gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΑΔΑ Χωριό ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Τριάδας

ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22280 96302
  Βρίσκεται σε περίοπτη και δεσπόζουσα θέση πάνω σε ομαλό λόφο με θαυμάσια μαγευτική θέα προς όλο τον γύρω ορίζοντα. Η ονομασία της προέρχεται προφανώς από την "Αγία Τριάδα" (παραλείφθηκε το Αγία) την εκκλησία που βρίσκεται σε ερείπια στα ανατολικά της κωμόπολης.
Ιστορικά:
  Πάνω στο δημόσιο δρόμο, στον ομαλό λόφο που καλλιεργείται σήμερα ανακαλύφθηκε οικισμός της Μεσοελλαδικής περιόδου. Στην περιοχή του λόφου βρέθηκαν άφθονα κεραμεικά ευρήματα της Νεολιθικής, ΜΕ εποχής, καθώς και λίθινα σκεύη και πυριτόλιθο. Η κατοίκηση συνεχίστηκε και κατά τους Μυκηναϊκούς, Γεωμετρικούς και κλασσικούς χρόνους. Πρόκειται για σπουδαίο αγροτοκτηνοτροφικό οικισμό.
  Στο τέλος της τουρκοκρατίας τη περιοχή της Τριάδας ήταν τουρκικό τσιφλίκι. Μετά την απελευθέρωση η περιοχή Τριάδας και Φυγών παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση στον Κριεζώτη για τις προς την πατρίδα υπηρεσίες του. Επάνω σε λόφο μάλιστα, σώζεται το περίφημο αρχοντικό που έκτισε ο εγγονός του οπλαρχηγού Σπύρος Κριεζώτης, το 1894. Γύρω του απλώνεται το απέραντο πλούσιο αγρόκτημά του. Την περιοχή την κατείχαν οι απόγονοί του μέχρι το 1922 οπότε απαλλοτριώθηκε και μοιράστηκε στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Το αρχοντικό του Κριεζώτη μετά από χρόνια μεταβλήθηκε σε αχυρώνα και περιστερώνα, το Νοέμβριο του 1981 συμπληρώθηκε η καταστροφή του από αναπάντεχη φωτιά και τα κειμήλιά του κάηκαν. Το 1985 το "Κριεζώτειο" αγοράστηκε του Κριεζώτη, για να αποκατασταθεί και να προσλάβει την παλιά του αίγλη. Από τότε ανακηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο. Τελούνται κάθε χρόνο για τιμή του Κριεζώτη τα "Κριεζώτεια" με ομιλίες, εκθέσεις, προβολή ταινιών και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σήμερα: Μετά το σχέδιο Καποδίστριας ανήκει στον Δήμο Μεσσαπίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 1.025 κάτοικοι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ