gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΟΛΑΡΓΟΣ Δήμος ΑΤΤΙΚΗ" .


Ιστορία (2)

Σελίδες επίσημες

Ιστορία του Δήμου Χολαργού

ΧΟΛΑΡΓΟΣ (Δήμος) ΑΤΤΙΚΗ
Η πρώτη ιστορική αναφορά στο Χολαργό σαν Δήμος χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια. Ο διασημότερος κάτοικος του Χολαργού ήταν ο Περικλής της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο Περικλής γεννήθηκε γύρω στα 494 π.Χ. πιθανόν στο εξοχικό σπίτι του πατέρα του Ξανθίππου, στο Χολαργό. Η κεντρικότερη αρτηρία της πόλης φέρει και το όνομά του και η κεντρική είσοδος της πόλης κοσμείται με τη προτομή του Περικλή. H Δημοτική αρχή της πόλης χρησιμοποιεί στα έγγραφά της το κεφάλι του Περικλή, υποδηλώνοντας ότι ο Χολαργός είναι πατρίδα του πιο ένδοξου άνδρα της Αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με μελέτη του αρχαιολόγου κ. Νικολάου Λιάρου, η περιοχή που καταλαμβάνει ο σημερινός Δήμος του Χολαργού σώζει αρχαιολογικά κατάλοιπα κατοίκησης από τους αρχαιότατους χρόνους. Η πρώτη μαρτυρία κατοίκησης ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους.. Επόμενα στοιχεία κατοίκησης σημειώνονται πολύ αργότερα στους Κλασσικούς και Ελληνιστικούς χρόνους.

Στη περιοχή της 5ης στάσης Χολαργού βρέθηκαν το 1964 σημαντικά ταφικά μνημεία του προχωρημένου 5ου και του 4ου αιώνα. Ενδείξεις κατοίκησης της Κλασσικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής βρέθηκαν επίσης πρόσφατα στη Νότια πλευρά του Κορακοβουνίου. Στην ίδια περιοχή χτίστηκε στα υστεροβυζαντινά χρόνια, πιθανόν στον 13ο μ.χ. αιώνα ο σταυρεπίστεγος ναός της Αγ. Ελεούσας. Ν.Δ. του ναού της Αγ. Ελεούσας βρίσκεται το μεσοβυζαντινό μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, μοναδικό λείψανο των μέσων χρόνων, με καθολικό του 12ου αιώνα και προσκτίσματα του 13ου - 15ου μ.χ. Η σύγχρονη ιστορία του Δήμου αρχίζει το 1926 με τη δημιουργία οικοδομικού συνεταιρισμού. Ο Χολαργός ανακηρύχθηκε κοινότητα το 1933.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ