gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΣΒΟΣ Νησί ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (10)

Αρχαία θέατρα

Θέατρο Μυτιλήνης

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Αρχαία πόλη) ΛΕΣΒΟΣ
   Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο της Αγίας Κυριακής, στο Β.Δ. άκρο της πόλης. Αποκαλύφθηκε από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν το 1958 και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας, με μέση χωρητικότητα 15.000 ατόμων και με εξαίρετη ακουστική. Σύμφωνα με τον παράδοση ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Πομπηϊος κατά την επίσκεψή του σ' αυτό, αποφάσισε αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική του δόμηση να κατασκευάσει παραπλήσιο Θέατρο στην Ρώμη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Λέσβου


Αρχαία τείχη

Τα τείχη "Καλόκτιστος"

ΜΑΚΑΡΑ (Αρχαία πόλη) ΛΕΣΒΟΣ
  Αναλημματικός τοίχος αρχαϊκών χρόνων, δομημένος με "λεσβία τοιχοδομία". Είναι ορατός σε ύψος περίπου 3 μ. Δεν έχει διαμορφωθεί, προς το παρόν, σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.
  Κήρυξη ως αρχαιολογικό μνημείο ΦΕΚ 199/Β/11.5.1960 και ΦΕΚ 213/Β/9.4.1991 και ΦΕΚ 154/Β/10.3.1992 και συγκεκριμένα για τον οχυρωματικό περίβολο ΦΕΚ 239/Β/30.6.1964 (συγκρότημα αναλημμάτων κοντά στον Καλόκτιστο ΦΕΚ 35/Β/2.2.1962).

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Αρχαίοι οικισμοί

Αρχαιολογικός χώρος Θέρμης

ΘΕΡΜΗ (Οικισμός) ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχαιότητες του Ποδαρά: θεμέλια σπιτιών

ΜΕΣΟΤΟΠΟΣ (Χωριό) ΛΕΣΒΟΣ
  Στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Ποδαρά διακρίνονται θεμέλια σπιτιών, λίθινες κυκλικές γούρνες, αρχαία τετράγωνα πλακοειδή τούβλα, κομμάτια από κεραμίδια, πιθάρια και αγγεία. Επείδη όμως τα ίχνη αυτά βρίσκονται διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση, φαίνεται πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μικρές οικιστικές μονάδες. Επίσης από την ίδια εποχή ίσως προέρχεται και τμήμα τοίχου κτισμένο με τούβλα και κουρασάνι, καθώς και ένας τάφος που βρίσκονται λίγα μέτρα ΒΑ της βασιλικής.

Αρχαιότητες του Ταβαρίου: τμήμα αρχαίου οικισμού

  Από τυχαίες ανασκαφές βρέθηκε τμήμα ενός αρχαίου οικισμού κοντά στον ποταμό. Οι πληροφορίες γύρω από την ανασκαφή αυτή είναι συγκεχυμένες, αλλά το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι τα πιθάρια προέρχονται από την αποθήκη αρχαίου σπιτιού, σίγουρα προχριστιανικού οικισμού.

Αρχαίοι πύργοι

Αρχαιότητες του Χρούσου

  Στη δυτική πλευρά του κάμπου του Χρούσου και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του λόφου "Του Λαγού το Χωριό", που βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό "Αϊτός" και στο ακρωτήρι "Κόπανος", υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου κτηρίου, που είναι γνωστό με το όνομα "Παλιόπυργος". Πρόκειται για ένα ορθογώνιο οικοδόμημα διαστάσεων 9,35m x 8,70m, αλλά πολλές ξεπερνούν το 1m, με ύψος γύρω στα 0,60m. Το οικοδόμημα είναι χτισμένο με το "ισοδομικό" σύστημα. Δηλαδή όλες οι σειρές των λίθων που τα αποτελούν, έχουν περίπου το ίδιο ύψος. Είναι θεμελιωμένο πάνω στο φυσικό βράχο και σήμερα σώζονται μόνο τρεις σειρές λίθων, με μεγαλύτερο σωζόμενο ύψος στην ΝΑ γωνία, 1,60m. Οι τοίχοι του είναι κτισμένοι χωρίς λάσπη ή άλλο συνδετικό υλικό, σε ορισμένα μόνο σημεία σώζονται τα σημάδια από τους μεταλλικούς συνδέσμους "τζινέτια", που χρησιμοποιήθηκαν για να συνδέσουν μερικές μόνο πέτρες μεταξύ τους, κυρίως κοντά στις γωνίες, όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη. Οι πέτρες που το αποτελούν είναι καλοδουλεμένες. Οι πλάγιες επιφάνειές τους, έχουν δουλευτεί με βελόνι με αποτέλεσμα μια ωραία και σφιχτή συναρμολόγηση. Ακόμα το πρόσωπό τους είναι αδρά πελεκημένο ώστε να αφήνει ένα φούσκωμα στη μέση που λέγεται "μαξιλάρι" και να δίνει στην όψη του τοίχου ξεχωριστή ομορφιά και ποικιλία.
  Η κατάσταση του Πύργου σήμερα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την αναπαράσταση της αρχικής του μορφής. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τέτοιοι πύργοι έχουν ύψος συνήθως διπλάσιο από το μήκος της μιας πλευράς τους, οπότε θα πρέπει το αρχικό του ύψος να ήταν γύρω στα 15-17m. Η είσοδος του κτηρίου θα πρέπει να βρισκόταν στη νότια πλευρά, δηλαδή προς τη θάλασσα.
  Το κτήριο αυτό είναι έργο οχυρωματικό, πολεμικό. Η θέση που είναι κτισμένο είναι πολύ σημαντική και δεσπόζει σε όλο τον κάμπο. Συνεπώς ο "Παλιόπυργος" είναι πράγματι ένας πύργος, ένα μικρό κάστρο, με προορισμό να παρέχει στέγη σε ολιγάριθμη φρουρά, που θα είχε κάτω από τον έλεγχό της τον κάμπο, τους δρόμους και την παραλία του Χρούσου.

Προϊστορικοί οικισμοί

Αρχαιότητες του Ποδαρά: προϊστορική κεραμική

  Λίγες δεκάδες μέτρα μακρία από τα πεύκα της Σείστριας, στη θέση "Παλιάλωνα", το έδαφος είναι γεμάτο με σπασμένα αγγεία και πιθάρια. Το είδος αυτών των κεραμικών μαρτυρά την ύπαρξη στο μέρος εκείνο ενός μικρού προϊστορικού οικισμού, το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών του οποίου καταστράφηκε. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν ακόμη τρία λίθινα προϊστορικά εργαλεία καθώς και πολλά πήλινα σφοντύλια από αδράχτια. Έχουμε λοιπόν εδώ ένα προϊστορικό οικισμό αγροτικού-κτηνοτροφικού μάλλον χαρακτήρα. Η εύρεση σφοντυλιών υποδηλώνει την ενάσκηση κάποιας οικοτεχνίας σχετικής με κατεργασία μαλλιού, μπαμπακιού και άλλων υλών.

Ρωμαϊκά υδραγωγεία

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας

ΜΟΡΙΑ (Κωμόπολη) ΜΥΤΙΛΗΝΗ
   Βρίσκεται σε απόσταση 600μ. από τη Μόρια (6 χλμ από τη Μυτιλήνη). Πρόκειται για μια μοναδική στο νησί πέτρινη κατασκευή που η δημιουργία της ανάγεται στη Ρωμαϊκή εποχή (2ος μ.Χ. αιώνας), και μετέφερε νερό στην πόλη της Μυτιλήνης από τις νεροπηγές της περιοχής Αγιάσου. Σήμερα βρίσκεται υπό συντήρηση και σώζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του, οι λεγόμενες «καμάρες»: δώδεκα πεσσοί, ενώ ανάμεσά τους διασώζονται επτά καμάρες της μεσαίας σειράς και μια της κάτω, λαξευμένες σε γκρίζο μάρμαρο προερχόμενο από γειτονικό λατομείο. Στην κορυφή, με καμάρες από πλίνθους έφερε τον αγωγό του νερού. Τα νερά συγκεντρώνονταν από τη Μεγάλη Λίμνη του Ολύμπου, ενώ στη συνολική πορεία των 22 περίπου χλμ. έπαιρνε νερό και από άλλες πηγές. Αλλα τμήματα του σώζονται σε αρκετές ρεματιές της κεντρικής Λέσβου. Το τμήμα της περιοχής Μόριας είχε μήκος 170 μέτρα και ύψος 27 μέτρα, ενώ διέθετε 17 καμάρες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Λέσβου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ