gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Ομορφες διαδρομές  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Ομορφες διαδρομές (3)

Links

Προτάσεις διαδρομών

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Διαδρομή με 4 χ 4

Τρίδενδρο - Γιαννίτσαρη - Ντελιδίμη - Ασπρόρεμα

ΤΡΙΔΕΝΔΡΟ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Τρίδενδρο. Συναρπαστική ορειβατική διαδρομή 10χλμ (και με 4Χ4) είναι: από Τρίδενδρο - Γιαννίτσαρη - Ντελιδίμη - Ασπρόρεμα. Φυσικό μνημείο το 'πλάτανος σπίτι' και το πέτρινο γεφύρι - καμάρα κοντά στο 'χάνι τ' Αγγελου'.

Σελίδες επίσημες

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
nbsp; Ξεκινώντας από το Ραπτόπουλο, στα βορειοδυτικά του νομού, μπορούμε να γνωρίσουμε τα όμορφα χωριά του Δήμου Ασπροποτάμου. Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια συναντάμε την Πρασιά. Στον παλιό δρόμο για την Πρασιά θα συναντήσουμε τη θέση Κρεβάτια απ' όπου θα απολαύσουμε τη πανοραμική θέα και το δροσερό νερό της πηγής. Στον κεντρικό συνοικισμό της Πρασιάς δεσπόζει το υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι ύψους 35 μ. με περίμετρο κορμού 7 μ. Χαρακτηρίζεται ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας για την Ελλάδα, αφού τα κλαδιά του υπήρξαν καταφύγιο κλεφτών και αρματολών, ο δε πατέρας Κοσμάς ο Αιτωλός προφήτεψε για το κυπαρίσσι ότι "αν ξεραθεί από την κορυφή του, η Ελλάδα θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από την ρίζα, η Ελλάδα δε θα ελευθερωθεί". Ακόμη και σήμερα ξεχωρίζει η ξεραμένη κορυφή του.
  Βορειοδυτικά της Πρασιάς σε ένα μικρό ύψωμα υπάρχει ένα αρχαίο, ανεξερεύνητο, κάστρο. Λέγεται ότι οι κάτοικοι έχουν βρει εδώ αρχαία αντικείμενα μεταξύ άλλων αγαλματίδια φιδιών και πουλιών κι ένα μικρό άγαλμα της Αφροδίτης.
  Από το Ραπτόπουλο ο δρόμος στα δυτικά συνεχίζει προς το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Μεταξύ του Ραπτοπούλου και των Βρουβιανών Αιτωλοακαρνανίας θα συναντήσουμε το περίφημο γεφύρι της Τέμπλας, διατηρητέο μνημείο αρχιτεκτονικής. Το γεφύρι κτίστηκε το 1904 από Τζουμερκιώτες μαστόρους και έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από νάρκες κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Πιθανολογείται πως πήρε το όνομά του γιατί πριν κτιστεί η γέφυρα αυτή, για να επικοινωνούν οι Ευρυτάνες με τους γείτονες Αιτωλοακαρνάνες έβαζαν στο πέρασμα μια "τέμπλα", δηλαδή ένα κορμό από έλατο. Κατηφορίζοντας νότια προς τα Λεπιανά, λίγο πριν μπούμε στο χωριό θα συναντήσουμε το καινούργιο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου όπου υπάρχει η λειψανοθήκη και τέσσερις αξιόλογες εικόνες στο Τέμπλο.
  Από τα Κέδρα θα συνεχίσουμε προς τον τελευταίο βορειοδυτικό οικισμό της Ευρυτανίας, το Νέο Αργύρι, απ' όπου ο δρόμος συνεχίζει για την Αρτα.
  Την περιοχή του Δήμου Ασπροποτάμου διασχίζει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 που περνάει μεταξύ των Δήμων Αγράφων και Ασπροποτάμου στη θέση Παλούκια Ραπτοπούλου, στη Φτέρη και συνεχίζει από τον Καλόγηρο προς τη Βαρβαριάδα.
  Στα Κέδρα βρίσκεται το περίφημο φαράγγι των Κέδρων που μαζί με τον Πλατανιά, μια περιοχή με πυκνό πλατανόδασος κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού, συνθέτουν ένα τοπίο άγριας και μαγευτικής ομορφιάς, μια διαδρομή που αξίζει να γνωρίσει κανείς.
  Πολλά ακόμη μονοπάτια διατρέχουν την περιοχή, άλλα με αφετηρία το Ραπτόπουλο προς Δρυμώνα, Τσούκα και Κέδρα, ενώ άλλα ξεκινούν από τα Λεπιανά και κατευθύνονται προς τη γέφυρα της Τέμπλας τη Γρανίτσα και την Ιτέα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ασπροποτάμου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ