gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΑ Δήμος ΗΜΑΘΙΑ" .


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΑ (Δήμος) ΗΜΑΘΙΑ
  Την εποχή του τουρκικού ζυγού, οι ορεινοί και διάσπαρτοι οικισμοί των Πιερίων, χρησιμοποιούνται σαν καταφύγιο από τους αμαρτωλούς και κλέφτες. Οι επιδημίες χολέρας, πανούκλας και ευλογιάς, αναγκάζουν τους κατοίκους πεδινών περιοχών να αφήσουν τον κάμπο και να εγκατασταθούν στους ορεινούς οικισμούς των Πιερίων. Μετά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατά τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης, η γεωγραφική θέση των οικισμών αυτών ευνόησε πολύ την ανάπτυξή τους. Την περίοδο του μεσοπολέμου, στους οικισμούς του ορεινού όγκου των Πιερίων, πνέει άνεμος αναγέννησης και αναδημιουργίας. Η καλλιεργήσιμη γη, που τόσα χρόνια την κατείχαν και την εκμεταλλεύονταν οι Τούρκοι, επανήλθε στα χέρια των Ελλήνων.
  Στη συνέχεια ακολουθούν τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, 1941 - 1944. Στα χρόνια που ακολουθούν 1945-1949, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η περιοχή δοκιμάζεται σκληρά, όπως και όλη η χώρα και ιδιαίτερα η Δυτική Μακεδονία. Μετά το τέλος του εμφυλίου, το 1950 αρχίζει μια νέα περίοδος για όλη την περιοχή. Καταλαγιάζουν τα πάθη και αρχίζει ο επαναπατρισμός. Κύρια απασχόληση των κατοίκων των οικισμών των Πιερίων (Πολυδένδρι, Σφηκιά, Χαράδρα, Ελαφίνα, Ριζώματα, Δάσκιο), την περίοδο αυτή είναι η κτηνοτροφία και η υλοτομία.
  Από το 1955 ξεκινά η καπνοκαλλιέργεια σε ολόκληρη σχεδόν την ορεινή Ελλάδα. Την περίοδο 1970, εμφανίζεται η μαζική μετανάστευση και σύντομα οι οικισμοί εγκαταλείπονται από το παραγωγικό τους ανθρώπινο δυναμικό. Οι νέες συνθήκες ζωής και οι ανάγκες των οικογενειών, αναγκάζουν τα νέα ζευγάρια να εγκαταλείψουν τα μικρά και φτωχά χωριά των Ημαθιώτικων Πιερίων. Η καπνοκαλλιέργεια, που ξεκίνησε την δεκαετία του '50, έδωσε στους κατοίκους των οικισμών διέξοδο απασχόλησης σε όλους τους γεωργούς που παρέμειναν στα χωριά. Η δημιουργία των τριών φραγμάτων κατά μήκος της διαδρομής του Αλιάκμονα κατά τη δεκαετία του 1970 (Πολύφυτο) και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (Σφηκιά και Ασώματα), τόνωσε την ντόπια οικονομία των μικρών χωριών, αφού έδωσε διέξοδο σε απασχόληση στην κατασκευή των παραπάνω έργων και με ντόπιο προσωπικό.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Μακεδονίδος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ