Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Παραδοσιακά προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .
ΚΥΘΝΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Στην Κύθνο θα γευτείτε πολλά πιάτα από την Ελληνική παραδοσιακή και
διεθνή κουζίνα, αλλά και πολλές από τις τοπικές προτάσεις της Κυθνιώτικης γαστρονομίας.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα νοστιμότατα ντόπια κρέατα και τα ψάρια που θα
βρείτε σε αφθονία. Η πλούσια τοπική κουζίνα προτείνει τα σφουγγάτα, τα χοιρινά
λουκάνικα, τις θερμιώτικες πίτες, την κάπαρη, τα ρεβύθια φούρνου και τα κουκιά
φρικασέ. Υπέροχες γεύσεις που θα συνοδεύσετε με εκλεκτό ντόπιο κρασί.
Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και τα ντόπια τυριά (φέτα, τρίμα, κοπανιστή
- όλα γνωστά από την αρχαιότητα, αφού ποτέ δεν έλειπαν από τα γνωστά Λουκούλεια
γεύματα).
Για επιδόρπιο προτιμήστε τα αμυγδαλωτά και το παστέλι, ενώ για το
πρωινό σας το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι με το δυνατό άρωμα, θα αποτελέσει το ιδανικό
τονωτικό για το ξεκίνημα μιας υπέροχης μέρας.
Φεύγοντας από το νησί μην ξεχάσετε να αγοράσετε μερικά από τα αριστουργηματικά
χειροποίητα κεραμικά, για την παράδοση των οποίων φημίζεται μεταξύ άλλων το νησί.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
του Δήμου Κύθνου
και της Ένωσης Τουριστικών
Επαγγελμάτων Κύθνου.
ΤΗΛΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Φαγητά: Γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο, γιαπράκια (είδος ντολμά), κοκκινιστό
κατσίκι κατσαρόλας, κουλουρίδα (είδος μακαρονιού που κατασκευάζεται από τις ίδιες
τις νοικοκυρές), λαζάνια (από το ίδιο φύλλο με την κουλουρίδα, κομμένο σε τετράγωνα
σχήματα που τυλίγεται στο δάχτυλο), σαλάτα χωριάτικη με φύλλο κάπαρης που έχει
διατηρηθεί στην άλμη, σιτάρι με χοιρινό στο φούρνο, τυρί μυζήθρα και τηλιακό τυρί
(σκληρό, ένα είδος φέτας), τυροπιτάκια, μυζηθρόπιτες, χοιρινός καβρουμάς (τσιγαριστό
κρέας χοιρινό), χόντρος (σιτάρι κομμένο ψημένο ή με νερό ή με γάλα), χορτόπιτες
στο τηγάνι κ.ά.
Γλυκά: Λουκουμάδες, ξεροτήγανα- δίπλες, μελεκούνι, πουγγάκια (με φύλλο
και γέμιση με αμύγδαλο και σουσάμι), εφτάζυμα κουλούρια και πίτες κ.ά.
Αφεψήματα-Βότανα: Αλεφασκιά, σάψυχο (ματζουράνα), δεντρολίβανο, ρίγανη
(στο ψητό και στη σάλτσα), θυμάρι (στα ψητά), θρίμπη (στα ψητά ψάρια και στη σαλάτα),
μολόχα (βραστή και χρησιμοποιείται για τη δυσκοιλιότητα), “του πετεινού
τα κάλλη” (όπως έλεγαν οι Ιταλοί είναι “ο δυναμίτης που σπάει την
πέτρα στα νεφρά”), άουστρος (πολύκομπος) βότανο για τον προστάτη.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
της Τοπικής Ένωσης
Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.
Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Εγγραφείτε τώρα!