gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΖΙΡΟΣ Χωριό ΛΕΥΚΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (11)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΓΟΥΔΟΥΡΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
Παραθαλάσσιο χωριό της επαρχίας Σητείας στο Λυβικό Πέλαγος. Φημισμένο ψαροχώρι για την πλούσια παραγωγή αλιευμάτων. Ο οικισμός βρίσκεται ανατολικά του Μακρύ Γιαλού και προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες τόσο εξαιτίας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της υπέροχης θάλασσας και παραλίας που διαθέτει. Εκτός από τα αλιεύματα και τον τουρισμό, οι εκτεταμένες καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών και προϊόντων θερμοκηπίων αποτελούν σημαντική πηγή πλούτου για τους κατοίκους του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Σητείας


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Αγία Τριάδα

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
  Οικισμός του δήμου Λεύκης, 35 χλμ. από Σητεία, το ακρότερο χωριό του Οροπεδίου της Ζήρου, με 156 περίπου κατοίκους. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσώ, και η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον ομώνυμο καθεδρικό ναό. Παρόλο πού απέχει 8 χλμ. από τη θάλασσα, οι κάτοικοί του φημίζονται για καλοί ψαράδες. Στην κοινότητα της Αγ. Τριάδας ανήκουν και οι μικροσυνοικισμοί Δασονάρι, Λειβάρι, Αχλάδι, Σταλός και Αμυγδάλι. Η αρχαιολογική έρευνα στις περιοχές των οικισμών υτών μας έδωσε πολλές ενδείξεις αρχαίας κατοικήσεως, ιδίως στο Σταλό, όπου αποκαλύφτηκαν Μινωικός οικισμός και θολωτοί τάφοι. Στην περιοχή του Λειβαριού ανήκει το σπήλαιο Αλογαρά, το οποίο υπήρξε κατοικία ανθρώπων την Μινωική εποχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Ετιά

ΕΤΙΑ (Οικισμός) ΛΑΣΙΘΙ
  Το χωριό Ετιά βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια της Σητείας στο δρόμο Σητεία - Πισκοκέφαλο - Απάνω Επισκοπή - Παπαγιανάδες - Ετιά. Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά βενετικά και βυζαντινά ερείπια.

Ετιά

  Μικροσυνοικισμός του Δήμου Λεύκης που ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα των Αρμένων. Απέχει 2 χλμ. από τους Παπαγιαννάδες, στο δρόμο προς Αρμένους.
  Στην απογραφή των Ενετών σαν Εττέα, είχε 564 κατοίκους.
  Άκμασε ιδιαίτερα την εποχή της Ενετικής κατοχής αλλά από τους ναούς των Αγ. Ιωάννη και Αγίας Αικατερίνης, φαίνεται πως υπήρχε και κατά την Βυζαντινή περίοδο. Ήταν φέουδο της Ενετικής οικογένειας των De Mezzo, οι οποίοι έκτισαν την τριώροφη έπαυλή τους που στέκει εν μέρει και σήμερα, γνωστή στους περιοίκους σαν «Σεράγιο-Σεράι» όχι χωρίς λόγο αφού την είχαν Τούρκοι αξιωματούχοι.
  Η έπαυλη αυτή θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα Ενετικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη.
  Η εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης είχε μεταβληθεί από τους Τούρκους σε τζαμί μέχρι την επανάσταση του 1897.
  Στα νότια της Ετιάς υπάρχει το ύψωμα Ετιανή Κεφάλα (715μ.), όπου βρέθηκε Ιερό Κορυφής τελείως συλημένο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Ζίρος

ΖΙΡΟΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
  Το χωριό Ζίρος βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια της Σητείας, στο δρόμο Σητεία - Πισκοκέφαλο - Απάνω Επισκοπή - Χαντράς - Ζίρος. Υπάρχουν βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή. Ο Αγιος Νικόλαος, μια άλλη εκκλησία του χωριού είναι γεμάτη τοιχογραφίες και ήταν η τελευταία που ζωγραφίστηκε με αυτόν τον τρόπο. Καθώς η εικονογράφηση έγινε πιο δημοφιλής, η τέχνη της τοιχογραφίας εξαφανίστηκε. Είναι ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο σε μια τοποθεσία που είναι ίσως από τις πλουσιότερες σε αμπέλια κι ελαιώνες στην Κρήτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


This small village is about 30 km south of Sitia and has very poor history. It was occupied by Turks and a plot killed a number of local men in the church of Agia Paraskevi. The bones of these men are on display in the same church. In Agia Paraskevi is also a fresco on the arch above the door dated 1565.

Χαντράς

ΧΑΝΔΡΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
  Το χωριό Χαντράς που βρίσκεται 29.5 χιλιόμετρα νότια της Σητείας στο δρόμο Σητεία - Πισκοκέφαλο - Απάνω Επισκοπή - Χαντράς κι έχει βενετικά και βυζαντινά ερείπια.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ