gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΓΑΣ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ Οικισμός ΧΙΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΜΕΓΑΣ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
  Ο δρόμος συνεχίζει την πορεία του και πολύ γρήγορα καταλήγει στον Μέγα Λιμνιώνα. Το όνομα του δόθηκε από πολύ παλιά γιατί ο όρμος είναι προφυλαγμένος απ΄ τον Βοριά και χρησίμευε για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων προς τα γύρω νησιά και την Μικρά Ασία. Όταν τον Μεσαίωνα οι πειρατές λυμαίνονταν τα ελληνικά παράλια, μια Τυρινή Παρασκευή ήρθαν εδώ να βγουν και να κουρσέψουν τα Θυμιανά. Οι Θυμιανούσοι έγκαιρα ειδοποιήθηκαν από τις Βίγλες (φυλάκια), τους έστησαν ενέδρα στον Στένακα και τους κατατρόπωσαν. Σε ανάμνηση αυτής της νίκης γίνεται η ξακουστή "Μόστρα" των Θυμιανών, κάθε χρόνο την Τυρινή Παρασκευή και την Τυρινή Κυριακή.
  Σ' αυτό το μέρος ήρθαν το 1822 τα στρατεύματα του Λυκούργου από την Σάμο για να ελευθερώσουν το νησί. Στα Θυμιανά ενώθηκαν με ντόπιους πατριώτες που τους οδήγησαν στους επαναστάτες. Δυστυχώς η αποστολή απέτυχε και η Χίος απελευθερώθηκε το 1912. Επίσης σ' αυτό το μέρος καθώς και σε όλο το μήκος των ακτών το 1922 έρχονταν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. Σήμερα τον επισκέπτη κερδίζει η φυσική ομορφιά του τοπίου και η πεντακάθαρη θάλασσα. Κι εδώ υπάρχουν όμορφα ταβερνάκια, ενοικιαζόμενα και κάθε είδους τουριστικά καταστήματα που προσφέρουν τα πάντα στον επισκέπτη που θα θελήσει να μείνει εδώ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ