gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΟΤΟΚΟΣ Οικισμός ΞΑΝΘΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Θεοτόκος

ΘΕΟΤΟΚΟΣ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
  Το χωριό Θεοτόκος δεν έχει ερημωθεί ακόμα. Αν και ο πληθυσμός του έχει μειωθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες (1940: 168 κάτοικοι, 1991: 42 κάτοικοι), αυτή τη στιγμή συνεχίζουν να μένουν περίπου 40 άνθρωποι και το χωριό έχει έντονα τα σημάδια της ζωής. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έφυγαν έχουν εγκατασταθεί στον οικισμό Χρύσα της Ξάνθης. Οι κάτοικοι που παραμένουν εδώ ακόμα ασχολούνται με διάφορες αγροτικές εργασίες. Στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού πηγαίνουν αυτή τη στιγμή 6 παιδιά. Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο είχε κλείσει το σχολικό έτος 1982-83 (αριθμός μαθητών 4) ενώ επανασυστάθηκε το 1987. Σπουδαία "ένεση" ζωής ήταν ο ερχομός του ηλεκτρικού ρεύματος στο χωριό.
  Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων το χωριό Θεοτόκος στέκει απέναντι από το Ωραίο. Για να φτάσουμε στο Θεοτόκο υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε κατηφορίζουμε από το Ωραίο προς το Ρεύμα (Τσάι μαχαλά) και μόλις περάσουμε το γεφύρι στρίβουμε αριστερά, είτε παίρνουμε από τη Σμίνθη τον αγροτικό δρόμο στα αριστερά πριν από το γεφύρι της Σμίνθης. Μέσα στο Θεοτόκο διακρίνουμε μονοπάτια που οδηγούν από το ένα σπίτι στο άλλο καθώς και μικρά χωράφια. Τα περισσότερα σπίτια είναι σοβατισμένα, διάσπαρτα στην πλαγιά του βουνού. Χαμηλοί φράκτες, μικρές αυλές και πεζούλες εξημερώνουν το ορεινό τοπίο. Πάνω από το Θεοτόκο ο χωματόδρομος συνεχίζει προς την Καλλιθέα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ