Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Παραδοσιακά προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΗΛΟΣ Νησί ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ" .
ΤΗΛΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Φαγητά: Γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο, γιαπράκια (είδος ντολμά), κοκκινιστό
κατσίκι κατσαρόλας, κουλουρίδα (είδος μακαρονιού που κατασκευάζεται από τις ίδιες
τις νοικοκυρές), λαζάνια (από το ίδιο φύλλο με την κουλουρίδα, κομμένο σε τετράγωνα
σχήματα που τυλίγεται στο δάχτυλο), σαλάτα χωριάτικη με φύλλο κάπαρης που έχει
διατηρηθεί στην άλμη, σιτάρι με χοιρινό στο φούρνο, τυρί μυζήθρα και τηλιακό τυρί
(σκληρό, ένα είδος φέτας), τυροπιτάκια, μυζηθρόπιτες, χοιρινός καβρουμάς (τσιγαριστό
κρέας χοιρινό), χόντρος (σιτάρι κομμένο ψημένο ή με νερό ή με γάλα), χορτόπιτες
στο τηγάνι κ.ά.
Γλυκά: Λουκουμάδες, ξεροτήγανα- δίπλες, μελεκούνι, πουγγάκια (με φύλλο
και γέμιση με αμύγδαλο και σουσάμι), εφτάζυμα κουλούρια και πίτες κ.ά.
Αφεψήματα-Βότανα: Αλεφασκιά, σάψυχο (ματζουράνα), δεντρολίβανο, ρίγανη
(στο ψητό και στη σάλτσα), θυμάρι (στα ψητά), θρίμπη (στα ψητά ψάρια και στη σαλάτα),
μολόχα (βραστή και χρησιμοποιείται για τη δυσκοιλιότητα), “του πετεινού
τα κάλλη” (όπως έλεγαν οι Ιταλοί είναι “ο δυναμίτης που σπάει την
πέτρα στα νεφρά”), άουστρος (πολύκομπος) βότανο για τον προστάτη.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
της Τοπικής Ένωσης
Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.
Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Εγγραφείτε τώρα!