gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΥΡΤΟΣ Χωριό ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (6)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Γδοχίων

ΓΔΟΧΙΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 28420 51355
  Αυτόνομη πρώην Κοινότητα και σήμερα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ιεράπετρας. Βρίσκεται στο δυτικό μέρος του Δήμου και όμορο του Δήμου Βιάννου του Νομού Ηρακλείου. Από την έδρα του Δήμου απέχει 23 χλμ. Από την θάλασσα απέχει 3,5 χλμ. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 230μ. Αποτελείται από τέσσερις συνοικίες "Δασκαλιανά", "Παπαδιανά", "Κάτω Γδόχια" και από την παράκτιο συνοικία "Βάτος" με θαυμάσια παραλία για θαλάσσια μπάνια. Είναι όμορφο χωριό με καταπληκτική θέα με πολύ πράσινο και πηγαίο νερό. Είναι απρόσβλητο συνήθως από κακές καιρικές συνθήκες. Τοπωνύμια και θρύλοι, που διατηρούνται μέχρι σήμερα, είναι χαρακτηριστικά των δεινών που υπέστη από τη μάστιγα της πειρατείας. Επί γερμανικής κατοχής πυρπολήθηκε στις 15.9.1943 και 43 κάτοικοι τουφεκίσθηκαν. Με προεδρικό Διάταγμα έχει αναγνωρισθεί ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Γερμανικής θηριωδίας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μουρνιών

ΜΟΥΡΝΙΕΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 28420 51485
  Βρίσκεται 3,5 χλμ βορειοδυτικά του Μύρτου σε υψόμετρο 310 μ. και απέχει 22 χλμ από την Ιεράπετρα. Η κοινότητα Μουρνιών αποτελείται από τις Μουρνιές και τον οικισμό Απάνω Σύμη.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μύθων

ΜΥΘΟΙ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 28420 51224
  Το χωριό απέχει 20 χιλ. από την Ιεράπετρα προς τη Βιάννο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ. και απέχει 4 χιλ. από το Μύρτο και 1,5 από τις Μουρνιές. Δυτικά του χωριού, ψηλά στο βουνό, βρίσκονται τα μετόχια Καρύδι και το Οροπέδι.
  Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ότι στην περιοχή του χωριού Μύθοι υπήρχε αρχαίος οικισμός. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή, όπως κεφαλή γυναίκας Ρωμαϊκής Περιόδου στην πλατεία του χωριού, ίχνη αρχαίων τειχών, πήλινα αγγεία, λύχνοι και διάφορα άλλα αντικείμενα. Υπάρχει επίσης το τοπωνύμιο Σαρακήνα, ένας τεράστιος βράχος απόκρημνος από όλες τις μεριές, εκτός από την ανατολική, από την οποία και μόνο υπάρχει προσπέλαση σε αυτόν. Πάνω στο βράχο αυτό, που αποτελεί την ανατολική πλευρά του θαυμάσιου φαραγγιού των Μύθων, υπάρχουν και δείχνονται ακόμη και σήμερα χαλάσματα, που ίσως είναι απομεινάρια των Σαρακηνών της εποχής εκείνης.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μύρτου

ΜΥΡΤΟΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 28420 51225
  Παραθαλάσσιο χωριό και Δημοτικό διαμέρισμα σήμερα. Βρίσκεται στην δυτική όχθη του ομώνυμου ποταμού και απέχει 19 χλμ από την Ιεράπετρα. Η περιοχή Μύρτου αποτελείται από τους οικισμούς Μύρτος και Νέος Μύρτος.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ρίζας

ΡΙΖΑ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 28420 51240
  Στους πρόποδες της Δίκτης είναι σκαρφαλωμένη σαν αετοφωλιά η Ρίζα με τους δύο οικισμούς της, τον Καημένο και τη Ζούρβα. Ο Καημένος, έχει καεί τρεις φορές, από Τούρκους, Σαρακηνούς και Γερμανούς. Στη θέση "Καλές", δίπλα στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, το Σεπτέμβρη του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν τους άνδρες, που είχαν συλλάβει από τη Ρίζα και τα διπλανά χωριά και τους εκτέλεσαν. Στις 14 Σεπτέμβρη, ημέρα του Τίμιου Σταυρού, πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης και τιμής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ