεται με ξυλόπηκτη τοιχοποιία και χωρίζεται σε δύο δωμάτια.
  Εδώ θα αναβιώσουν τα εργαστήρια επεξεργασίας της κατσικότριχας, θα εκτεθούν τα εργαλεία κατασκευής των τουρβάδων, των τσούλιων, τα οικιακά σκεύη, οι φορεσιές, θα ακουστούν τα τραγούδια, θα περιγραφούν τα ήθη και τα έθιμα του χωριού. Η παράδοση του τόπου θα γίνει αναγνώσιμη και η μνήμη επισκέψιμη, ενώ η σύνδεση του Λαογραφικού Μουσείου με την Κατασκήνωση και το Περιβαλλοντικό Κέντρο θα συμβάλει στην παροχή ολοκληρωμένης γνώσης και θα συντελέσει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου με τη δημιουργία νέων προοπτικών απασχόλησης του εναλλακτικού τουρισμού.

Αρχαιολογικό Μουσείο

ΚΙΛΚΙΣ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 23410 22477

Λειτουργεί από το 1972 και σε αυτό βρίσκονται ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή του Κιλκίς αλλά και συλλογές ιδιωτών. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου εκτίθενται αντικείμενα της εποχής του σιδήρου όπως τεθροδόχα δοχεία, χάλκινα κοσμήματα και όπλα. Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν γλυπτά , επιγραφές και επιτύμβιες στήλες των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης στην αίθουσα αυτή υπάρχουν πήλινα ειδώλια, αγγεία και εξαίρετα κοσμήματα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Κιλκίς


Πολεμικό Μουσείο

Τηλέφωνο: +30 23410 76578

Το μουσείο χτίστηκε το 1966. Ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Aμυνας το οποίο έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του. Ο επισκέπτης μπορεί να δει στις αίθουσες του μουσείου ντοκουμέντα από το 1912-1913, όπως και προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στολές όπλα (όλμους, οβίδες, πυροβόλα κ.α.) και σημαίες συνταγμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική παρουσίαση της μάχης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Κιλκίς


Φυσιογραφικό & Λαογραφικό Μουσείο

ΛΟΥΤΡΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ (Οικισμός) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 91300, 91388
  Από το 1991 λειτουργεί στη λουτρόπολη Φυσιογραφικό - Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο παρά τη μικρή του διάσταση συγκεντρώνει σημαντικά ευρήματα στους τομείς της φυσιογραφίας, παλαιοντολογίας, σπηλαιογραφίας και λαογραφίας-ιστορίας. Το παλαιοντολογικό του τμήμα εμπλουτίζεται συνεχώς από τα ευρήματα των ερευνών στο σπηλαιολογικό πάρκο, ενώ μεταξύ των εκθεμάτων του συγκαταλέγονται οστά της αρκούδας των σπηλαίων, ευρήματα της ελληνιστικής & ρωμαϊκής εποχής, καθώς και αντικείμενα συνδεδεμένα με τη λαογραφία.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πέλλας.

Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών & Εργαλείων

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 26166
Φαξ: +30 23730 26166
  Παραγάδια, καμάκια, αγκίστρια ομοιώματα από βάρκες μικρές και μεγάλες αλλά και εργαλεία που αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα και τα οποία αποτελούσαν , μέρος της καθημερινή ζωής των ψαράδων αποτελούν πια το υλικό του πρώτου ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ & ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ που άνοιξε τις πύλες του το Μάρτιο του 2001 στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής.
  Το μουσείο έρχεται να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε στη χώρα μας, καθώς παρά τη πλούσια αλιευτική παράδοση που έχουμε σαν χώρα δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ένας χώρος συγκέντρωσης και παρουσίασης των αντικειμένων. Η ιδέα ανήκει στο Ναυτικό Ομιλο Μουδανιών, που τα μέλη του πρόσφεραν μια σημαντική συλλογή κοχυλιών από τις ελληνικές θάλασσες και συνέβαλαν στη διατήρηση των αλιευτικών αντικειμένων .
  Την πρωτοβουλία για τη ίδρυση του Μουσείου «αγκάλιασε ο Δήμος Μουδανιών» αλλά οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων -Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) ,που ανέλαβαν και κατάφεραν να το κάνουν πράξη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος PESKA Ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 329.000.000 δραχμές και καλύφθηκε κατά 45% από τη Ε.Ε ,κατά 35% από κονδύλια του Δήμου Μουδανιών και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο.
  Τα εκθέματα θα φιλοξενηθούν σε ένα καινούργιο κτίριο 700 τμ που βρίσκεται στη παραλία των Ν.Μουδανιών στο χώρο θα παρουσιάζονται τρεις ενότητες στη πρώτη θα αναλύεται η ιστορική εξέλιξη της αλιείας και ο ρόλος της στη ζωή του ανθρώπου (οι τεχνικές ψαρέματος, τα εργαλεία ο εξοπλισμός καθώς και αλιευτική ιστορία των Ν.Μουδανιών).
  Η δεύτερη ενότητα αφορά στο θαλάσσιο πλούτο και σε ειδική αίθουσα θα παρουσιάζεται ο μαγευτικός κόσμος των οστράκων επίσης τα αλιεύματα οι αξίες και τα οφέλη αλλά και η κακομεταχείριση που δέχεται η θάλασσα. Ολα αυτά προβάλλονται σε αφίσες ταμπλό ομοιώματα.
  Στην τρίτη ενότητα σε μια άλλη ειδική αίθουσα θα γίνονται βιντεοπροβολές με θέματα από τη μοναδικότητα του βυθού και της θάλασσας. Επίσης στο μουσείο θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη.
  Το μουσείο θα έχει μεγάλο όφελος για την περιοχή της Χαλκιδικής καθώς πρόκειται για ένα πρότυπο μουσείο που θα μπορεί να γνωρίσει στους επισκέπτες τη μαγεία της θάλασσας. Επίσης θα αποτελεί τόπο έλξης για τους Ελληνες και ξένους.

Λαογραφικό Μουσείο Νέας Τρίγλιας

ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 51105
Φαξ: +30 23730 51105

Λαογραφική Συλλογή Οσσας

ΟΣΣΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Λαογραφική Συλλογή της Όσσας δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1992 από μια ομάδα νέων παιδιών της Όσσας, με σκοπό τη διάσωση κάθε είδους αντικειμένου που έχει σχέση με την ιστορία και την παράδοση του χωριού τους.
  Σ΄ αυτήν εκτίθενται στοιχεία από την αγροτική ζωή και τον καθημερινό βίο, όπως γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, φωτογραφίες, υφαντά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φορεσιές, εργαλεία τσαγκαρικής και βυρσοδεψίας, καθώς και άλλα που εκπροσωπούν την τοπική λαϊκή παράδοση και τέχνη.
  Η συγκέντρωση του υλικού οφείλεται στις δωρεές των κατοίκων της Όσσας που με πολλή αγάπη και προθυμία χάρισαν στη συλλογή, αλλά ιδιαίτερα στο μεράκι, το μόχθο και την αγάπη των παιδιών για την ιδιαίτερη πατρίδα και τα υλικά τεκμήρια του παρελθόντος, που αυτή γέννησε. Έως σήμερα, η Λαογραφική Συλλογή της Όσσας έχει συμμετάσχει, με την έκθεση λαογραφικού υλικού, δύο φορές στην ετήσια κλαδική έκθεση "AGROTIKA" της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, καθώς και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", με τη συμμετοχή στο ειδικό πρόγραμμα "ΕΓΝΑΤΙΑ" και συγκεκριμένα στη εκδήλωση "ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ: Ολόγυρα στη Λίμνη", που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1997 στο Τ.Ε.Λ. Λαγκαδά, με καλλιτεχνικό υπεύθυνο το γνωστό σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Τον Ιούνιο του 1997, η έκθεση εμπλουτίσθηκε με νέο υλικό και επαναδιαμορφώθηκε από την ομάδα που συμμετείχε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Ν.Ε.Λ.Ε. Θεσσαλονίκης με θέμα: "Πολιτισμός και Περιβάλλον: Πηγές Ποιότητας Ζωής", με τη βοήθεια ειδικευμένων επιστημόνων, επ' ευκαιρία των εκδηλώσεων του προγράμματος: "Δρόμοι του Κρασιού Μακεδονίας" του Ο.Π.Π.Ε. "Θ '97" που πραγματοποιήθηκαν στις 14-15 Ιουνίου στην Όσσα. Μελλοντικός σκοπός είναι η ίδρυση "Λαογραφικού Μουσείου Όσσας" με τη μεταφορά της έκθεσης σ' ένα από τα τόσα αξιόλογα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, τα οποία καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο, χωρίς καμία απολύτως προστασία, αφού πρώτα αναστηλωθεί, συντηρηθεί και αξιοποιηθεί καταλλήλως. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε ως σήμερα, η συμβολή της πρώην Κοινότητας Όσσας, της Ν.Ε.Λ.Ε. Θεσσαλονίκης, του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και του Ο.Π.Π.Ε. "Θ '97", οι οποίοι βοήθησαν με την ηθική και υλική συμπαράσταση τους. Επιπλέον, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία στον ίδιο χώρο να παρακολουθήσει μέσα από φωτογραφικό υλικό την εξέλιξη των ανασκαφικών ερευνών, που διεξάγει η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, στη θέση "Κουρί" της Όσσας, ανασκάπτοντας έναν ελληνιστικό οικισμό, με υπεύθυνη την αρχαιολόγο Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

ΠΕΛΛΑ (Πόλη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Ύστερα από τροποποίηση του εσωτερικού χώρου (1973) του κτιρίου, το οποίο αρχικά επρόκειτο να λειτουργήσει ως τουριστικό περίπτερο, στεγάστηκαν τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών της Πέλλας. Η σημερινή έκθεση στήθηκε το 1988. Οι επισκέπτες είναι σε θέση να δουν μαζί με τα ευρήματα μακέτες, αντίγραφα - εκμαγεία, φωτογραφίες από τις ανασκαφές και την ιστορία τους, καθώς τοπογραφικά και αρχιτεκτονικά σχέδια. Στις συλλογές του Μουσείου της Πέλλας παρουσιάζονται ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας ,από οικίες, από την αγορά, τα ιερά καθώς και ψηφιδωτά δάπεδα.
  Σημαντικά ευρήματα του Μουσείου είναι:
•Μαρμάρινο κεφάλι - πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
•Ψηφιδωτά δάπεδα ιδιωτικών κατοικιών
•Θησαυρός ασημένιων νομισμάτων ελληνιστικών χρόνων και κοπών Μακεδόνων βασιλέων
•Χάλκινο αγαλμάτιο του θεού Ποσειδώνα
•Μήτρες για την κατασκευή ανάγλυφων αγγείων

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Εκκλησιαστικό Μουσείο Σερρών

ΣΕΡΡΕΣ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Από τους ναούς των Σερρών και της Βισαλτίας έχει περισυλλεγεί από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Μάξιμο ένα εξαίρετο και ενδιαφέρον σύνολο 80 φορητών εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων , που εκτίθεται στο δεύτερο όροφο του Μητροπολιτικού Μεγάρου της πόλης , συνιστώντας με αυτόν τον τρόπο το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Την αξιόλογη αυτή συλλογή συμπληρώνει σημαντικός αριθμός 51 εικόνων από την ιστορική Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών , της οποίας τόσο η ισχυρή πνευματική της παρουσία όσο και η λαμπρή καλλιτεχνική της δραστηριότητα συνέβαλε , με ουσιαστικό τρόπο , στην πολιτιστική άνθηση της περιοχής των Σερρών από το 14ο αιώνα έως και τα τελευταία μεταβυζαντινά χρόνια . Τον κυριότερο πυρήνα της συλλογής αυτής αποτελούν 130 περίπου φορητές εικόνες μαζί με ξυλόγλυπτα τμήματα τέμπλων εκκλησιών , που συντηρήθηκαν από τον συντηρητή κ. Ιωάννη Γκερέκο και χρόνια καλύπτουν ένα μεγάλο διάστημα 6 αιώνων από το τέλος του 14ου αι. έως και τον 19ο και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα . Αντιπροσωπεύουν ποικίλα εικονογραφικά θέματα που ανταποκρίνονται στο εορτολόγιο της εκκλησίας , αλλά και στις λατρευτικές ανάγκες προσκύνησης , κυρίως και λειτουργικής χρήσης . Περισσότερο οι εικόνες εκφράζουν κυρίαρχες καλλιτεχνικές τάσεις των μεγάλων κέντρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , τόσο της Κωνσταντινούπολης όσο και της Θεσσαλονίκης , ενώ άλλες προσφέρουν πολύτιμες μαρτυρίες για τα έργα παραγωγής τοπικών εργαστηρίων από τα οποία έχουν εντοπιστεί , προς το παρόν , δύο τουλάχιστον στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών και άλλα δύο στην περιοχή Νιγρίτας , χρονολογημένα στους 17ο και 18ο αιώνες , αντίστοιχα .
  Η συλλογή αυτή φορητών εικόνων και ξυλογλύπτων τμημάτων τέμπλων του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της θρησκευτικής και καλλιτεχνικής ζωής των Σερρών , της Νιγρίτας και του περιγύρου . Αντιπροσωπεύονται , εδώ , αρκετά ικανοποιητικά , ποικίλες τεχνοτροπίες τάσεις και ρεύματα της μεταβυζαντινής , κυρίως , τέχνης που χαρακτηρίζει τη ζωγραφική της φορητής εικόνας και του ξυλόγλυπτου τέμπλου και εμπλουτίζει τη συνολική γνώση μας για τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας . Με τον τρόπο αυτό , η άγνωστη , μέχρι πρόσφατα , ζωγραφική των φορητών εικόνων στην περιοχή Σερρών , αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας παίρνει πραγματική υπόσταση και δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα .

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του 6ου Γυμνάσιο Σερρών


Πολιτιστικά κέντρα & ιδρύματα

Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχιάς

ΒΡΑΧΙΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχιάς ιδρύθηκε το 1984 με έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού.
  Στη Βραχιά λειτουργούν δύο χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χορών, ένα παιδικό και ένα γυναικείο. Στο σύλλογο υπάρχουν ακόμη παραδοσιακές φορεσιές, κυρίως από την περιοχή της Μακεδονίας.
  Αξιόλογη είναι και η κοινοτική βιβλιοθήκη που δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε έντυπα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  Ο σύλλογος εκδηλώνει επίσης ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις, με κυριότερη τη γιορτή των Δημητρίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αξιού


Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: +30 2310 295170-1, 295149
Φαξ: +30 2310 295276

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Τηλέφωνο: +30 2310 424132-3
Φαξ: +30 2310 412143

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Τηλέφωνο: +30 2310 271195, 270972
Φαξ: +30 2310 271501

Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Κυμίνων

ΚΥΜΙΝΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Κύμινων ιδρύθηκε το 1984. Η δραστηριότητα που παρουσιάζει στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Αξιού είναι ιδιαίτερα έντονη και περιλαμβάνει την ίδρυση της κοινοτικής βιβλιοθήκης Κύμινων καθώς και των σχολών ζωγραφικής, μουσικής, θεάτρου και παραδοσιακού χορού.
  Η σχολή ζωγραφικής είναι ένα εργαστήρι νια παιδιά κάθε ηλικίας και για μεγάλους. Εκεί μπορούν να εκφρασθούν ζωγραφίζοντας, και μέσα από τα χρώματα και τις γραμμές να ανακαλύψουν έναν καινούργιο μαγευτικό κόσμο. Η ζωγραφική καλλιεργεί το πνεύμα και την ψυχή παιδιών και ενηλίκων.
  Η δουλειά είναι ομαδική και ατομική. Διδάσκεται σχέδιο - χρώμα - σύνθεση - κάρβουνο - λάδι και πλαστικό. Η λειτουργία της σχολής ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με την έκθεση ζωγραφικής, στην οποία παρουσιάζονται δείγματα της δουλειάς των μαθητών της.
 "Ένας λαός που δεν βοηθάει το θέατρό του, αν δεν είναι νεκρός, είναι ετοιμοθάνατος..." Υιοθετώντας τη ρήση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Φ. Γκ. Λόρκα, το Πνευματικό Κέντρο κάνει ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά τη θεατρική μας παιδεία, με την ίδρυση της σχολής Θεάτρου και τη σύσταση της θεατρικής του ομάδας.
  Μια ζωντανή θεατρική ομάδα που διαθέτει ήδη στις αποσκευές της το "Ματωμένο Γάμο" του Φ. Γκ. Λόρκα, το "Παραμύθι χωρίς Όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και την "Τραπεζαρία" του Γκερνύ. Το θέατρο αποτελεί την πιο πολυσυλλεκτική μορφή τέχνης, η οποία δεν εξαντλείται στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης, αλλά καταφέρνει να αναδεικνύει και να αναβαθμίζει ποιοτικά κάθε είδους εκδήλωση.
  Η σχέση μας με την παράδοση πρέπει να είναι σχέση ζωής.
  Αυτή τη δυνατότητα το Πνευματικό Κέντρο τη δίνει με την ίδρυση και λειτουργία της σχολής παραδοσιακών χορών. Η μεγάλη ανταπόκριση σ' αυτό το κάλεσμα του Πνευματικού Κέντρου μάς δείχνει ότι παιδιά και ενήλικες μαθαίνουν να αγαπούν και να εκφράζονται με την παραδοσιακή μουσική.
  Λειτουργούν τμήματα για κάθε ηλικία, παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων. Διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα και κυρίως οι ντόπιοι μακεδονικοί.
  Η λειτουργία της σχολής παραδοσιακών χορών δεν περιορίζεται στη διδασκαλία των χορών. Εντάσσει στο πρόγραμμά της την αναβίωση εθίμων όπως ο Κυμινιώτικος γάμος, οι Λαζαρίνες, ο Ντούντουλος και άλλα και προσπαθεί να αναδείξει τα ήθη και τις αξίες του παρελθόντος που γέννησαν αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο.
  Στοχεύοντας στην καλλιέργεια του "πνεύματος και της ψυχής δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μουσικό σχολείο με προοπτική αναγνώρισης των τίτλων σπουδών". Οι σπουδές γίνονται σε όλα το επίπεδα και αφορούν σε όλα τα όργανα. Μέχρι στιγμής έχουν λειτούργησει τμήματα κιθάρας, πιάνου και αρμονίου. Εξασφαλίζουν στους μαθητές μας μουσική καλλιέργεια, αλλά και την προοπτική της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Ειδικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας δίδονται δωρεάν. Έτσι δίνεται έγκαιρα η δυνατότητα σε κάθε παιδί να γνωρίσει την κλίση του και να καλλιεργήσει την αγάπη του για την μουσική.
  Η γεωγραφική θέση της κοινότητας Κύμινων, δίπλα στο Δέλτα Αξιού επιβάλλει, ως κύριο άξονα της παρέμβασης του Πνευματικού Κέντρου, τα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με το WWF, προωθεί την επιμόρφωση των στελεχών του, φροντίζει για την ενημέρωση των πολιτών, οργανώνει επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Δέλτα. Ήδη έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Προγράμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας πρόταση για την δημιουργία Οικοτουριστικού Πάρκου (ανατολικά του Γυμνασίου-Λυκείου Κύμινων, στο χώρο της ΥΠΕΜ), που περιλαμβάνει ξενώνες με 50 κλίνες, ανοιχτό θέατρο 600 θέσεων, ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.
  Το ίδιο πρόγραμμα προβλέπει την ήπια τουριστική ανάπτυξη στον υδροβιότοπο, που θα δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα πεζής επικοινωνίας με τον Αξιό και, με την κατασκευή ποτάμιας αποβάθρας, μια πλωτή διαδρομή στο Δέλτα.
  Οι λειτουργίες αυτές, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής στην Κοινότητα Ν. Μαλγάρων και του Κέντρου Πληροφόρησης στο δήμο Χαλάστρας, θα δώσουν την ευκαιρία στον κάθε κάτοικο, στον κάθε επισκέπτη να γνωρίσει αυτόν τον περιβαλλοντικό θησαυρό που βρίσκεται δίπλα μας.
  Η καταγραφή δημοτικών τραγουδιών, όπως αυτά δουλεύτηκαν και διασώθηκαν στα Κύμινα, είναι ένα μουσικό αφιέρωμα στη σημερινή γενιά και στη γενιά που θα' ρθει. Είναι ένα μουσικό δείγμα που φιλοδοξεί να φωτίσει και να αναδείξει μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  "Κύμινα τραγούδια και χοροί" είναι ο τίτλος του διπλού CD όπου παρουσιάζεται το αποτέλεσμα της διετούς καταγραφικής μας έρευνας. Στο πρώτο μέρος ο Γιώργος Γευγελής ή Ντομάτας, ο Γουμενιτσιώτης οργανοπαίχτης που για πολλές δεκαετίες συνόδευσε με τον ζουρνά του τα κυμινιώτικα γλέντια, παρουσιάζει ένα δείγμα από τη χορευτική μουσική μας παράδοση και η φωνή του συντοπίτη μας τραγουδιστή Γιώργου Μπαγιώκη, τιμητικά συμπληρώνει αυτό το πρώτο μέρος.
  Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται δείγματα της φωνητικής μουσικής μας παράδοσης, όπως αυτά τραγουδήθηκαν από τους ίδιους τους Κυμινιώτες και τις Κυμινιώτισσες.
  Το βιβλίο, αυτός ο σιωπηλός φίλος που μας σώζει από το αβάσταχτο βάρος του εαυτού μας, από τη διαβρωτική ανία του χρόνου που δεν περνά, από την υπνηλία του πνεύματος και από την αδράνεια της ψυχής.
  Με 2.000 τόμους βιβλίων, που ανταποκρίνονται σε κάθε αναγνωστικό ενδιαφέρον, το Πνευματικό Κέντρο με τη δανειστική βιβλιοθήκη, δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στον πλούσιο, μαγευτικό κόσμο του βιβλίου, φροντίζοντας παράλληλα για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της με νέες εκδόσεις κάθε χρόνο.
  Ένας χώρος συνάντησης, ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, ένας χώρος όπου κανείς μπορεί να περνά ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο.
 "Έίναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός!". Αυτή είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται καθημερινά για πολλούς γονείς. Η σχολή γονέων είναι μία ανοικτή πρόταση που απευθύνει το Πνευματικό Κέντρο σε κάθε σημερινό γονέα. Η λειτουργία της απέδειξε τη χρησιμότητα της σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα στην οικογένεια και κυρίως στην πρόληψη των ψυχολογικών προβλημάτων των παιδιών.
  Στη σχολή γονέων, μέσα σε ομαδικές συναντήσεις, οι γονείς ενημερώνονται πάνω σε θέματα που αφορούν στο ρόλο των γονέων και στην ψυχολογία των παιδιών, στηρίζονται ψυχολογικά και ενθαρρύνονται στο δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών τους, ανταλλάσσουν εμπειρίες και προβληματισμούς με άλλους γονείς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αξιού


Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων

ΝΕΑ ΜΑΛΓΑΡΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Το 1980 ιδρύθηκε στα Μάλγαρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μαλγάρων, ο οποίος άρχισε να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού και της περιοχής γενικότερα με χορούς, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής. Ως συνέχεια του Πολιτιστικού Συλλόγου, το 1998 ιδρύθηκε το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων, το οποίο διακρίνεται για την κοινωνική προσφορά σε διάφορους χώρους.
  Σήμερα είναι ένα από τα ΝΠΔΔ του Δήμου Αξιού και στεγάζεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής των Ν. Μαλγάρων, έκτασης 550 m2. Το κτήριο διαθέτει μεταξύ άλλων αναψυκτήριο, αίθουσα αναμονής-γραμματεία, αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 250 θέσεων, εργαστήριο εικαστικών και βεστιάριο. Στο κτήριο υπάρχει επίσης δανειστική βιβλιοθήκη, πλήρως ενημερωμένη καθώς και έκθεση παραδοσιακών οργάνων και στολών.
  Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται αρκετές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων είναι:
•Η γιορτή του ρυζιού, με εκθέσεις προϊόντων και παραδοσιακές εκδηλώσεις.
•Η γιορτή του βιβλίου, με εκθέσεις βιβλίων, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα.
•Η γιορτή της μάνας, με ομιλίες από ειδικούς, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, θεατρικά παιχνίδια.
•Ακόμη πραγματοποιούνται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (κάλαντα, χορωδίες, θεατρικά), αναβίωση εθίμων (θρακιώτικου γάμου, αποκριάτικα έθιμα), ετήσιοι χώροι, ομιλίες σε ειδικά θέματα από ειδικούς επιστήμονες (ιατρούς, ψυχολόγους, γεωπόνους), αιμοδοσία - δημιουργία τράπεζας αίματος.
  Στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων λειτουργούν τα παρακάτω εκπαιδευτικά τμήματα:
•Τρία τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (παιδικό-εφηβικό, ενηλίκων, αρχαρίων)
•Ζωγραφική για παιδιά ηλικίας από 4 ετών
•Ζωγραφική και Αγιογραφία ενηλίκων
•Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας από 4 ετών
•Θέατρο ενηλίκων
•Μαθήματα φωτογραφίας
•Σκάκι
•Εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων
•Μουσική
•Εκμάθηση μοντέρνων χορών (Latin)
  Στα τμήματα αυτά συμμετέχουν 250 περίπου άτομα, όλων των ηλικιών, με σκοπό να εκφραστούν και να ανακαλύψουν καινούργιους τομείς ερασιτεχνικής ενασχόλησης και ψυχαγωγίας.
  Τα άτομα που συμμετέχουν στα χορευτικά τμήματα έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, σε διάφορες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πτολεμαϊδα, η Καστοριά, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Βέροια κ.ά. Ακόμη συμμετείχαν και σε φοκλορικό φεστιβάλ της Ουγγαρίας, ενώ συνδιοργάνωσαν το πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών φορέων στη Χίο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αξιού


Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο

ΟΡΜΥΛΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
54/97 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Ορμύλιας.
  Σκοπός του νομικού αυτού προσώπου είναι η διατήρηση της παράδοσης και προαγωγής του πολιτισμού. Το πνευματικό πολιτιστικό κέντρο ασχολείται με θέματα όπως:
•περιβάλλον
•υγεία
•αθλητισμός
•μουσική
•χορός
•θέατρο
•κινηματογράφος
•αρχαιολογία
•φωτογραφία

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ