gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 37 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΥΔΩΝΙΑ Επαρχία ΧΑΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (37)

Εκκλησίες

Αγιος Γεώργιος

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1243) είναι κοντά στον πύργο Da Molin. Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες του Παύλου Προβατά.

Αι Γιάννης Κυρ Γιάννης

  Η εξαιρετικά σημαντική εκκλησία του Αϊ - Γιάννη, Κυρ Γιάννη (το κανονικό της όνομα είναι Ζωοδόχου Πηγής) βρίσκεται στο δρόμο για Κουφό, 100 μέτρα από το δρόμο ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες. Πρόκειται για την πιο θαυμάσια τοποθετημένη βυζαντινή εκκλησία. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα πιθανότατα πάνω σε προϋπάρχουσα του 10ου αιώνα που καταστράφηκε από σεισμό το 1303 και είχε επιρροές από τις νεότερες βυζαντινές αρχιτεκτονικές προτάσεις της Αγίας Σοφίας, αλλά και από άλλες. Η εκκλησία έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με δωμάτια χαμηλότερου ύψους που της δίνουν τη μορφή ορθογωνίου σχήματος. Έχει ένα νάρθηκα στο μπροστινό μέρος υποδιαιρούμενο σε τρία μέρη που είναι στενότερα από το υπόλοιπο της εκκλησίας. Έχει δύο τρούλους, ένα στο σημείο που διασταυρώνονται τα κύρια κλίτη κι ένα στο νάρθηκα. Γύρω υπάρχουν καμάρες περίπου στο ίδιο ύψος με αυτό της εκκλησίας. Τα παράθυρα της εκκλησίας είναι στενόμακρα κι έχουν την παραδοσιακή βυζαντινή πλίνθινη διακόσμηση στα πλάγια. Μερικά παράθυρα έχουν κίονες, ένα κεντρικό και άλλους δύο στ' αριστερά και στα δεξιά που επιτρέπουν στο φως να μπαίνει στο εσωτερικό. Το πίσω μέρος της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με δύο σειρές παράθυρα και τυφλές καμάρες το ένα επάνω στο άλλο. Στο εσωτερικό υπάρχουν δείγματα μαρμάρινων κολόνων και κιονόκρανων, ενώ και κάποιοι ζωγραφισμένοι τοίχοι φαίνονται ακόμα. Η εκκλησία αυτή συμπληρώνει μοναδικά το τοπίο, που ιδιαίτερα την άνοιξη με τις ευωδίες των ανθισμένων πορτοκαλόδεντρων και τη θέα των σκεπασμένων με χιόνι ακόμα κορυφών των Λευκών Ορέων, μαγεύει τον κάθε επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χαραλάμπους

ΘΕΡΙΣΟ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Υπάρχουν στο χωριό η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Χαραλάμπους.

Εκκλησία Αγίων Αποστόλων

ΜΑΛΕΜΕ (Χωριό) ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
Η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, βρίσκεται στον Πύργο Ψηλονέρου, κοντά στο Μάλεμε. Χτίστηκε το 1530 κι έχει πολύ ενδιαφέρουσα χαρακτική στην πόρτα.

Βυζαντινή εκκλησία Σωτήρα Χριστού

ΜΕΣΚΛΑ (Χωριό) ΜΟΥΣΟΥΡΟΙ
  Στο χαμηλότερο σημείο του χωριού σε ένα χωματόδρομο, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού με τοιχογραφίες των Θεόδωρου και Μιχάλη Βενιέρη (1403), πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οι καλλιτέχνες σημείωσαν τα ονόματά τους μαζί με την επιγραφή του δωρητή.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

  Η εκκλησία της Σύλληψης της Θεοτόκου περιλαμβάνει μερικά τμήματα μιας παλιότερης εκκλησίας που χρονολογείται από την Κλασική Περίοδο, μερικά μωσαϊκά της οποίας είναι ακόμα ορατά. Βρίσκεται στο τέλος του χωριού μπροστά από μεγαλύτερη και νεότερη εκκλησία που χτίστηκε με το ίδιο όνομα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ

  Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου έχει ένα κίονα από παλιότερο κτίριο στην οροφή της. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Εκκλησία της Παναγίας

ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ (Μοναστήρι) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  Στη Μονή Χρυσοπηγής βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα μη συμμετρικό σταυρό κι ένα μεγάλο θόλο στη διατομή των κλιτών. Με την προσθήκη δύο πλαϊνών δωματίων, τελικά πήρε τη μορφή ορθογώνιου σχήματος. Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει ένας νάρθηκας που χωρίζεται σε τρία μέρη. Το κεντρικό κομμάτι οδηγεί στην κυρίως εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Προφήτη Ηλία

ΜΟΥΡΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  Η μικρή βυζαντινή εκκλησούλα του Προφήτη Ηλία βρίσκεται κοντά στο χωριό, πάνω σ' ένα μικρό λόφο. Η μικρή εκκλησία είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη κι έχει ένα μπαρόκ στυλ μπροστά όπου υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις, όπως ένα οικόσημο των Καλλέργηδων (σημαντική οικογένεια κατά τη Βενετοκρατία), λιοντάρια και επιγραφές.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Τετράκλιτη Βυζαντινή Εκκλησία

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ (Χωριό) ΘΕΡΙΣΟΣ
  Νότια από τα Περιβόλια είναι το μικρό χωριουδάκι Γαρίπα (Μπουτσουνάρια). Στο χωριό βρίσκεται η τετράκλιτη βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Χαράλαμπους και της Αγίας Αννας. Φαίνεται ότι και τα τέσσερα κλίτη κατασκευάστηκαν ταυτόχρονα.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ (Χωριό) ΣΟΥΔΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στο χωριό έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική αλλά με το κυρίως κλίτος πολύ μεγαλύτερο από το άλλο και το μικρό κοντά στο πίσω μέρος της εκκλησίας.

Αγία Αικατερίνη στη Σπλάντζια, Eνετική

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Είναι δίκλιτος με ενιαία πρόσοψη που καταλήγει σε αετώματα. Στο κέντρο της πρόσοψης υπάρχει η βάση δίλοβου καμπαναριού. Τα θυρώματα είναι διαμορφωμένα με τη χρήση λαξευτών πεσσών και επιστέφονται από γοτθίζοντα ανακουφιστικά τόξα. Εσωτερικά οι κάθετες επιφάνειες των τοίχων χωρίζονται από τις καμάρες με γείσο. Τα κλίτη χωρίζονται από δύο τόξα που πατούν σε λαξευτούς πεσσούς. Ο ναός χρονολογείται το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη και στον Aγιο Ιωάννη τον Ερημίτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγία Μαγδαληνή

  Ιδιόρυθμος αρχιτεκτονικός τύπος ναού με ευρυγώνια αίθουσα που καταλήγει σε διακοσμητικό τρούλο ρωσικής μορφής. Περιβάλλεται από περιμετρική στοά. Κτίστηκε την περίοδο 1901 -1903 από τον ύπατο αρμοστή Κρήτης Πρίγκηπα Γεώργιο και ονομάστηκε έτσι σε ανάμνηση της διαμονής στα Χανιά της αδελφής του Μαρίας συζύγου του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου. Ο Πρίγκηπας έφερε τα σχέδια από τη Ρωσία και κατέθεσε 10.000 ρούβλια για την ανέγερση του ναού. Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Ιανουαρίου 1903 σε στενό οικογενειακό κύκλο με την παρουσία της βασίλισσας Όλγας της Ελλάδος και του Πρίγκιπα Γεώργιου. Μετά την αναχώρηση του ο Πρίγκιπας επέστρεψε το ναό στο Δήμο Χανίων και στη Χαλέπα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγιοι Ανάργυροι

  Ενοριακός ναός στην ομώνυμη συνοικία της Παλιάς Πόλης Χανίων. Μετά την άλωση των Χανίων από τους Τούρκους(1645) είναι ο μόνος ορθόδοξος ναός μέσα στην πόλη που παραμένει σε λειτουργία ως τα μέσα του 19ου αιώνα και χρησιμοποιείται ως καθεδρικός του Επισκόπου Κυδωνίας . Ο ναός αποτελείται από τρεις χώρους. Αρχικά κτίστηκε το καμαροσκέπαστο ανατολικό τμήμα, στη συνέχεια έγινε μια επέκταση προς τα δυτικά, έπειτα προστέθηκε ένα μεγαλύτερο μονόχωρο κλίτος στη βόρεια πλευρά και τελευταία έγινε μια ακόμα επέκταση προς την κατοικία που υπήρχε στη νότια πλευρά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο μεγάλες εικόνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Δευτέρας Παρουσίας, ζωγραφισμένες γύρω στα 1625 από τον ιερομόναχο Αμβρόσιο Έμπορο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αγιος Νικόλαος στη Σπλάντζια

  Το συγκρότημα της Μονής του Αγίου Νικολάου των Δομινικανών μοναχών που βρίσκεται στη συνοικία Σπλάντζια, κτίστηκε γύρω στα 1320 από την αδελφότητα της Κάντια. Η αρχική μορφή της Μονής, όπως απεικονίζεται στους παλαιούς χάρτες, αποτελείτο από το ναό με ένα ψηλό καμπαναριό και τη δίπλα στοά (chiostro) στη βόρεια πλευρά του. Ο τύπος του ναού είναι βασιλικός με εγκάρσιο κλίτος που κατέληγε σε τριμερές ιερό βήμα χωρίς αψίδα. Το κεντρικό τμήμα του ιερού και ο σολέας στεγάζεται με μεγάλα σταυροθόλια με έξεργες νευρώσεις, και τα πλάγια διαμερίσματα του ιερού από οξυκόρυφες καμάρες. Ο υπόλοιπος ναός ήταν ξυλόστεγος με δίρριχτη στέγη. Από το μέσο του εγκάρσιου κλίτους ένα τοξωτό άνοιγμα οδηγούσε στη στοά με τα κελιά. Σήμερα σώζεται η περίκλειστη αυλή και η βόρεια πλευρά της διώροφης στοάς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε Τζαμί, στο Χιουγκάρ Τζαμισί (Το Τζαμί του Ηγεμόνα), που υπήρξε το κεντρικό Τζαμί της πόλης. Οι Τούρκοι πρόσθεσαν στη νοτιοδυτική γωνία του ναού ένα μιναρέ με δύο εξώστες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


  Στην είσοδο του Αγίου Νικολάου μία πλάκα μαρτυρεί την ιστορία του. Η εκκλησία αποτέλεσε ένα αυθεντικό κομμάτι του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου του δεκάτου τρίτου αιώνα. Στην Βενετοκρατία αποτελούσε την πιο σημαντική εκκλησία της πόλης. Ηταν κομψή και μεγάλη σε χωρητικότητα, με πλατιές καμάρες στο εσωτερικό. Στην Τουρκοκρατία ο Σουλτάνος Ιμπραήμ τη μετέτρεψε σε τζαμί. Σήμερα διασώζονται στο βόρειο τμήμα, οι εξωτερικοί τοίχοι της, δραστικά αναμορφωμένοι και ο μεγάλος θόλος της χωρισμένος σε μικρά κομμάτια. Τα απομεινάρια του μοναστηριού βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας και η μονή είναι ακόμα ορατή. Ο μιναρές του τζαμιού του Ιμπραήμ Πασά βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και χρειάζεται αναπαλαίωση. Σ' ένα σεισμό το Μάιο του 1994 ο μιναρές κινδύνεψε να καταρρεύσει.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Ο Ναός του Αγίου Ρόκκου

  Σώζεται σε καλή κατάσταση στη βορειοδυτική γωνία της πλατείας της Σπλάντζιας, κοντά στο ναό του Αγίου Νικολάου. Αποτελείται από δύο διαφορετικής μορφής καμαροσκέπαστα κλίτη από τα οποία το αρχαιότερο ήταν το βόρειο χωρίς κανένα διάκοσμο. Αντίθετα το νότιο κλίτος έχει κτιστεί από λαξευτή τοιχοποιία σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του Βενετσιάνικου Μανιερισμού. Κάτω από το γείσο της νότιας πλευράς υπάρχει η επιγραφή: DEO O(PTIMO). M(AXIMO). ET D(IVO). ROCCO DICATVM. M.D.CXXX (Αφιερωμένο στον άριστο και μέγιστο θεό και στον Θείο Ρόκκο 1630). Ο ναός πιθανότατα κτίστηκε μετά από κάποια επιδημία πανώλης, από την οποία προστάτευε ο Aγιος Ρόκκος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Εξωκκλήσια

Βυζαντινή εκκλησία Οσίας Μαρίας Αιγυπτίας

ΣΑΜΑΡΙΑ (Εθνικός δρυμός) ΧΑΝΙΑ
  Στα μισά του φαραγγιού βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο χωριό με το όνομα "Σαμαριά". Εκεί είναι η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία η οποία έδωσε το όνομά της στην περιοχή, αφού το "Σαμαριά" αποτελεί συναίρεση του "Οσία Μαρία". Η εκκλησία έχει τοιχογραφίες. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού και φτάνετε εκεί από ένα μονοπάτι από το σημείο όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου

Καθεδρικοί ναοί

ΚαΘεδρικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη)

ΧΑΝΙΑ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
  Ο σημερινός καθεδρικός ναός των Εισοδίων κτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού της Θεοτόκου που είχε μετατραπεί σε σαπωνοποιείο και ανήκε στο γνωστό Τούρκο αξιωματούχο Μουσταφά Πασά Γκιριτλή (Κρητικό). Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860 στη μορφή της τρίκλινης βασιλικής με υπερυψωμένο το καλυμμένο από οξυκόρυφη κάμαρα μεσαίο κλίτος. Τα πλάγια κλίτη καλύπτονται από σταυροθόλια και διαιρούνται καθ' ύψος από το γυναικωνίτη. Στη Βορειοδυτική γωνία του ναού είναι κτισμένο το ψηλό κωδωνοστάσιο . Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού συνδέονται περισσότερο με την παράδοση που διαμορφώθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας με τους λαξευτούς πεσσούς, τα γείσα και τα πλαίσια των ανοιγμάτων. Ο ανατολικός τοίχος του ναού κοσμείται με μεγάλες και εντυπωσιακές αγιογραφίες έργα των Γ. Καλλιτεράκη, Γ. Σταυράκη, Ε. Τριπολιτάκη και Δ. Κοκότση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Μοναστήρια

Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΩΝ ΤΖΑΓΚΑΡΟΛΩΝ (Μοναστήρι) ΧΑΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28210 63310
Φαξ: +30 28210 63328
  Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της τελευταίας φάσης της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Οι ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν ως κτήτορές της τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους, μέλη μιας από τις πλέον εξέχουσες βενετοκρητικές οικογένειες του νησιού. Η ανέγερση της μονής ξεκίνησε το 1611 και ολοκληρώθηκε μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Τούρκους το 1645, στα χρόνια δε της Τουρκοκρατίας η μονή ήταν γνωστή ως Selvili Manastir (Μοναστήρι με τα κυπαρίσσια). Με την έκρηξη της επανάστασης του 1821 οι μοναχοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη μονή, που λεηλατείται και πυρπολείται από τους Τούρκους. Από το 1834 ανασυγκροτείται και γνωρίζει μια νέα περίοδο ακμής.
  Το Καθολικό, ο μεγάλος ναός της Αγ. Τριάδας, συνδυάζει την τυπική αγιορείτικη παράδοση με δυτικά, κυρίως διακοσμητικά, στοιχεία, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της Κρητικής Αναγέννησης στο νησί. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τρίκογχο τρουλαίο ναό, με νάρθηκα και παρεκκλήσια στο ισόγειο και στον όροφο. Το συγκρότημα περιλάμβανε ακόμη χώρους ελαιοτριβείου, σταύλων, επεξεργασίας και αποθήκευσης κρασιού. Εντυπωσιακή είναι η κεντρική πύλη του συγκροτήματος, που στηρίζεται επίσης σε βενετικά πρότυπα.
   Σήμερα στη Μονή λειτουργεί και μουσειακή έκθεση των διασωθέντων κειμηλίων και εικόνων, μικρό μόνο μέρος του άλλοτε μεγάλου πλούτου της μονής. Στα σημαντικότερα εκθέματα συγκαταλέγονται ένα χειρόγραφο ειλητό του 12ου αι. και οι εικόνες του Ένθρονου Χριστού, της Ζωοδόχου Πηγής και της Δευτέρας Παρουσίας (1635 - 1645), έργα που αποδίδονται στο Χανιώτη ζωγράφο Εμμανουήλ Σκορδύλη, σημαντικό εκπρόσωπο της Κρητικής Σχολής.

Μονή Αγίας Τριάδας

  Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το δέκατο έβδομο αιώνα από δύο Βενετούς αδερφούς της οικογένειας Ζανγκαρόλι που ήταν μοναχοί και ασπάστηκαν την Ορθοδοξία. Χτίστηκε στα ερείπια προϋπάρχουσας εκκλησίας. Είναι ένα βενετικό κτίριο με τρεις θόλους. Ο μεγάλος βρίσκεται στο σημείο όπου διασταυρώνονται τα κλίτη, ενώ οι μικρότεροι θόλοι βρίσκονται πίσω. Τα δύο παρεκκλήσια της εκκλησίας έχουν κι αυτά θόλους όπως το παρεκκλήσι του Αγίου Σωτήρα που είναι ανεξάρτητο. Η εκκλησία έχει μπροστά ένα νάρθηκα κάθετο προς το κύριο κλίτος και αρκετά φαρδύτερο από αυτό. Η μεσαία εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και τα δύο παρεκκλήσια παραπλεύρως στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα δυτικής αισθητικής, που επηρέασε την εξωτερική διακόσμηση των βυζαντινών εκκλησιών. Στην πρόσοψη της εκκλησίας υπάρχουν δύο κολόνες, μια ιωνικού και μια κορινθιακού ρυθμού, και μια επιγραφή. Ένα μεγάλο, ψηλό καμπαναριό προστέθηκε αργότερα, το 1864. Υπάρχουν και δύο επιγραφές στην είσοδο της εκκλησίας, μια λατινική και μια ελληνική, που παρουσιάζουν τους ιδρυτές. Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας αποτέλεσε μια σημαντική θεολογική σχολή το δέκατο ένατο αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Γ(κ)ουβερνέτου

ΜΟΝΗ ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟΥ (Μοναστήρι) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Τηλέφωνο: +30 28210 63319
  Το σημερινό συγκρότημα της Μονής κτίστηκε μεταξύ 1537 και 1548. Σύμφωνα με την παράδοση συνδέεται με τον θαυματουργό ΄Αγ. Ιωάννη τον Ερημίτη και στέγαζε πλήθος προσκυνητών του Αγίου. Ακμάζει τον 16ο αιώνα, υφίσταται καταστροφές το 1765 και στην επανάσταση του 1821, αλλά μετά την απελευθέρωση ακμάζει ξανά λόγω της μεγάλης κτηνοτροφικής της περιουσίας.
  Η Μονή είναι δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από ένα τετράπλευρο περίβολο, με το μεγάλο καθολικό στο κέντρο. Το καθολικό ανήκει στον τύπο του τρίκογχου με τρούλλο και πλάγια διαμερίσματα με πυραμιδωτούς τρούλλους, που επιστέφονται με οβελίσκο. Διαθέτει τράπεζα, μαγειρεία, αποθήκες, φούρνο, κρασαποθήκη, αποθήκη λαδιού και κελλιά. Η σημερινή νεοκλασική μορφή του καθολικού δόθηκε τον περασμένο αιώνα.
  Αναστηλωτικές και στερεωτικές εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί στη Μονή από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το κείμενο παρατίθεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

Μονή Χρυσοπηγής

ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ (Μοναστήρι) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Τηλέφωνο: +30 28210 91125
Φαξ: +30 28210 97600

  Η οικογένεια Χαρτοφύλακας ίδρυσε το μοναστήρι στη Χρυσοπηγή κατά τον 16ο αιώνα. Το αρχικό τμήμα βρίσκεται στο κέντρο της εκκλησίας. Την ημέρα του Πάσχα του 1821, οι Τούρκοι εισέβαλαν στο μοναστήρι και σκότωσαν του μοναχούς. Σήμερα η μονή λειτουργεί με λίγες καλόγριες που ζούν εδώ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Παζινού

ΠΑΖΙΝΟΣ (Οικισμός) ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Τηλέφωνο: +30 28210 56119, 53033
Φαξ: +30 28210 59118

  Στον Παξινό (Καλαγκάδω) πάνω στο δρόμο για το αεροδρόμιο και την Αγία Τριάδα θα συναντήσετε το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Η μονή θυμίζει έντονα κάστρο.

Νεκροταφεία

Συμμαχικό Νεκροταφείο

ΣΟΥΔΑ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
  Το πολεμικό συμμαχικό νεκροταφείο βρίσκεται ακριβώς έξω από τη Σούδα. Είναι μια εντυπωσιακή τοποθεσία με πολλές επιτύμβιες στήλες που βρέχεται από τα γαλάζια νερά του λιμανιού της Σούδας, στο πίσω μέρος. Στην είσοδο του νεκροταφείου υπάρχει μια επιγραφή που καταγράφει όλα τα ονόματα εκείνων που είναι θαμμένοι εκεί. Υπάρχουν 1.527 τάφοι, που δείχνουν το μέγεθος της Μάχης της Κρήτης. Οι πιο πολλοί νεκροί ήταν Βρετανοί, ενώ ο αριθμός των Νεοζηλανδών (447) και των Αυστραλών (197) ήταν επίσης μεγάλος. Ο Dudley Pekins, ο γενναίος Νεοζηλανδός πολεμιστής της αντίστασης που σκοτώθηκε κοντά στους Λάκκους, κείτεται στο μνήμα 15 C. Η ιστορία του είναι γραμμένη στον "Κρητικό Δρομέα " του Γ. Ψυχουντάκη. Επίσης στο νεκροταφείο κείτεται ο λαμπρός αρχαιολόγος J. D. S. Pendlebury (10 E). O κ. Pendlebury υπήρξε έφορος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και συνέχισε στην Κρήτη τις ανασκαφές που ξεκίνησε ο Άρθουρ Έβανς. Από το 1929 ταξίδεψε σ' ολόκληρο το νησί και κέρδισε τη φιλία και το σεβασμό πολλών Κρητικών. Υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό, όταν ξέσπασε ο πόλεμος και επέστρεψε στην Κρήτη για να οργανώσει την αντίσταση. Το 1941 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ενώ εργαζόταν για την βρετανική κατασκοπία. Στο εγκώμιό του ο φίλος του διάσημος έλληνας αρχαιολόγος Δόκτωρ Ν. Πλάτων είπε: "Το χώμα που ανέσκαψες με την αρχαιολογική σκαπάνη και που πλούτισες με το αίμα του πολεμιστή, ας σε φυλάξει με αιώνια ευγνωμοσύνη".

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Στο Δήμο Σούδας βρίσκεται το «Συμμαχικό Νεκροταφείο», όπου κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Σε όλη τη διάρκεια του έτους παρατηρείται σε αυτό μεγάλη προσέλευση επισκεπτών κυρίως Αυστραλών και Νεοζηλανδών. Το κοιμητήριο κτίστηκε και συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή στρατιωτικών τάφων και έγινε μετά τον πόλεμο για να περιλάβει τους τάφους όλων των στρατιωτών της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στη Κρήτη. Αρχιτέκτονας ήταν ο Louis De Soissons. Αυτοί των οποίων οι τάφοι ήταν ανώνυμοι μνημονεύονται στο μνημείο του Πολεμικού Κοιμητηρίου Φαλήρου. Η γη επί της οποίας το νεκροταφείο εξαπλούται όπως αναφέρεται και σε σχετική επιγραφή δωρίθηκε από τον Ελληνικό Λαό για την αιώνια ανάπαυση των Ναυτών, Στρατιωτών και Αεροπόρων οι οποίοι τιμώνται εδώ. Οι ενταφιασμοί στο κοιμητήριο είναι: Ηνωμένο Βασίλειο 862, Καναδάς 5, Αυστραλία 197, Νέα Ζηλανδία 446, Νότια Αφρική 9, Ινδία 1, Λοιποί 7, Σύνολο 1527 άτομα."

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ