gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Πολιτιστικά γεγονότα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΜΑΛΙΑΔΑ Δήμος ΗΛΕΙΑ" .


Πολιτιστικά γεγονότα (4)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Τέχνη των Ηλείων

ΚΟΥΡΟΥΤΑΣ (Οικισμός) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
  Τέχνη Ηλείων 2003 είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώθηκε στην πλατεία της Κουρούτας από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας, με τη βοήθεια του Σωματείου "Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη". Όσοι βρέθηκαν εκεί τη βραδιά των εγκαινίων δεν περίμεναν ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να οργανωθεί μια τέτοια έκθεση, ωστόσο αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι, όταν υπάρχει μεράκι και διάθεση, όλα γίνονται και η δικαίωση, στην προκείμενη περίπτωση, ήρθε τη βραδιά των εγκαινίων. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένα ταξίδι στο χώρο της τέχνης και ο στόχος του Εμπορικού Συλλόγου είναι να την κάνει θεσμό, όπως συνέβη και με την έκθεση βιβλίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αμαλιάδος


Έκθεση Βιβλίου

  Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου και του Δήμου Αμαλιάδας διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πλατεία Κουρούτας Έκθεση Βιβλίου, με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συμμετέχουν τα βιβλιοπωλεία της Αμαλιάδας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αμαλιάδος


Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

ΗΛΙΣ (Αρχαία πόλη) ΗΛΕΙΑ
  Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας γεννήθηκε από την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ήλιδας, το 1991 οι οποίοι τόλμησαν να "ανακαλέσουν" στο παρόν τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων.
  Βασικός σκοπός της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ήλιδας, εκτός βέβαια από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας, ήταν η αποκατάσταση του θρυμματισμένου μνημειακού ιστού της Ηλείας και η προβολή της συνολικής έκτασης και του ιστορικού βάθους του, κυρίως, σε μονιμότερες συνθήκες μετάγγισης των στοιχείων του. Έτσι, γεννήθηκε το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.
Σκοπός ήταν ο πολιτισμός, το νέο και το παλιό. Το νέο ξεχωρίζει από το παλιό, όσο εύκολα μπορεί κανείς να διαιρέσει την ανθρώπινη σκέψη σε ηλικίες. Έτσι, πολιτισμός δεν είναι οι αποσπασματικές μεταφορές και η υποκριτική προγονολατρεία. Οι αυθαίρετες ψυχαγωγικές αναπαραστάσεις.
  Η περιφρόνηση της ακατανόητης ή άβολης ιδέας. Οι αξιώσεις αυθεντικότητας και οι απορρίψεις. Μόνη, κάθε μουσειακή ταξινόμηση και ιεροτυπία. Το "παλιό" κάδρο, που πλουτίζει μια συλλογή ή κολακεύει ένα σύγχρονο τοίχο.
  Ο Πολιτισμός, όπως και ο χρόνος, δεν κατοικεί στο παρελθόν. Ούτε έχει, αλλού πουθενά, δικό του χωριστό σπίτι, γιατί χρησιμοποιεί το δικό μας και μας συντροφεύει, όπως ο ίσκιος μας. Είναι, ό,τι απομένει κάθε μέρα. Το εκτόπισμά της, όταν υπόσχεται μια σίγουρη και πιο ήμερη επόμενη. Πολιτισμός είναι να κρατάς και να μεταχειρίζεσαι έτσι το φως, ώστε να φωτίζεις και να ζεσταίνεις μαζί σου τον κόσμο, αντί να τον τυφλώνεις ή να τον πυρπολείς.
  Με το σκεπτικό αυτό, από τη μια εδόθησαν μοναδικές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας, που για το σκοπό αυτό είχαν τοποθετηθεί ξύλινα καθίσματα χωρίς να αλλοιώνουν την αισθητική του θεάτρου.Ενδεικτικά αναφέρουμε:
"Ιφιγένεια εν Ταύροις" από το Θεσσαλικό Θέατρο με Ιφιγένεια την Λυδία Κονιόρδου, "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" από το Θέατρο Τέχνης με Αγαμέμνωνα τον Κώστα Καζάκο, "Μήδεια" από το Εθνικό Θέατρο με τον ομώνυμο ρόλο η Α. Βαλάκου, "Ηλέκτρα" από το Θεσσαλικό Θέατρο με τη Λυδία Κονιόρδου, "Εκάβη" του Ευρίπίδη από το Εθνικό Θέατρο με την Αννα Συνοδινού στο ρόλο της Εκάβης και άλλες πολλές και αξιόλογες παραστάσεις.
Από την άλλη, εδόθησαν μοναδικές συναυλίες στο Κάστρο Χλεμούτσι με θέα το Ιόνιο, όπως:
Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.
  Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου, όχι μόνο από τον δικό μας Νομό, αλλά και από γειτονικούς Νομούς.
  Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξαναζωντανέψουν η Μήδεια, ο Ορέστης, η Εκάβη, η Ιφιγένεια και άλλες αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, αφού με την εξασφάλιση του χώρου δίπλα από το Αρχαίο Θέατρο και με τις κατάλληλες επεμβάσεις θα ξαναδοθούν Παραστάσεις.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αμαλιάδος


Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού

ΠΑΛΟΥΚΙ (Λιμάνι) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
  Στα πλαίσια του 13ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, πραγματοποιήθηκε ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στην παραλία Παλουκίου. Το διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν το Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμαλιάδας, η ΕΡΑ Πύργου και ο Σύλλογος Φίλων Δημοτικού Τραγουδιού ο "Μωριάς". Αν και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, η συμμετοχή του κόσμου και των διαγωνιζομένων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους διοργανωτές να μιλούν για τη γέννηση ενός νέου θεσμού, που θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Έτσι, μετά την επιτυχία που σημείωσε, την επόμενη χρονιά ο Διαγωνισμός θα είναι διήμερος, με περισσότερες συμμετοχές και αλλαγές ως προς το προκριματικό μέρος, σε μία προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερου κόσμου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αμαλιάδος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ