gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΓΩΝΟ Δήμος ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (9)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Τριγώνου

ΤΡΙΓΩΝΟ (Δήμος) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Δίκαια

ΔΙΚΑΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τα Δίκαια είναι έδρα του Δήμου Τριγώνου. Ως οικισμός αναδείχτηκε με τον σιδηρόδρομο που παλαιότερα ήταν το μόνο μέσο επικοινωνίας με την εκτός Τριγώνου περιοχή. Σήμερα τα Δίκαια, είναι τερματικός σταθμός πολλών δρομολογίων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ο τελευταίος προς τη Βουλγαρία. Κρατικές υπηρεσίες και τράπεζες του δίνουν τον χαρακτήρα πόλης.
Στην κορφή του υψώματος, ορθώνεται το γυμνάσιο και το λύκειο και σε μια πλαγιά, απλώνεται το ανοιχτό υπαίθριο θέατρο με τις τσιμεντένιες κερκίδες του και την πανοραμική θέα. Συχνά εδώ τα καλοκαίρια ακούγεται ο θεατρικό λόγος και γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους χορούς και τα τραγούδια που έφεραν από τις παλιές πατρίδες το Καβακλή της Βουλγαρίας, το Δημητρίκι από την απέναντι πλευρά του 'Εβρου και το αρβανιτόφωνο Ζαλάφι της ανατολικής Θράκης. Διατηρούν και τα παλιά έθιμα και δρώμενα όπως ο "Μπέης" και ο "Τρύφωνας".

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Θεραπειό

ΘΕΡΑΠΕΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
'Βόρεια του φράγματος, είναι τα μικρά χωριά Μηλιά και Θεραπείο σε περιοχή που από την αρχαιότητα υπήρχαν θερμές ιαματικές πηγές. Και το χωριό Θεραπείο με την μεταβυζαντινή του εκκλησία και το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, έχει πάρει το όνομά του, για τις θεραπευτικές ιδιότητες του εδάφους της περιοχής.
Oσοι έπασχαν από ρευματισμούς, έρχονταν την περίοδο του πανηγυριού του Δεκαπενταύγουστου και μετά το προσκύνημα στο εκκλησάκι της Παναγιάς, άνοιγαν λάκκους στην πλαγιά και μέσα έκαιγαν ξύλα, ώσπου να πυρωθούν τα τοιχώματα. Τότε τοποθετούσαν κάτω κλαδιά από ποώδη φυτά τα "βούζια", σχηματίζοντας παχύ στρώμα. Μέσα σ' αυτούς τους λάκκους τις "παραχώτρυπες", ξάπλωναν οι ασθενείς και σκεπάζονταν καλά με κουβέρτες μένοντας εκεί όσο επέτρεπε η αντοχή τους. Ο ιδρώτας τους έλουζε και γι' αυτό μετά ντύνονταν με ζεστά ρούχα κι έτρωγαν θερμαντικά φαγητά. 'Ετσι πίστευαν πως γιατρεύονταν οι ρευματισμοί.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Ορμένιο

ΟΡΜΕΝΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Το χωριό Ορμένιο, είναι ο βορειότερος οικισμός της Ελληνικής Επικρατείας, και οι κάτοικοί του είναι απόγονοι προσφύγων από τη βόρεια και την ανατολική Θράκη. 'Ηταν εδώ η Τζερνομιάνου Πόλις των Βυζαντινών, το Τσιρμέν των Τούρκων και κοντά του έγινε το 1361, η μεγάλη μάχη.
'Εληξε με νίκη των Τούρκων επί Σέρβων, και των άλλων βαλκανικών στρατών και άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση της Βαλκανικής Χερσονήσου. Στο μεγαλόπρεπο κοινοτικό κατάστημα, στεγάζεται μια ενδιαφέρουσα Λαογραφική Συλλογή, με στολές και οικιακά έπιπλα και σκεύη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Πεντάλοφος

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Από τα Κόμαρα ο δρόμος ανηφορίζει προς Βορράν, έχοντας αριστερά προς τα δυτικά τα υψώματα της Βουλγαρίας. Χτισμένος σε πέντε υψώματα όπως λεει και τ' όνομά του, είναι ο Πεντάλοφος, έδρα Δημαρχίας στους χρόνους της τουρκοκρατίας. Κάθε καλοκαίρι ο Πνευματικός Σύλλογος Νέων Πενταλόφου, οργανώνει πολιτιστική εβδομάδα για τους απόδημους με μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων. Στις δραστηριότητες του Συλλόγου, συμπεριλαμβάνονται τράπεζα αίματος, πλούσια βιβλιοθήκη, χορευτικό συγκρότημα και λαογραφική συλλογή που στεγάζεται στο παλιό σχολείο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Πετρωτά

ΠΕΤΡΩΤΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Βορειότερα κι ενώ ο δρόμος κατηφορίζει, είναι τα Πετρωτά το χωριό των μαστόρων της Πέτρας. Κατά την παράδοση όταν κτιζόταν το γεφύρι του 'Εβρου στην περιοχή, ήρθαν εδώ τεχνίτες από την 'Ηπειρο ή την Μάλτα. 'Οταν τελείωσε το γεφύρι, έμειναν δουλεύοντας την πέτρα που είναι άφθονη στα γύρω υψώματα. Εδώ κατασκευάζονταν οι μυλόπετρες για όλη τη Θράκη με πρώτη ύλη την εξαίρετης ποιότητας πέτρα, τα λατομεία της οποίας χρονολογούνται από την κλασική περίοδο της ελληνικής αρχαιότητας. Η πέτρα των Πετρωτών, ανήκει στην κατηγορία του ζεόλιθου που είναι χρήσιμος στη βιομηχανία για τον καθαρισμό νερού, άλλων υγρών και αερίων, καθώς και για την απομάκρυνση ραδιενεργών καταλοίπων.
Στα ενδιαφέροντα της περιοχής και μια σπηλιά "Του Κουγιουμτζή η Τρύπα", όπου ένας χρυσοχόος κατασκεύαζε μικρά κομψοτεχνήματα για τις αρχόντισσες που ζούσαν στα κάστρα της περιοχής.
Εντυπωσιάζουν οι στολές της περιοχής και ιδιαίτερα οι γυναικείες. Εκτός από το χωριό των Πετρωτών, στολές και αντικείμενα εθνογραφικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, εκτίθενται στον Σύλλογο Πετρωτιωτών στην Αλεξανδρούπολη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Δήμος Τριγώνου

ΤΡΙΓΩΝΟ (Δήμος) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τρίγωνο αποκαλείται ο εδαφικός χώρος τριγωνικού σχήματος, στο απώτατο βόρειο σημείο του Νομού 'Eβρου και της Ελληνικής επικράτειας, που περικλείεται βορειοανατολικά από τον ποταμό 'Eβρο, νότια από τον ποταμό 'Αρδα και δυτικά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια, ονομάστηκε και Ελληνική Μεσοποταμία. Σήμερα όλη αυτή η περιοχή, αποτελεί τον Δήμο Τριγώνου με πρωτεύουσα τα Δίκαια και έχει 8.000 περίπου κατοίκους που διαβιούν σε 17 οικισμούς, σε έκταση που ανέρχεται σε 400.000 περίπου στρέμματα. Το έδαφος είναι πεδινό και εύφορο στην μέγιστη αναλογία του, με λίγες ημιορεινές εκτάσεις στο δυτικό του τμήμα προς τα βουλγαρικά σύνορα. Το μεγαλύτερο μέρος της πεδινής περιοχής αρδεύεται με τα νερά του 'Αρδα, που μεταφέρονται με αρδευτικές διώρυγες και έχει πλούσια γεωργική παραγωγή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

ΚΟΜΑΡΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Σχετική θέση: O Eυθυμίου παραδίδει ότι, κατά τις δοξασίες των κατοίκων της περιοχής, τα Kόμαρα ταυτίζονται με την αρχαία Δύμη. Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αν και η ταύτιση αυτή δεν είναι η σωστή, εν τούτοις η ύπαρξη κάποιου αρχαίου οικισμού στην περιοχή των Kομάρων πιστοποιείται από την ανεύρεση αναθηματικών επιγραφών και άλλων αρχαιοτήτων. Oικιστικές μονάδες: Θεμέλια οικοδομημάτων αναφέρει ο Eυθυμίου στην θέση Oλουκλί της τοποθεσίας Παληά Aμπέλια.
Αλλες θέσεις: Aνεύρεση τάφων στην θέση Oλουκλί της τοποθεσίας Παληά Aμπέλια αναφέρεται από τον Eυθυμίου. Kοντά σε αυτήν την θέση αναφέρει επίσης την ύπαρξη τεσσάρων τύμβων, ένας από τους οποίους (ο τύμβος του Mάλ-τεπέ) ανασκάφηκε το 1973-1974. Aπό την θέση Mπουναρτζίκ προέρχονται επιγραφή και ενεπίγραφο ανάγλυφο.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Tην αναθηματική επιγραφή χρονολογεί ο Eυθυμίου στον 3ο - 2ο αι. π.X. Tο ανάγλυφο του ήρωος ιππέως χρονολογείται στον 3ο αι. μ.X.
Aρχαίες θρησκείες: Kαι οι δύο επιγραφές, που προέρχονται από τα Kόμαρα, αποτελούν αναθήματα στον Aπόλλωνα. H δεύτερη ειναι χαραγμένη σε ανάγλυφο με παράσταση ήρωος ιππέως.
Γλυπτική: Aπό τα Kόμαρα προέρχεται ανάγλυφη στήλη ήρωος ιππέως με αναθηματική επιγραφή στον Aπόλλωνα (Mουσείο Kομοτηνής, που χρονολογείται στον 3ο αι. μ.X. και εντάσσεται στην κατηγορία των αναγλύφων που απεικονίζουν τον ήρωα ως πολεμιστή. Tην προέλευση ενός χαμένου σήμερα κορμού αγάλματος από την θέση Oλουκλί της τοποθεσίας Παληά Aμπέλια Kομάρων αναφέρει ο Eυθυμίου.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


ΠΕΤΡΩΤΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Αγιος Γεώργιος Πετρωτών (αρχαία εποχή)
Aκριβής θέση:
Νομός Έβρου, δυτικά του χωριού Πετρωτά
Σχετική θέση: Ο λόφος της Ακρόπολης, είναι απότομος βράχος με κάθετες πλευρές ύψους 20-25 μ., απρόσιτος εκτός απότη δυτική άκρη της βόρειας πλευράς.
Oικιστικές μονάδες: Ακρόπολη, με βυζαντινό τείχος, και ίχνη εγκατάστασης στους προϊστορικούς χρόνους
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Νεολιθική εποχή και πρώιμη εποχή του σιδήρου, ιστορικοί χρόνοι
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ