gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Χαρακτηριστικά του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Χαρακτηριστικά του τόπου (1)

Φυσικά-γεωλογικά φαινόμενα

Φώσφορος

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ (Πόλη) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  Στο μυχό του Αμβρακικού κόλπου, στον Όρμο της Αμφιλοχίας, κατά τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες παρουσιάζεται ένα φαινόμενο που είναι μοναδικό στον κόσμο. Η θάλασσα σε ορισμένα σημεία τη μέρα εμφανίζει φαιοπράσινο χρώμα που μοιάζει με τη σκουριά. Και αυτό κάνει πολλούς λαθεμένα να νομίζουν πως είναι βρώμική.
  Τη νύχτα όταν φυσάει και δημιουργούνται κυματισμοί εμφανίζονται οι γαλαζοπράσινες αποχρώσεις που στους επισκέπτες φαντάζουν σαν αναμμένες φλόγες. Αν πάλι ρίξεις ένα αντικείμενο στη θάλασσα, μπορείς να παρατηρήσεις την τροχιά που αυτό διαγράφει βουλιάζοντας.
  Το φαινόμενο, που κατά τους ειδικούς οφείλεται σε υπερσυγκέντρωση ζωοπλαγκτόν, για τους ντόπιους είναι ο γνώριμος «φώσφορος» γιατί πράγματι όταν συμβαίνει, η θάλασσα μοιάζει σαν να φωσφορίζει.
  Αξίζει κανείς να γυρίσει με μια βάρκα τη νύχτα τον όρμο για να δει από κοντά τις κινήσεις και τις ταχύτητες που αναπτύσσουν τα τρομαγμένα ψάρια που τρέχουν να κρυφτούν όταν κάποιος ταράξει την ησυχία τους.
  Ο «φώσφορος» συγκεντρώνεται κυρίως στα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας και παρουσιάζει ανεβασμένη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο νερό. Γι’ αυτό οι ντόπιοι που κάνουν τα μπάνια τους στην Αμφιλοχία δυσκολεύονται να κολυμπήσουνε στις ανοιχτές θάλασσες γιατί τις θεωρούν πάρα πολύ κρύες.
  Οι παλιοί Καρβασαριώτες ισχυρίζονται πως η αιτία που κάνει τα ψάρια της Αμφιλοχίας να είναι νοστιμότατα είναι ακριβώς η ύπαρξη του «φωσφόρου».
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αμφιλοχίας (1997, Β Έκδοση).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ