gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

Λιβάδι

ΛΙΒΑΔΙ (Οικισμός) ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
  Το Λειβαδάκι είναι το μόνο μη βραχώδες μέρος του νησιού, με ευρύχωρη και καθαρή παραλία. Από εκεί και την Ανω Μεριά βγαίνουν τα περισσότερα προϊόντα του νησιού, όπως σύκα, ελιές, ντομάτες, λαχανικά κ.α.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου 21ης Γεωγραφικής Ενότητας


Φολέγανδρος

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Βρίσκεται μεταξύ Μήλου (15 ν.μ) και Σίκινου (5 ν.μ.). Απέχει από τον Πειραιά 102 ν.μ., έχει έκταση 32 τ. χλμ. και ακτογραμμή 40 χλμ. Ο πληθυσμός πλησιάζει τους 600 κατοίκους περίπου. Ορεινό νησί, βραχώδες, έχει για ψηλότερο βουνό τον Αγιο Ελευθέριο (455μ.) που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του, ενώ στο βόρειο, ένα άλλο βουνό, το Μεροβίγλι, δεν ξεπερνάει τα 312 μ.
Λόγω του πετρώδους εδάφους, ο ιστορικός Αρατος, το ονομάζει Σιδηρά. Η ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι το νησί αυτό κατοικήθηκε από τους βοσκούς που προέρχονταν από την Δυτική Ελλάδα και έψαχναν για βοσκοτόπια. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνδρες, το νησί ονομάστηκε τότε Πολύαντρος. Από εδώ προέρχεται η συνήθεια των ναυτικών να ονομάζουν το νησί Πολύκαντρο.
  Αργότερα, κατοικήθηκε από τους Κρήτες που είχαν σαν αρχηγό τους το Φολέγανδρο, γιο του Μίνωα που έδωσε και το όνομα του στο νησί. Οι επόμενοι επιδρομείς ήταν Δωριείς, που ήταν και οι τελευταίοι πριν την πάρουν στα χέρια τους οι Αθηναίοι τον 5 αι. π.Χ.. Στην εποχή της Αρχαίας Ελλάδας στο νησί λατρευόταν η Αρτεμις και ο Απόλλωνας. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, το νησί το χρησιμοποιούσαν ως τόπο εξορίας.
  Κατά την Ενετοκρατία, οι κάτοικοι έχτισαν γύρο από το κυρίως χωριό, από την πλευρά της θάλασσας, ένα κάστρο για τη φύλαξη τους από τους κουρσάρους. Επί Φραγκοκρατίας, το νησί άνηκε στο δουκάτο της Νάξου.
  Το 1617, τη Φολέγανδρο καταλαμβάνουν οι Τούρκοι γεγονός που προκαλεί το τέλος της κυριαρχίας των Φράγκων στις Κυκλάδες. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Φολέγανδρος πλήρωνε φόρο υποτέλειας στο νησί και το 1715 υπέστη από τον Καπουδάν πασά τρομερή λεηλασία. Υστερα από την προσωρινή παρουσία των Ρώσων (1770-1774), η Επανάσταση του 1821 φέρνει την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους και την ένωσή του με την Ελλάδα.
  Το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό στην Φολέγανδρο είναι η Χώρα. Είναι χτισμένη στην άκρη ενός τεράστιου βράχου ύψους 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην Χώρα βρίσκεται και το επιβλητικό κάστρο που αποτελείται από σπίτια, που αρχίζουν από τη μέση του χωριού και καταλήγουν στο χείλος του γκρεμού πάνω από την θάλασσα. Το νησί διαθέτει και αναρίθμητες εκκλησίες. Στην πλαγιά του λόφου απέναντι από την Χώρα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας με μοναδική θέα όλο το νησί και το απέραντο πέλαγος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου 21ης Γεωγραφικής Ενότητας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ