gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 151) τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (151)

Links

ΑΣΤΡΟΣ (Λιμάνι) ΑΡΚΑΔΙΑ
Στο Παράλιο Αστρος με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται η Βάπτιση στις 6 Ιανουαρίου και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25/3. Ξεχωριστές εκδηλώσεις είναι η ημέρα της Ψαριάς ή Τράτας, και η Ναυτική Εβδομάδα που γίνεται εκ περιτροπής με το Λεωνίδιο.

ΒΑΛΤΕΤΣΙ (Δήμος) ΑΡΚΑΔΙΑ

ΓΟΡΤΥΣ (Δήμος) ΑΡΚΑΔΙΑ

Αποκριάτικες

Αποκριές

ΑΡΚΑΔΙΑ (Νομός) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  Η Αποκριά = από+κρέας σημαίνει αποχή από το κρέας. Διαρκεί 3 εβδομάδες. Η 1η εβδομάδα παλαιότερα αναγγελλόταν με τυμπανοκρουσίες και πυροβολισμούς (στην Πάτρα, υπάρχει ο "ντελάλης" που αναγγέλλει την έλευση της Αποκριάς). Η 2η εβδομάδα, η "Κρεατινή" - τρώμε μόνο κρέας (βέβαια, στις μέρες μας, όλες οι βδομάδες είναι... "κρεατινές"!). Σε αυτή τη βδομάδα ανήκει και η Τσικνομέμπτη, μέρα κρεατοφαγίας (μέχρι σκασμού)και οικογενειακής συγκέντρωσης, διασκέδασης. 3η εβδομάδα: "Τυρινή". Κρεατοφαγία τέλος! Τρώμε κυρίως τυρί, αβγά και μακαρόνια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος φτιάχνουν το τυροζούμι, ένα ζωμό από άγρια χόρτα και τυριά.
  Στην Αρκαδία συνοδεύεται από ένα διασκεδαστικό έθιμο: την Κυριακή της Τυρινής μαζεύονται όλοι οι συγγενείς στο σπίτι του γεροντότερου. Aφού καθήσουν στο τραπέζι και κάνουν προσευχή, το... σηκώνουν όλοι μαζί με τα δάχτυλα πάνω-κάτω τρείς φορές και λένε "αγιοζούμι, τυροζούμι - όποιος πιεί και δε γελάσει - ψύλλος δε θα τον δαγκάσει". Και πίνουν χωρίς να γελούν. Ύστερα όμως τρώνε γελώντας με την ψυχή τους... Οι ανύπαντροι παίρνουν κρυφά ένα μακαρόνι, το βάζουν στο μαξιλάρι τους και όποιον/α ονειρευτούν, αυτή/όν θα παντρευτούν! Όταν τελειώσουν το φαγητό, σηκώνουν πάλι το τραπέζι με τα δάχτυλα και ο γεροντότερος ρωτά:
-"Φάγατε?"
-"Φάγαμε!"
-"Ήπιατε?"
-"Ήπιαμε!"
-"Χορτάσατε?"
-"Χορτάσαμε!"
-"Πάντα χαρούμενοι νά’στε..." (σσ.εάν κάποιος δε... χόρτασε?)
  Μερικοί από τους κατοίκους της Αρκαδίας (ιδίως οι γεροντότεροι) γνωρίζουν και κρατούν αυτά τα έθιμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
Την τρίτη Κυριακή της αποκριάς, ο Δήμος διοργανώνει τοπικό καρναβάλι με τίτλο «Το κάψιμο του Μακαρονά».

ΚΑΝΔΗΛΑ (Χωριό) ΛΕΒΙΔΙ
Με ξεχωριστό παραδοσιακό τρόπο και με τοπικές εκδηλώσεις και χορούς γιορτάζονται οι αποκριές στην Κανδήλα και στο Αρτεμήσιο.

Διαγωνισμός Χαρταετού

ΜΑΓΟΥΛΑ (Κωμόπολη) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς στο Σαϊνοπούλειο Πάρκο.

Αποκριάτικο Καρναβάλι

ΜΥΣΤΡΑΣ (Χωριό) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Την Καθαρή Δευτέρα

Τα Κούλουμα, Καθαρή Δευτέρα

ΝΕΑ ΚΙΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νέας Κίου

Εθιμικές

Γιορτή της Γίδας

ΑΓΡΙΑΝΟΙ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο

ΑΡΑΧΑΜΙΤΕΣ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Δημοβαλτετσώτικοι αγώνες χορού και τραγουδιού, οι οποίοι γίνονται στο χώρο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της περιοχής του Δήμου το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου

Το Αλώνισμα αναβιώνει στο Βαλτεσινίκο

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Στις 17 Αυγούστου και στα πλαίσια του εορτασμού του Δεκαπενταυγούστου, γίνεται στο Βαλτεσινίκο μια μοναδική εκδήλωση: η αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος. Η γιορτή οργανώνεται από το Δήμο Κλείτορος σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και έχει το χαρακτήρα πανηγυριού. Εγινε για πρώτη φορά το 1998 και από τότε καθιερώθηκε. Σκοποί της εκδήλωσης είναι η αναβίωση και η διάδοση της μνήμης και της παράδοσης, η (επανα) σύνδεση με τις ρίζες, το αντάμωμα όσων κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή... Σε παλιό πέτρινο αλώνι πίσω από τη Μονή της Παναγίας, αγρότες από το Βαλτεσινίκο συγκεντρώνουν πολλά δεμάτια από την τοπική σοδειά και ετοιμάζουν 7-8 άλογα για το αλώνισμα. Σε αυτό συμμετέχουν οι ίδιοι καθώς και πολλοί κάτοικοι. Το αλώνισμα ξεκινά από το πρωί και κρατά όλη σχεδόν την ημέρα. Γύρω πολύς κόσμος παρακολουθεί και αρκετοί επισκέπτες συμμετέχουν επίσης. Το μεσημέρι γίνεται διακοπή για να ξεκουραστούν και να ποτιστούν τα άλογα, για να συνεχίσει λίγο αργότερα το αλώνισμα μέχρι το απόγευμα. Παράλληλα, στήνεται γλέντι λίγο πιο πάνω, δίπλα από την αυλή του μοναστηριού, με φαγητό και δημοτική μουσική. Προσφέρεται γίδα βραστή και κρασί δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες. Η εκδήλωση προσελκύει πλήθος κόσμου από το Βαλτεσινίκο, τα γύρω χωριά, την Αθήνα και την Τρίπολη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Βλάχικος Γάμος

ΔΑΦΝΙ (Κωμόπολη) ΚΡΟΚΕΕΣ
Την Καθαρή Δευτέρα

Τα Αγια Θεοφάνεια

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (Δήμος) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
5/1/2003 - 6/1/2003
Την παραμονή (5 Ιαν.) ο παπάς αγιάζει ένα πρός ένα όλα τα σπίτια του χωριού, πιστός στην παράδοση που θέλει τα κακά πνεύματα, που πριονίζουν το δέντρο της γης, να γίνονται στάχτη στην επαφή τους με τον αγιασμό.
Ανήμερα, μετά την πρωϊνή λειτουργία, στο λιμάνι του χωριού γίνεται η αναπαράσταση της Βάπτισης του Χριστού. Ο ιερέας ρίχνει το σταυρό στην θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή αψηφώντας το κρύο νέοι άντρες και αγόρια πέφτουν στα παγωμένα νερά για να τον πιάσουν.

Γιορτή της Προβατίνας

ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ (Οικισμός) ΓΟΡΤΥΣ
18/8/2003
Σάββατο 18 Αυγούστου βράδυ, η γιορτή της Προβατίνας.

Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΗΣ (Οικισμός) ΓΟΡΤΥΣ
22/8 - 23/8
22 Αυγούστου. Εσπερινός με αρτοκλασία στην Καρβουναρέϊκη Παναγία. Στη συνέχεια μεγάλο Πανηγύρι

Παζάρι Γυναικών της Καρύταινας

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
Κύρια και μόνιμη εκδήλωση κατ' έτος είναι το "Παζάρι" που πραγματοποιείται από τις Γυναίκες της Καρύταινας κάθε Αύγουστο (Την Κυριακή πριν το Δεκαπενταύγουστο), κρατά συνήθως 3 ημέρες με παραδοσιακά προϊόντα (ζυμαρικά, γλυκίσματα), υφαντά κ.α. Τελευταία έχουν γίνει δύο εκδηλώσεις με κέντρο τον Λούσιο Ποταμό.

, τον Αύγουστο

ΛΕΩΝΙΔΙΟ (Λιμάνι) ΛΕΩΝΙΔΙΟΝ

Γιορτή Σκόρδου

ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
Το σκόρδο είναι ένα από τα κατ' εξοχή προϊόντα της Τεγέας και η ποιότητά του είναι εξαιρετική. Στο χωριό Λιθοβούνια, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου διοργανώνεται εδώ και δύο χρόνια η γιορτή του σκόρδου. Γίνονται δημοτικοί χοροί με συνοδεία οργάνων, προσφέρεται στους παρευρικόμενους πιάτο με σκορδαλιά και διοργανώνεται διαγωνισμός της καλύτερης πλεξούδας σκόρδων.

Του Κουτρούλη ο γάμος

ΜΕΘΩΝΗ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στη Μεθώνη την Καθαρά Δευτέρα γίνεται η αναπαράσταση του Γάμου του Κουτρούλη. Το περιστατικό αυτό έχει την αρχή του στην εποχή της Ενετοκρατίας, γύρω στο 13ο αι., όταν στην Μεθώνη ζούσε ο ιππότης Ιωάννης Κουτρούλης, παντρεμένος με τη Δόνα Αγάθη, μεγαλύτερή του αλλά και άτεκνη. Ερωτεύτηκε όμως την ωραία Αρσάνα, την οποία τελικά παντρεύτηκε ύστερα από 17 χρόνια, στα οποία προσπαθούσε να πείσει τη γυναίκα του να του δώσει διαζύγιο. Όλα τελείωσαν, όμως, καλά και έγινε ο γάμος σαν λαϊκό πανηγύρι, που κράτησε πολλές ημέρες.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Κρεμάλα της "Γριας Συκούς"

ΜΕΣΣΗΝΗ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  Στη Μεσσήνη (Νησί) κάθε χρόνο το πρωί της Καθαρής Δευτέρας γίνεται αναπαράσταση της «Κρεμάλας της γρια- Συκούς». Το περιστατικό είναι ιστορικό και συνέβη το καλοκαίρι του 1825 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1828). Τότε ο Ιμπραήμ πασάς, μετά τη νίκη του στο Μανιάκι, ήρθε στο Νησί και το κατέστρεψε ολοσχερώς. Στρατοπέδευσε έξω από την πόλη στη θέση Μπούκα και έκανε σχέδια για την επίθεση κατά της Μάνης, γνωρίζοντας ότι οι Μανιάτες τον περίμεναν στη θέση Βέργα έξω από την Καλαμάτα για να του φράξουν το δρόμο. Την παραμονή της επίθεσης είδε ένα όνειρο και τρόμαξε.
  Οι άνθρωποί του για να τον ησυχάσουν έφεραν μια γριά ονειροκρίτισσα, τη γρια-Συκού, η οποία, μόλις άκουσε το όνειρο, χάρηκε και του είπε ότι «μεγάλη συφορά και κακό θα τον βρεί», όπως και έγινε, αφού στη μάχη της Βέργας που ακολούθησε οι Αιγύπτιοι γνώρισαν μεγάλη ήττα. Όταν γύρισε στο Νησί ο Ιμπραήμ, βρήκε τη γρια-Συκού και την κρέμασε.
  Σε ανάμνηση εκείνου του περιστατικού γίνεται κάθε χρόνο αναπαράσταση, η οποία έχει ενταχθεί στις αποκριάτικες καρναβαλικές εκδηλώσεις της Μεσσήνης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Σαϊτοπόλεμος

ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Νομός) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στην Καλαμάτα, στη Μεσσήνη και σε χωριά, τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται ο Σαϊτοπόλεμος. Πρόκειται για παλιό καλαματιανό έθιμο, ένα παιχνίδι με τις φωτιές, που έχει τις ρίζες και την προέλευσή του στην Επανάσταση του 1821. Τότε βάζανε μπαρούτι μέσα σε κυλίνδρους από χαρτόνια και, όταν τους άναβαν, η φλόγα και ο θόρυβος που έκαναν έτρεπε σε φυγή το τουρκικό ιππικό. Έτσι η σαϊτα της Καλαμάτας αποτελεί το κατάλοιπο ενός πρωτόγονου φλογοβόλου, το οποίο σήμερα έχει τελειοποιηθεί και τα «μπουλούκια» που τις ρίχνουν είναι συνάμα συνεχιστές μιας πανάρχαιας λατρείας της φωτιάς, που εξαγνίζει και συνάμα φοβίζει.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Παπαραίικο Αντάμωμα

ΠΑΠΑΡΗΣ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Τοπική εκδήλωση με σκοπό την συνεύρεση των απανταχού Παπαραίων και την από κοινού διασκέδαση ιδεών και στόχων για το καλό του χωριού τους. Την εκδήλωση διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος κάθε καλοκαίρι.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
Στη γέμιση του φεγγαριού του Αυγούστου διοργανώνονται στο χωριό οι γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων με πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και με χορούς και γλέντια.

Ιπποδρομίες

ΠΛΑΤΥ (Χωριό) ΑΡΦΑΡΑ
Στο Πλατύ, ένα μικρό όμορφο χωριό του μεσσηνιακού κάμπου, γίνονται κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγ. Γεωργίου ιππικοί αγώνες, έθιμο που έχει τις ρίζες του γύρω στο 1800. Η παράδοση αναφέρει ότι άρχισαν να γίνονται ιππικοί αγώνες, στους οποίους έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, που γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως αγγελιοφόροι στην προετοιμαζόμενη τότε επανάσταση κατά των Τούρκων. Παραπλανούσαν τους Τούρκους λέγοντας ότι οι αγώνες έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα και δινόταν έτσι η ευκαιρία σε οπλαρχηγούς να μαζεύονται και να ανταλλάσσουν απόψεις για τον Αγώνα. Σε ανάμνηση των γεγονότων αυτών συνεχίζεται και σήμερα το έθιμο στον ίδιο χώρο που γινόταν και παλιά.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


ΡΑΔΟΣ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Την τελευταία Κυριακή κάθε Ιουνίου, ή την πρώτη κάθε Ιουλίου, ο Σύλλογος των Ραδαίων σε συνεργασία με τους βοσκούς του χωριού, διοργανώνουν «Τη γιορτή του Τσοπάνη», με παραδοσιακή μουσική.

Αντάμωμα του Χειμώνα

Την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη

Εμποροπανήγυρεις

Εμποροπανήγυρις Τεγέας

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
13/8/2003 - 20/8/2003
  Τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τον εορτασμό της Παναγίας του ναού της Επισκοπής, η Τεγέα γίνεται το κέντρο της Πελοποννήσου. Από τις 13 ως τις 20 Αυγούστου, οργανώνεται κάθε χρόνο (από το 1883) στο χώρο της Επισκοπής, το μεγαλύτερο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι της Ελλάδας. Ο διοργανωτής του είναι ο Τεγεατικός Σύνδεσμος. Στα πλαίσια του πανηγυριού διοργανώνεται από τον ίδιο Σύνδεσμο Παμπελοποννησιακή Γεωργική Εκθεση. Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού οργανώνονται επίσης πολλές εκδηλώσεις: παμπελοποννησιακοί διαγωνισμοί λαϊκών χορών και τραγουδιών, λαϊκοί αγώνες στίβου "Αλέαια" (αναβίωση των αρχαίων αγώνων), άλλοι αθλητικοί αγώνες, χορευτικές εκδηλώσεις, Παντεγεατικό Συνέδριο με ομιλίες-εισηγήσεις σε διάφορα θέματα που αφορούν την Τεγέα και την Αρκαδία, δεξίωση στον κήπο της Οικοκυρικής Σχολής, τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βράβευση μαθητών, ομιλίες και θεάματα.. Στις 14 Αυγούστου το βράδυ γίνεται η λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας. Το πανηγύρι γνωρίζει ζωηρή εμπορική κίνηση και συγκεντρώνει πολύ κόσμο από τα γύρω χωριά, την Τρίπολη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα παλιότερα χρόνια το πανηγύρι συγκέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον και για το ζωοεμπόριο. Σήμερα το εμπόριο επικεντρώνεται στα είδη καθημερινής χρήσης και στην ένδυση. Στα κέντρα που λειτουργούν στο χώρο της Επισκοπής μουσικά συγκροτήματα παίζουν δημοτική και λαϊκή μουσική. Παντού καταναλώνεται η παραδοσιακή γουρουνοπούλα.

Εμποροπανήγυρις Κρισά

ΚΡΙΣΑ (Οικισμός) ΑΣΩΠΟΣ
1/9/2002 - 8/9/2002
Μονόκλιτος καμαροσκέπαστος ναός που διασώζει στο εσωτερικό του τοιχογραφίες του 14ου αιώνα και έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου γιορτή της απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Βρίσκεται στη θέση Κρισά, οικισμό στον οποίο με διάταγμα του 1936 έχει θεσπιστεί και τοπική εμποροπανήγυρις από 1η έως 8η Σεπτεμβρίου, που συνεχίζεται και στις μέρες μας με μεγάλη επιτυχία.

Εορτή της Παναγίας της Μονής Βουλκάνου

ΜΕΣΣΗΝΗ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
20/9/2002 - 29/9/2002

Το Πανηγύρι του Μυστρά

ΜΥΣΤΡΑΣ (Χωριό) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
26/8 - 2/9
  Το Πανηγύρι του Μυστρά, έτσι έχει περάσει στο μυαλό μας, η ζωντανή παράδοση που έχει να κάνει με τις ρίζες μας, γιατί το Πανηγύρι του Μυστρά το γνωρίζουμε από τότε που γεννηθήκαμε, όπως το γνώρισαν και οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Γιατί το Πανηγύρι του Μυστρά δεν είναι γεγονός των νεοτέρων χρόνων, είναι παράδοση, είναι ιστορία 300 χρόνων. Γι’ αυτό πάμε κάθε χρόνο στο πανηγύρι, γι’ αυτή τη συνήθεια που μας συγκινεί και μας κάνει να ζούμε τα περασμένα, που μας βοηθά να ξαναβρίσκουμε στις παραδόσεις τις ρίζες μας, αυτές τις ρίζες που μας βεβαιώνουν για το ποιοι είμαστε, αυτές τις ρίζες που μας μιλάνε για τους προγόνους μας και που οι μνήμες τους κουβαλάνε την ελληνικότητα της φυλής μας που εμείς κληρονομήσαμε.
  Το Πανηγύρι του Μυστρά λοιπόν δεν είναι μόνο ένα εμπορικό γεγονός σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας, είναι σημείο αναφοράς γενεών, σημείο αναφοράς της εμπορικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας. Το Πανηγύρι του Μυστρά συνεχίζει να πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο που γινόταν εδώ και 300 χρόνια στους πρόποδες του Ταϋγέτου στα σύνορα της βυζαντινής καστροπολιτείας του Μυστρά, από 26 Αυγούστου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου.
  Στον διευρυμένο πια Δήμο Μυστρά και στη σημερινή του μορφή το Πανηγύρι είναι απέραντο υπαίθριο παζάρι, ένα μοναδικό λούνα πάρκ, μια τεράστια έκθεση προϊόντων, που βρίσκει κανείς ό,τι φανταστεί.
  Το Πανηγύρι του Μυστρά είναι και αυτό κομμάτι από τις παραδόσεις μας, και μάλιστα από τις ζωντανές που τις αγαπάμε γιατί είναι η ιστορία μας, γιατί είναι η πατρίδα μας, γιατί είμαστε εμείς οι ίδιοι.
  Ο Δήμος Μυστρά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να προστατέψει και αν διατηρήσει αυτήν τη παράδοση του πανηγυριού, έτσι ώστε και τα παιδιά μας να γνωρίσουν το Πανηγύρι του Μυστρά που έρχεται αιώνες πριν, κουβαλώντας μνήμες, παράδοση, ιστορία και πολιτισμό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Μυστρά (2000).

Το Πανηγύρι του Αη Γιώργη της Νεστάνης

ΝΕΣΤΑΝΗ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
  Μεγάλη γιορτή για τη Νεστάνη και όλη την περιοχή της Μαντινείας είναι το πανηγύρι του Αη Γιώργη. Δεν είναι μόνο μια ωραία διατηρημένη λαϊκή παράδοση που φέρει αρχαίες παραδόσεις στην σημερινή έκφραση της χριστιανικής πίστης. Στην περιοχή της αρχαίας Νέστανης λατρεύονταν ιδιαίτερα ο Ίππιος Ποσειδώνας θεός χθόνιος και η Δήμητρα θεά της βλάστησης και της καρποφορίας. Ο χορός και τα τραγούδια που ζωντανεύουν το πανηγύρι του Αη Γιώργη είναι απόηχος της ίδιας ανάγκης της ζωής, της ίδιας ορμής της νίοτης μέσα από τους μακρινούς αιώνες. Όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι με την παραδοσιακή τσιπιανίτικη φορεσιά και κρατούν γκλίτσα στολισμένη στην κορυφή με μάηδες, πασχαλιές, αγριοσέλινα και άλλα λουλούδια. Κατεβαίνουν όλοι από ψηλά το Γουλά, από τον Αη Γιώργη περπατώντας εμπρός από τη Γοργοεπήκοο, χορεύοντας και τραγουδώντας το τραγούδι του Αη Γιώργη . Ένα πλήθος πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του Γουλά, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας. Φτάνοντας στην πάνω πλατεία της Νεστάνης σχηματίζουν μεγάλους κύκλους χορεύοντας συρτό και τραγουδώντας ένα παράξενο σκοπό. Τα τραγούδια του Αη Γιώργη απηχούν βιώματα και περιπέτειες της Τουρκοκρατίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαντινείας


Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή της πατάτας

ΑΣΕΑ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Πραγματοποιείται στην Ασέα. Πρόκειται για λαϊκό πανηγύρι με μουσική, φαγητό και ποτό.

ΔΟΛΙΑΝΑ (Κωμόπολη) ΑΣΤΡΟΣ
Tο φθινόπωρο διοργανώνεται η γιορτή του κάστανου.

Γιορτή της μαρίδας

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ (Νησί) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
21/8/2003 - 31/8/2003

ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
Tο φθινόπωρο διοργανώνεται η γιορτή του κάστανου.

Γιορτή της μελιτζάνας

ΛΕΩΝΙΔΙΟ (Κωμόπολη) ΚΥΝΟΥΡΙΑ
22/8/2002
Στο Λεωνίδιο γίνεται στις 22 Αυγούστου μια όμορφη παραδοσιακή γιορτή, η "γιορτή της μελιτζάνας". Οι εκδηλώσεις γίνονται στην Πλάκα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς και τσακώνικα τραγούδια από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και τον "διαγωνισμό της μελιτζάνας", δηλαδή του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας, στον οποίον συμμετέχουν οι γυναίκες της περιοχής. Η βράβευση γίνεται από ειδικούς "chefs" που καλούνται από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (Οικισμός) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Σύλλογος του χωριού διοργανώνει και τη γιορτή του Τσίπουρου.

Γιορτή της πιταρούδας

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ (Οικισμός) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
15/8/2003

Εορτές προς τιμήν προσώπων

Αγαπήνεια

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
1/7 - 20/7
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Τέλου Αγρα.

"Παλαιολόγεια"

ΜΥΣΤΡΑΣ (Χωριό) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
29/5/2003
Σε μνήμη του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα και Δεσπότη του Μυστρά, Κων/νου Παλαιολόγου στο Μυστρά.

Ιστορικές αναμνήσεις

Εορτασμός της τοπικής εξέγερσης

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ (Δήμος) ΛΑΚΩΝΙΑ
17/3/2004
Στην Λακωνική Μάνη γιορτάζεται η επέτειος της τοπικής εξέγερσης στην επανάσταση του 1821. Ομιλίες αναπαραστάσεις, τοπικοί χοροί, παρέλαση

Επέτειος Β' Εθνοσυνέλευσης του 1823

ΑΣΤΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΚΑΔΙΑ
20/4
Την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα γιορτή για την επέτειο της Β' εθνοσυνέλευσης του 1823.

Εξοδος του Παπαφλέσσα

ΔΥΡΡΑΧΙΟ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
Στο Δυρράχιο η γιορτή της Εξόδου του Παπαφλέσσα στα μέσα Αυγούστου.

Σαϊτοπόλεμος, Κυριακή του Πάσχα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Η Καλαμάτα είναι γνωστή για ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα... θορυβώδες έθιμο. Σε ανάμνηση του ηρωισμού που επέδειξαν οι Μεσσήνιοι επί Τουρκοκρατίας, οι οποίοι σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εφευρετικότητα των Ελλήνων αλλά και ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσω της αριθμητικής υπεροχής. Ετσι κάθε χρόνο ανήμερα το Πάσχα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώνεται στο γήπεδο Μεσσηνιακού όπου 10 - 15 ομάδες των 15 έως 30 ατόμων επιδίδονται σε ένα εκκωφαντικό σαϊτοπόλεμο.

Ημέρα Απελευθέρωσης

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ (Χωριό) ΛΑΚΩΝΙΑ
23/7/2003

Εκδηλώσεις Εθνικής Αντίστασης

ΣΑΪΔΟΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Από το 1998 και μέχρι σήμερα στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου γίνονται εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Εθνική μας αντίσταση και τα θύματα. Το μνημείο ανακαινίστηκε το 1996 με την προσθήκη νέων πλακών και την καταγραφή των πεσόντων και θυμάτων των πρώην δήμων Καρδαμύλης και Λεύκτρου. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Σύλλογος των Σαϊδονιτών, το Τοπικό Συμβούλιο και οι αντιστασιακές οργανώσεις Μεσσηνίας.

Το κείμενο παρατίθεται το Οκτώβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Επέτειος απελευθέρωσης της Τρίπολης

ΤΡΙΠΟΛΗ (Πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
23/9

Καρναβάλια

Εορτασμός της Αποκριάς στο Αρτεμήσιο

ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Ο μορφωτικός Σύλλογος Αρτεμισίου οργανώνει κατά την διάρκεια της Τυρινής εβδομάδας χοροεσπερίδα . Την επόμενη μέρα γίνεται καρναβάλι όπου παρέες ντόπιων μεταμφιέζονται με παραδοσιακές κυρίως αποκριάτικες φορεσιές και ξεφαντώνουν με παραδοσιακούς και μοντέρνους ρυθμούς

Καρναβάλι

ΝΕΑ ΚΙΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Διοργανώνεται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Κίου.

Πανηγύρια

Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΝΙΑΤΑ
26/10/2003

Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ (Χωριό) ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ
Υπαίθριο γλέντι που περιλαμβάνει ιπποδρομίες.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Στο χωριό πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις:
1) Το Πάσχα ψήνονται αρνιά στη σούβλα και όλο το χωριό γιορτάζει.
2) Στις 6 Αυγούστου , εορτή της εκκλησίας του χωριού γίνεται παραδοσιακό γλέντι.
3) Τον Αύγουστο επίσης γίνεται Παζάρι παραδοσιακών προϊόντων που είναι φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού.

Αγίας Παρασκευής

ΑΓΡΙΑΝΟΙ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
26/7/2003

Φανερωμένης

ΑΝΑΒΡΥΤΗ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
8/9/2003

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΑΡΑΧΑΜΙΤΕΣ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Γίνεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου στον ομώνυμο χώρο λίγο πριν το χωριό Αραχαμίτες.

Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ (Οικισμός) ΑΣΩΠΟΣ
8/11/2003

Τριήμερο Αναλήψεως

ΑΣΤΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Στο Αστρος γίνεται τριήμερο πανηγύρι της Αναλήψεως

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΑΤΣΙΧΟΛΟΣ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
15/8
Μεγάλη εορταστική εκδήλωση στη Μονή Καλαμιού .Το βράδυ γλέντι στο χωριό.

Αγίας Παρασκευής

ΒΑΜΒΑΚΟΥ (Χωριό) ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ
26/7/2003

Προφήτη Ηλία

ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ (Κωμόπολη) ΕΛΟΣ
20/7/2003

ΒΛΟΓΓΟΣ (Οικισμός) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
6/8
Στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, και ο Σύλλογος των Βλογγαίων διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΒΡΕΣΘΕΝΑ (Χωριό) ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ
15/8/2003

Αγίου Τρύφωνα

ΒΥΤΙΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
1/2

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
3/10 - 8/10
Κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου, εορτή του Πολιούχου της πόλης Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, γίνεται εμποροπανήγυρη που διαρκεί 5 ημέρες.

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΓΕΡΑΚΑΣ (Χωριό) ΖΑΡΑΚΑΣ
15/8/2003

Αγίου Αθανασίου

ΓΕΡΑΚΙ (Κωμόπολη) ΛΑΚΩΝΙΑ

Αγίου Πνεύματος

ΓΚΟΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
16/6/2003

Θεοφάνεια

ΓΥΘΕΙΟ (Πόλη) ΛΑΚΩΝΙΑ
6/1/2004

Αγίου Ιωάννη

ΔΑΦΝΙ (Κωμόπολη) ΚΡΟΚΕΕΣ
24/6/2003

Δευτέρα του Πάσχα

Υπαπαντής

ΔΗΜΑΙΝΑ (Χωριό) ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης

Αγίας Κυριακής

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
7/7
Στις 7 Ιουλίου, εορτή της πολιούχου της πόλης Αγίας Κυριακής, ο Δήμος σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, διοργανώνουν διάφορες θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις.

Παναγίας της Κατωνησιώτισσας

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ (Νησί) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
9/7/2003

Αγίου Σπυρίδωνα

12/12/2003
Πολιούχος Ελαφονήσου

Μεγάλη Παρασκευή

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (Δήμος) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Η αποκορύφωση του θείου δράματος. Η περιφορά του επιτάφιου. Χιλιάδες πιστοί ακολουθούν τον επιτάφιο σε όλη την διαδρομή μέσα στα σοκκάκια και τα καλντερίμια του χωριού. Προπομποί της ακολουθείας, κορίτσια ντυμένα στα λευκά, οι ψάλτες και ο σταυρός του μαρτυρίου. Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, σκορπίζοντας στην Ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα την θλίψη, που μόνο μία τέτοια ημέρα μπορεί να έχει.

Προστάτη Αγίου Νικολάου

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
6/12/2002
The feast day of Saint Nicholas our protector, from an evening church service the icon of St Nicholas is paraded around the village with marching band and music and beautiful costumes.

Αγίου Σεραφείμ

5/5/2001 - 6/5/2001
Many many years ago Epidavros was plagued with millions of Locusts that destroyed all the greenery. The skies were so full of them that day became night. Not knowing what to do and at their wits end, the people congregated at the church on the eve of the saint day "Serafim". Along with the priest they took the saints icon around the village and suddenly a miracle happened, the Locusts took flight and went into the sea. The next day the 6th the people of Aegina Island found their shores covered by millions of dead Locusts, and now every year they arrive on this date by the boatload to remember the event. On the evening of the 5th the same icon is paraded around the village, with followers in traditional costumes singing beautiful songs of praise.

Παναγίας

ΖΑΤΟΥΝΑ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
15/8
Στις 15 Αυγούστου, εορτή της Παναγίας, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, και ο Σύλλογος των Ζατουνιτών διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Feast of the Virgin

ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
6/8
Στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, και ο Σύλλογος των Ζυγοβιστινών διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Υπαπαντής του Σωτήρος

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
2/2/2002
Ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος βρίσκεται στην Καλαμάτα στα πόδια του φράγκικου κάστρου και είναι βυζαντινού ρυθμού με διπλά κωδωνοστάσια, ενώ θεμελιώθηκε το 1839 και εγκαινιάσθηκε το 1879. Στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα λαμπρής εορτής για τον Ναό, καθιερώθηκε από το 1884 η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας στην πόλη, που την λαμπρύνουν οι επίσημοι και πλήθη πιστών. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που είναι «Βρεφοκρατούσα» ή «Ελεούσα» είναι τοποθετημένη σε θρόνο με επίχρυσα κεντημένα άμφια, στολισμένη από τάματα πλήθους πιστών και η ζωγράφιση της αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Τα εννιάμερα της Παναγίας

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Χωριό) ΓΕΡΟΝΘΡΟΙ
23/8/2003

Αγίου Παντελεήμονος

ΚΑΛΛΟΝΗ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
27/7/2003

Αγίας Παρασκευής

26/7/2003

Αποτομή Κεφαλής Αγίου Ιωάννου

ΚΑΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΓΕΡΟΝΘΡΟΙ
29/8/2003

Κωνσταντίνου & Ελένης

ΚΑΡΚΑΛΟΥ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
21/5
Στις 21 Μαΐου, εορτή των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του οικισμού.

Αγιος Αθανάσιος

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
17/5
Στην Καρύταινα (αρχές 17ου αιώνα) έζησε ο Αγιος Αθανάσιος, Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και Καρυταίνης, πολιούχος της Καρύταινας. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει ομώνυμος ναός και η μνήμη του Αγίου εορτάζεται της 17 Μαϊου.

Προφήτη Ηλία

ΚΕΦΑΛΑΣ (Χωριό) ΘΕΡΑΠΝΕΣ
20/7/2003

Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΚΟΥΡΟΥΝΙΟΣ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
22/8 - 23/8
Πανηγυρική εκδήλωση στο Κουρουνιού και λειτουργία ανήμερα στην Ψιλή Παναγία με αρτοκλασία.

Αγιος Αθανάσιος

ΚΟΥΡΤΑΚΙ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ

Παναγίας

ΚΡΥΟΝΕΡΟ (Οικισμός) ΓΟΡΤΥΣ
22/8 - 23/8

Αγίας Κυριακής

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
6/7
Το γνωστό πανηγύρι στο προαύλιο της Αγίας Κυριακής.

Παναγίας

ΚΩΤΙΛΙ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
15/8
Το ετήσιο πανηγύρι Κοτυλίου

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ