gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΤΖΙΝΟΣ Λιμάνι ΛΗΜΝΟΣ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Κότσινας

  Σήμερα είναι ένα μικρό ψαροχώρι, κατά το μεσαίωνα όμως αποτέλεσε σπουδαίο λιμάνι. Αρχικά ήταν επίνειο της Ηφαιστείας, αργότερα όμως απέκτησε επιβλητικό κάστρο όπου έδρευε η διοίκηση του νησιού. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη κότινος (αγριελιά). Το όνομα πρωτοαναφέρεται το 1136 όταν ο μητροπολίτης Λήμνου Μιχαήλ το παραχώρησε στους Ενετούς εμπόρους.
  Το κάστρο αναφέρεται σαν ένα από τα τρία σπουδαιότερα του νησιού και κτίστηκε από τους Ενετούς την περίοδο 1207-1214. Το 1475 έγινε γνωστός από την ηρωίδα της Λήμνου Μαρούλα που εμψύχωσε τους υπερασπιστές του κατά την πολιορκία από τον Σουλεϊμάν Πασά. Το κάστρο καταστράφηκε το 1656 από τους Ενετούς αφού ήταν ήδη υπό τουρκική κατοχή και οι κάτοικοί του το είχαν εγκαταλείψει, ενώ η έδρα του νησιού είχε μεταφερθεί στη Μύρινα.. Ήδη το 1688 ο Κότσινας αναφέρεται σα μικρό χωριό.
  Στη θέση της εκκλησίας της Ζωοδόχου πηγής υπήρχε μικρό μοναστήρι του 14ου αιώνα. Από τον περίβολο της εκκλησίας ξεκινάει μια σκάλα σκαμμένη στο βράχο με 57 σκαλοπάτια. Τα σκαλοπάτια είναι πέτρινα εκτός κάθε 13ο που είναι από μάρμαρο. Καταλήγει δε στο κέντρο του λόφου όπου αναβλύζει πόσιμο νερό που θεωρείται θαυματουργό αγίασμα και τα παλιά χρόνια τροφοδοτούσε με νερό το κάστρο.
  Γύρω από το κάστρο υπήρχε τάφρος που επικοινωνούσε με τη θάλασσα και το έκανε να μοιάζει με νησί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ