gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΤΩ ΠΕΤΑΛΙ Χωριό ΣΙΦΝΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΚΑΤΩ ΠΕΤΑΛΙ (Χωριό) ΣΙΦΝΟΣ
  Το όνομα Πετάλι φέρουν δύο χωριά, το Κάτω και σε αντίθεση, εξαιτίας της υψομετρικής διαφοράς τους, το Επάνω Πετάλι. Πετάλι στην τοπική λαλιά σημαίνει πετρώδες ύψωμα και είναι συνηθισμένο τοπωνύμιο στο νησί. Το κάτω Πετάλι βρίσκεται ανατολικά της Απολλωνίας και είναι χτισμένο στην κορυφή και τα ριζά ενός απαλόγραμμου υψώματος. Στο χωριό δεσπόζει η θαυμάσια εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (1894), για την συντήρηση της οποίας οι κάτοικοι ψάλλουν κάθε χρόνο την πρωτοχρονιά πάνω στον τοπικό σκοπό των καλάντων τα "Κάλαντα της Παναγίας", με τη συνοδεία των τοπικών μουσικών οργάνων.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλακόστρωτο λαϊκής τέχνης στο προαύλιο της εκκλησίας αλλά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού, η οποία έγινε αντικείμενο μελέτης του Γερμανού καθηγητή Friedrich Wagner και των μαθητών του. Εδώ στο παλιό διδακτήριο του Δημ. Σχολείου (1924-1994), λειτουργεί το μουσικό σχολείο Σίφνου.
  Ανατολικά του Κάτω Πεταλιού βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου (προ του 1650), στο οποίο κατά την παράδοση λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στη Σίφνο και μεταστεγάστηκε η Σχολή του Αγίου Τάφου ως "Ελληνομουσείον" Σίφνου (1835-1854), πριν μεταφερθεί στα διδακτήρια του Αγίου Αρτεμίου. Στις νότιες παρυφές του χωριού ανάμεσα σε ελιές βρίσκεται η γραφική εκκλησία της Παναγίας του Κούκκια (Μυρτιδιώτισσας 1614).

Το κείμενο παρατίθεται τον Αύγουστο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σίφνου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ