gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΡΙΣΟ Χωριό ΧΑΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Θερισός

ΘΕΡΙΣΟ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Στις υπώρειες των Λευκών Ορέων βρίσκεται το ηρωϊκό χωριό Θέρισος. Η διαδρομή που περνά μέσα από τα όρια του Δήμου είναι φανταστική, περνά μέσα από εκτάσεις με μανταρινιές, πορτοκαλιές και άλλα οπωροφόρα δένδρα κι επίσης από το άγριο και πανέμορφο φαράγγι του Θερίσου ή φαράγγι του Βενιζέλου όπως το λένε οι ντόπιοι. Οι κάτοικοι του χωριού είναι μόλις 201, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, αλλά η ιστορική του αξία του είναι τεράστια και γεμάτη ηρωικά πρόσωπα και κατορθώματα. Η ιστορία της περιοχής ξεκινά από το 1715. Εκείνη τη χρονιά οι Βενετσιάνοι παρέδωσαν στους Τούρκους τη νήσο Σούδα, που οι κάτοικοί της κατέφυγαν στα Λευκά Ορη, απ' όπου ξεκίνησαν αμείλικτο πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Στα 1819, οι αδερφοί Χάληδες, Βασίλης, Ιωάννης και Στέφανος, ήταν από τους πρώτους Κρήτες που μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρία. Προλάβανε και πολεμήσανε και στην παλιά Ελλάδα, δίπλα στον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη, με δικά τους αντάρτικα σώματα.
Ο Βασίλης Χάλης, κατά τον ιστορικό Ψιλάκη, για τις εξαίρετες πνευματικές και στρατιωτικές του αρετές τιμήθηκε από την κεντρική επαναστατική επιτροπή με το βαθμό του στρατάρχη, Ο δε Στέφανος ήτανε από τους ωραιότερους άνδρες που έβγαλε η Κρήτη. Θαυμάσιος τραγουδιστής και λυράρης, με αξιόλογη μόρφωση και ευγένεια ψυχής, πολεμούσε σαν λιοντάρι και πάντα τραγουδώντας. Σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1821 στη μάχη που δόθηκε στις Αλιάκες, μία πανέμορφη τοποθεσία νότια του Θερίσου, με πολλά πλατάνια, νερά και ησυχία. πολυπόθητη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το Θέρισο έμεινε όμως γνωστό κυρίως για τα γεγονότα του 1905. Υστερα από τις αλεπάλληλες προσπάθειες των Κρητικών για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και προπάντων ύστερα από τις σφαγές χριστιανών στα Χανιά το 1897 και 700 χριστιανών στο Ηράκλειο τον επόμενο χρόνο -ανάμεσά τους και 17 Αγγλοι στρατιώτες-, οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) αναγκάστηκαν να αναλάβουν την Κρήτη υπό την προστασία τους.
Ανέθεσαν λοιπόν, μετά από συμφωνία, την διακυβέρνησή της στον πρίγκιπα Γεώργιο, γιό του τότε βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου του Α΄. Το 1898 του έγινε αποθεωτική υποδοχή στο λιμάνι της Σούδας, με μαζεμένο πλήθος κόσμου και επικεφαλής τους τέσσερεις ναυάρχους των προστάτιδων δυνάμεων, του Ποτιέ της Γαλλίας, του Νόελ της Αγγλίας, του Μπετόλο της Ιταλίας και του Σκρίδλωφ της Ρωσίας. Το σύνταγμα που ψηφίστηκε έδινε μεγάλες εξουσίες στον αρμοστή πρίγκιπα Γεώργιο για να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους και ίσχυε για τρία χρόνια. Ο Βενιζέλος, νεαρός δικηγόρος τότε στα Χανιά, συνεργαζόταν με τον πρίγκιπα σαν υπέυθυνος σύμβουλός του "επί της δικαιοσύνης". Η ανεξάρτητη Κρητική πολιτεία αναπτύχθηκε τότε θεαματικά σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς όμως ο αυταρχικός χαρακτήρας και κάποιες αυθαίρετες αποφάσεις του Γεωργίου σε εθνικά θέματα τον έφεραν σε αντίθεση με τον Βενιζέλο και σύντομα επήλθε ριζική ρήξη στις σχέσεις τους.
Στις 10 Μαρτίου του 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με άλλους Κρήτες ηγέτες (συνολικά γύρω στα 1500 άτομα, τα μισά ένοπλα), ανέβηκαν στο Θέρισσο και κήρυξαν την Επανάσταση, με την πρόθεση να μη χυθεί αδερφικό αίμα. Στο Θέρισο στήσανε και το αρχηγείο τους κατά την εννεάμηνη περίοδο των ταραχών οι τρεις αρχηγοί των επαναστατών (Ελ. Βενιζέλος, Κων. Φούμης, Κων. Μάνος). Ο στόχος τους ήτανε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση και η Ενωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα.
Ψήφισμα:
"Ο Κρητικός λαός συνελθών είς πάνδημον συλλαλητήριον εν Θερίσω Κυδωνίας, σήμερον την 10ην Μαρτίου 1905, κηρύττει ενώπιον Θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού ένωσιν μετά του Βασιλείου της Ελλάδος, εις μία αδιαίρετον, ελευθέραν, συνταγματικήν πολιτείαν". Ο Αρμοστής ζήτησε βοήθεια από τις Μεγάλες Δυνάμεις για να καταστείλει την ανταρσία και έκανε αθρόες συλλήψεις. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να σταματήσει το λαό. Παρατηρούνται φαινόμενα μαζικών λιποταξιών από το σώμα των κυβερνητικών χωροφυλάκων και τελικά, μετά από εξαντλητικές και πολύωρες συζητήσεις, συμφωνούνται τα εξής : 1) Να καταθέσουν τα όπλα οι επαναστάτες. 2) Να φύγουν όλοι οι λιποτάχτες χωροφύλακες ανενόχλητοι στην παλιά Ελλάδα. 3) Να διαλυθούν άμεσα τα σώματα που στήριζαν τον Αρμοστή. Ο Γεώργιος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση κι έφυγε νύχτα σαν καταδιωκόμενος. Αυτό το ιστορικό γεγονός ήταν που άνοιξε το δρόμο για την πολυπόθητη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Θερίσου


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Θέρισος

  Το σημαντικό και ιστορικό αυτό χωριό της περιοχής Κυδωνίας βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νότια των Χανίων, στο δρόμο Χανιά - Περιβόλια - Θέρισο που διασχίζει για 6 χιλιόμετρα το Φαράγγι του Θερίσου. Είναι φημισμένο για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Από το Θέρισο μπορείτε να σκαρφαλώσετε στις Παχνές (2.452 μέτρα), την ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, όπου όμως μπορείτε να φτάσετε πιο εύκολα από τον Αγιο Ιωάννη στα Σφακιά. Πολλά σημαντικά γεγονότα στην επανάσταση κατά των Τούρκων εκτυλίχθηκαν στο Θέρισο. Οι αδελφοί Χάληδες, γνωστοί αγωνιστές κατά των Τούρκων, κατάγονται από εδώ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Due to its location Therisso played a significant role at the history of the island. A mill stone at the entrance of the village reminds the death of a young woman (grinded alive), when she denied to withdraw to Moustafa Pasha. Here were born the great Cretan revolutionists (Hainis), Vassilis, Giannis and Stefanos Halis. Vassilis Halis, became a hainis very young, and participated to the most great battles against the Turks in Crete and Peloponnissos.
But Therisso is mostly known for its relation with the Venizelos movement in March 1905. Venizelos, who dissented with prince George' policy and declared the Union of Crete with Greece, had his headquarters at Therisso.
2,5 km north of Therisso, at the left bank of Kladissos river, there is a cave where signs of neolithic and Minoan habitation were discovered.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ