gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΝΔΗΛΑ Χωριό ΛΕΒΙΔΙ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΚΑΝΔΗΛΑ (Χωριό) ΛΕΒΙΔΙ
  Η Κανδήλα είναι ένα γραφικό χωριό, βόρεια του Λεβιδίου (12 χιλ), κοντά στα όρια του Νομού Αρκαδίας με την Αργολίδα και την Κορινθία. Είναι χτισμένη στις νότιες παρυφές του όρους Ολίγυρτος, σε υψόμετρο 760 μ. στο βάθος ενός εύφορου λεκανοπεδίου. Από εδώ περνά ο δρόμος που οδηγεί στην ορεινή Κορινθία. Εχει 600 περίπου μονίμους κατοίκους (994 κατά την απογ. του 1991). Η περιοχή γύρω από την Κανδήλα έχει αρκετό πράσινο και πολλά ελαιόδενδρα.
  Στο κέντρο του χωριού είναι η πλατεία με αρκετά καταστήματα και την ωραία μητροπολιτική εκκλησία. Η τοπική οικονομία βασίζεται στη γεωργία κυρίως (δημητριακά, ελιές, οπωρικά) και σε μικρότερο βαθμό στην κτηνοτροφία και εμπόριο. Το χωριό με πολύ περισσότερο πληθυσμό κάποτε, αντιστέκεται στο μεταναστευτικό ρεύμα λόγω της καλής τοπικής παραγωγής. Σήμερα είναι ο οικισμός με τους περισσότερους μονίμους κατοίκους του Δήμου Λεβιδίου.
  Σκαρφαλωμένη σε βράχο πάνω από την Κανδήλα βρίσκεται η Μονή Κανδήλας και χαμηλότερα, κάτω από το δρόμο, το μετόχι της μονής. Στη διαδρομή από το Λεβίδι προς τη Κανδήλα συναντάμε τον αρχαίο Ορχομενό. και τον κάμπο της Κανδήλας που πρόσφατα ένα μεγάλο μέρος του έχει αποξηρανθεί και είναι στο στάδιο της απόδοσης για αναδασμό. Στην ίδια διαδρομή, μετά τον Ορχομενό υπάρχει ωραία τοποθεσία με πλατάνια και νερά, το "χάνι", όπου και εξοχικό κέντρο. Στην περιοχή τοποθετείται αρχαία κώμη.
  Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς Κορινθία μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα χωριά και τη λίμνη της Στυμφαλίας. Η διαδρομή διασχίζει την ορεινή Κορινθία μέσα από δάση και πολύ πράσινο και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μια κατάληξη της είναι το Κιάτο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κανδήλας

ΜΟΝΗ ΚΑΝΔΗΛΑΣ (Μοναστήρι) ΛΕΒΙΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27960 31233, 31288
  Βρίσκεται πάνω από το χωριό Κανδήλα της Μαντινείας, σκαρφαλωμένη στην απότομη πλαγιά βουνού. Ο χρόνος ίδρυσής της είναι άγνωστος. Ηκμασε το 18ο αιώνα, πυρπολήθηκε το 1770 και έπαθε ζημιές στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Πίσω από τον καθολικό του ναού υπάρχει, στο βράχο, ένα σπήλαιο, που χρησιμοποιείται για ψυγείο. Είναι γυναικείο μοναστήρι. Κάτω από τη Μονή, δίπλα στην Κανδήλα, είναι το μετόχι της μονής. (41 χλμ. από Τρίπολη, μέσω Λεβιδίου)

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ