gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΛΑΓΟΣ (XPL), Λιμάνι, ΞΑΝΘΗ


Πληροφορίες για την περιοχή


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Πόρτο Λάγος

Γραφικό ψαροχώρι, 26 χλμ απο την Ξάνθη. Μαζί με την πρώην κοινότητα Νέας. Κεσσάνης ανήκει στο Δήμο Αβδήρων. Διαθέτει λιμάνι που εξυπηρετεί τη διακίνηση των προϊόντων του νομού. Είναι έδρα αλιευτικού συνεταιρισμού και φιλοξενεί πολλά αλιευτικά σκάφη. (Επαγγελματιών - Ερασιτεχνών). Το αλσύλλιο αλλά και η λίμνη Βιστωνίδα, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασ ίας υγροβιότοπος, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα και προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Δίπλα στο Πόρτο Λάγος μπορούμε να επισκεφτούμε το μετόχι του Αη Νικόλα, ένα στολίδι μοναδικό στην περιοχή για ηρεμία και περισυλλογή. Υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες για να γευθείτε φρέσκο ψάρι

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Ξάνθης


Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Πόροι

Σχετική θέση: Πρόκειται πιθανόν για το σημερινό Πόρτο Λάγο ή Λάγος, που βρίσκεται πάνω σε μία μικρή λωρίδα ξηράς και σε ένα νοτίως προσκείμενο νησάκι, δίπλα στο κανάλι που υπάρχει ανάμεσα στη λίμνη της Πορούς (Βιστονίδα λίμνη) στα Β και τον κόλπο του Πόρτο Λάγου (Ασπερόζα), στα Ν. Βρίσκεται επίσης 11χλμ ΝΝΑ του Περιθεωρίου, 24χλμ ΝΑ της Ξάνθειας και 27χλμ ΔΝΔ των Κουμουτζηνών.
Oικιστικές μονάδες: Οι Πόροι (πόρος = πέρασμα), το σημερινό Πόρτο Λάγος, βρίσκονταν πάνω σε δύο νησίδες στο στόμιο της Βιστονίδας, ανάμεσα από τις οποίες περνούσε και ο κεντρικός δίαυλος προς την ανοιχτή θάλασσα. Θεωρείται βέβαιο πως πρόκειται για βυζαντινό οικισμό με εμπορικό, στρατιωτικό και αλιευτικό χαρακτήρα (κέντρο οστρεο-καλλιέργειας και ψαρότοπος, "το κατά την λίμνην της Πορούς ευρισκόμενον βιβάριον" - σύμφωνα με χρυσόβουλλο του Σέρβου ηγεμόνα Ιωάννη Ούγκλεση του 1371 στη Μονή Βατοπεδίου), που έλεγχε την είσοδο στη Βιστονίδα λίμνη, ανοιχτή προς τη θάλασσα εκείνη την εποχή.
Αλλες θέσεις: Ελληνιστικά κιονόκρανα και άλλα ευρήματα προέρχονται ίσως από τη γειτονική Δικαία (στην περιοχή Κατσαμάκια κοντά στο Φανάρι).
Πολιτική Ιστορία - Xρονολόγιο: Η αρχαιότερη μαρτυρία για τους Πόρους αφορά τη συμμετοχή του επισκόπου Νικηφόρου στη Σύνοδο του 879. Από τον 10ο έως τον 12ο αι. οι Πόροι αναγράφονται ως επισκοπή υπαγόμενη στη μητρόπολη Τραϊανουπόλεως (εκκλησιαστική επαρχία Ροδόπης). Το όνομα ενός " ποιμένος Πόρων" σε ένα σιγίλιο του 11ου/12ου αι. είναι δύσκολο να διαβαστεί (Κλήμης;). Το 1205 ή 1206 η πόλη αυτή, όπως το Περιθεώριον κι άλλοι οικισμοί, καταστράφηκε από τον Καλογιάννη. Πιθανόν τον Αύγουστο του 1332 ο Ουμούρ πασάς αποβιβάστηκε στη θρακική ακτή "κατά την Πορούν παράλιον...χώραν" απέναντι από τα Κουμουτζηνά. Στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωπα τα στρατεύματα του Ουμούρ και του Ανδρόνικου Γ΄ κοντά στην Παναγία, χωρίς όμως να διεξάγουν μάχη. Ο μητροπολίτης Περιθεωρίου Δωρόθεος φυλακίστηκε κατ'εντολή του αυτοκράτορα στον πύργο των Πόρων, διέφυγε όμως και αργότερα, εξαιτίας μιας συνεργασίας του με τους Τούρκους στα τέλη του 1381, αφορίστηκε. Αμφίβολο παραμένει εάν ο προγενέστερος μεσαιωνικός οικισμός του Λάγος είχε την ονομασία Περιθεώριον
Aλιεία: Στην οχυρωμένη περιοχή, αλλά και στο νησί που βρίσκεται στα Ν και απέναντι (Μπουρού), εντοπίστηκε πλούσια, υψηλής ποιότητας κεραμεική της παλαιοχριστιανικής περιόδου και της βυζαντινής εποχής (κυρίως από τον 9ο αι. έως τους παλαιολόγειους χρόνους), καθώς και άφθονα λείψανα οστρακοειδών (μύδια, στρείδια) που προορίζονταν για τροφή και για παρασκευή πορφύρας. Χαρακτηριστική είναι πάντως η απουσία κτισμάτων πάνω στη νησίδα Μπουρού.
Oικοτεχνία - Bιοτεχνία: Στην οχυρωμένη περιοχή, αλλά και στο νησί που βρίσκεται στα Ν και απέναντι (Μπουρού), εντοπίστηκε πλούσια, υψηλής ποιότητας κεραμεική της παλαιοχριστιανικής περιόδου και της βυζαντινής εποχής (κυρίως από τον 9ο αι. έως τους παλαιολόγειους χρόνους), καθώς και άφθονα λείψανα οστρακοειδών (μύδια, στρείδια) που προορίζονταν για τροφή και για παρασκευή πορφύρας. Χαρακτηριστική είναι πάντως η απουσία κτισμάτων πάνω στη νησίδα Μπορού.
Eμπόριο: Οι Πόροι (πόρος = πέρασμα), το σημερινό Πόρτο Λάγος, βρίσκονταν πάνω σε δύο νησίδες στο στόμιο της Βιστονίδας, ανάμεσα από τις οποίες περνούσε και ο κεντρικός δίαυλος προς την ανοιχτή θάλασσα. Θεωρείται βέβαιο πως πρόκειται για βυζαντινό οικισμό με εμπορικό, στρατιωτικό και αλιευτικό χαρακτήρα (κέντρο οστρεο-καλλιέργειας και ψαρότοπος, "το κατά την λίμνην της Πορούς ευρισκόμενον βιβάριον" - σύμφωνα με χρυσόβουλλο του Σέρβου ηγεμόνα Ιωάννη Ούγκλεση του 1371 στη Μονή Βατοπεδίου), που έλεγχε την είσοδο στη Βιστονίδα λίμνη, ανοιχτή προς τη θάλασσα εκείνη την εποχή.
Nαυτιλία: Οι Πόροι (πόρος = πέρασμα), το σημερινό Πόρτο Λάγος, βρίσκονταν πάνω σε δύο νησίδες στο στόμιο της Βιστονίδας, ανάμεσα από τις οποίες περνούσε και ο κεντρικός δίαυλος προς την ανοιχτή θάλασσα. Θεωρείται βέβαιο πως πρόκειται για βυζαντινό οικισμό με εμπορικό, στρατιωτικό και αλιευτικό χαρακτήρα (κέντρο οστρεο-καλλιέργειας και ψαρότοπος, "το κατά την λίμνην της Πορούς ευρισκόμενον βιβάριον" - σύμφωνα με χρυσόβουλλο του Σέρβου ηγεμόνα Ιωάννη Ούγκλεση του 1371 στη Μονή Βατοπεδίου), που έλεγχε την είσοδο στη Βιστονίδα λίμνη, ανοιχτή προς τη θάλασσα εκείνη την εποχή.
Xριστιανισμός: Η αρχαιότερη μαρτυρία για τους Πόρους αφορά τη συμμετοχή του επισκόπου Νικηφόρου στη Σύνοδο του 879. Από τον 10ο έως τον 12ο αι. οι Πόροι αναγράφονται ως επισκοπή υπαγόμενη στη μητρόπολη Τραϊανουπόλεως (εκκλησιαστική επαρχία Ροδόπης). Το όνομα ενός " ποιμένος Πόρων" σε ένα σιγίλιο του 11ου/12ου αι. είναι δύσκολο να διαβαστεί (Κλήμης;). Ο μητροπολίτης Περιθεωρίου Δωρόθεος φυλακίστηκε κατ'εντολή του αυτοκράτορα στον πύργο των Πόρων, διέφυγε όμως και αργότερα, εξαιτίας μιας συνεργασίας του με τους Τούρκους στα τέλη του 1381, αφορίστηκε.
Eλληνική γλώσσα: Η ονομασία Πόροι προέρχεται από τη λέξη πόρος που σημαίνει πέρασμα
Nαοί και ιερά: Ανάμεσα στα ερείπια της μεσαιωνικής πόλης συγκαταλέγεται και ένας ναός. Πρόκειται για μια τρίκλιτη κατασκευή, συνολικών διαστάσεων 16 (14μ.), με τρεις εξωτερικά ημικυκλικές αψίδες, με νάρθηκα και με τέσσερις σταυρόσχημους πεσσούς, πάνω στους οποίους στηριζόταν προφανώς ο τρούλλος του ναού (τύπος εγγεγραμμένου σταυροειδούς μετά τρούλλου). Ο ναός χρονολείται μάλλον στον 9ο - 10ο αι., και ήταν μάλλον επισκοπικός. Στα βόρειά του βρίσκεται μεταγενέστερο πρόσθετο κτίσμα. Γύρω από το ναό υπάρχει νεκροταφείο του 12ου-13ου. Κάτω από την εκκλησία εντοπίστηκαν τα θεμέλια ενός παλαιοχριστιανικού κτηρίου. Από το παλαιοχριστιανικό κτήριο (βασιλική;) προέρχονται μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στους τοίχους του επισκοπικού ναού στους Πόρους και στη δεξαμενή του αγιορείτικου μετοχίου του Αγίου Νικολάου, ιδρυμένου στην προσκείμενη ανατολική νησίδα. Ο ναός (1904), τα κελιά, ο ξενώνας και το καμπαναριό (1930) είναι νεώτερα κτίσματα. Από τα βυζαντινά όμως έγγραφα προκύπτει πως στην ίδια θέση υπήρχε "μετόχιον το εις το όνομα τιμώμενον του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος και τροπαιοφόρου Γεωργίου, το επικεκλημένον Καλαμίτζι", γνωστό από τον 14ο αι.
Oχυρώσεις: Περίπου 1χλμ. ανατολικά του παραλιακού χωριού Λάγος και δυτικά της θέσης εκείνης στην οποία η κεντρική οδός Ξάνθης - Κομοτηνής περνάει από τη γέφυρα του διαύλου μεταξύ της λίμνης Βιστονίδας και του ομώνυμου όρμου βρίσκονται τα λείψανα οχυρωμένης μεσαιωνικής πόλης (ο άξονας της μακράς πλευράς των τειχών της εκτείνεται από Α-Δ), τα οποία ήρθαν στο φως κατά την πορεία ανασκαφικών δραστηριοτήτων. Τα τείχη, με μήκος 170 μ., είναι ενισχυμένα με ορθογώνιους πύργους, αντηρίδες και κλίμακες ανόδου στον περίδρομο. Ενώ προς την πλευρά του διαύλου το τείχος είναι ένας απλός περίβολος, στη ΝΔ γωνία και στα νότια ενός ναού υπάρχει ισχυρός ορθογώνιος γωνιακός πύργος τριών οικοδομικών φάσεων. Πιθανόν στον πύργο αυτό να φυλακίστηκε το 1381 ο μητροπολίτης Περιθεωρίου Δωρόθεος. Στην οχυρωμένη περιοχή, αλλά και στο νησί που βρίσκεται στα Ν και απέναντι (Μπουρού), εντοπίστηκε πλούσια, υψηλής ποιότητας κεραμεική της παλαιοχριστιανικής περιόδου και της βυζαντινής εποχής (κυρίως από τον 9ο αι. έως τους παλαιολόγειους χρόνους), καθώς και άφθονα λείψανα οστρακοειδών (μύδια, στρείδια) που προορίζονταν για τροφή και για παρασκευή πορφύρας. Χαρακτηριστική είναι πάντως η απουσία κτισμάτων πάνω στη νησίδα Μπορού. Βρέθηκαν επίσης ορισμένοι χάλκινοι σταυροί.
Γλυπτική: Ελληνιστικά κιονόκρανα και άλλα ευρήματα προέρχονται ίσως από τη γειτονική Δικαία (στην περιοχή Κατσαμάκια κοντά στο Φανάρι). Από το παλαιοχριστιανικό κτήριο (βασιλική;) προέρχονται μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στους τοίχους του επισκοπικού ναού στους Πόρους και στη δεξαμενή του αγιορείτικου μετοχίου του Αγίου Νικολάου, ιδρυμένου στην προσκείμενη ανατολική νησίδα.
Kεραμεική: Στην οχυρωμένη περιοχή, αλλά και στο νησί που βρίσκεται στα Ν και απέναντι (Μπουρού), εντοπίστηκε πλούσια, υψηλής ποιότητας κεραμεική της παλαιοχριστιανικής περιόδου και της βυζαντινής εποχής (κυρίως από τον 9ο αι. έως τους παλαιολόγειους χρόνους), καθώς και άφθονα λείψανα οστρακοειδών (μύδια, στρείδια) που προορίζονταν για τροφή και για παρασκευή πορφύρας. Χαρακτηριστική είναι πάντως η απουσία κτισμάτων πάνω στη νησίδα Μπορού.
Mεταλλοτεχνία-Mικροτεχνία: Στην οχυρωμένη περιοχή βρέθηκαν ορισμένοι χάλκινοι σταυροί.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

Οι αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν, έφεραν στο φως σπουδαία βυζαντινά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε, στα δυτικά του λιμενίσκου, τμήμα οχυρωματικού περίβολου και τα ερείπια του επισκοπικού ναού των Πόρων (9ος- 10ος αι.). Επίσης βρέθηκαν ένας χάλκινος Σταυρός - εγκώλπιο, πόρπες, χάλκινα νομίσματα και ερείπια του τείχους. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μετονομάστηκε σε Πορού και αργότερα σε Μπορού. Με το πέρασμα των χρόνων η περιοχή άλλαξε μορφή και γνώρισε την τραγική πλευρά της τουρκικής κατοχής. Κατάφερε όμως να επιβιώσει και να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα. Το όνομα Πόρτο Λάγος, που σημαίνει "Λιμάνι της Λίμνης", το πήρε από Ιταλούς ναυτικούς, Βενετσιάνους και Γενουάτες, που πέρασαν από την περιοχή. Στα μέσα του 19ου αιώνα το λιμάνι του Πόρτο Λάγος γνώρισε μεγάλη άνθιση. Αυτή την περίοδο ιδρύθηκαν πρακτορεία και μεγάλες ελληνικές και ρώσικες ναυτιλιακές εταιρείες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αβδήρων


Παραλίες (1)

Σελίδες Υπουργείου Περιβάλλοντος

Παραλία Πόρτο Λάγο

Στο πλέον ψαράδικο χωριό του Νομού, όπου η θάλασσα κυριαρχεί με όλο της το μεγαλείο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το καλοκαιρινό του μπάνιο δίπλα στο καταπράσινο άλσος με τα πεύκα και να ξεφύγει απολαμβάνοντας την θέα της λίμνης Βιστωνίδας.

Βιότοποι (1)

Σελίδες επίσημες

Πόρτο Λάγος

Η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος είναι αβαθής. Στενοί δίαυλοι εξασφαλίζουν την επικοινωνία της με τη θάλασσα. Στα δυτικά της έχει κατασκευαστεί μία σειρά από τάφρους και στα βορινά της υπάρχουν αλυκές όπου τριγυρνούν αρκετά φοινικόπτερα ( Phoenicopterus rubber). Το πευκοδάσος της έχει εξελιχτεί σ' ένα τόπο καταπληκτικό όπου φωλιάζει ένας σημαντικός αριθμός από πουλιά.

Αρχαιολογικοί χώροι (1)

Αρχαίοι οικισμοί

Aκριβής θέση: Nομός Ξάνθης, επαρχία Ξάνθης. H βυζαντινή εκκλησία του 10ου αι. μ.X., κοντά στην οποία έχουν εντοπισθεί αρχαιότητες, βρίσκεται στο στόμιο της Bιστονίδος λίμνης αντίκρυ στην νησίδα Mπουρού, μεταξύ της θαλάσσης και της εθνικής οδού Ξάνθης-Kομοτηνής, στο ανατολικό άκρο του συνοικισμού Λάγος.
Σχετική θέση: Tα ελληνιστικά κιονόκρανα, που έχουν επισημανθεί στην περιοχή, πιστεύεται ότι μπορεί να προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δικαίας, που τοποθετείται στην θέση Kατσαμάκια. H ανεύρεση και άλλων καταλοίπων στην περιοχή υποδηλώνει ίσως την ύπαρξη κάποιας αρχαίας εγκαταστάσεως. H άνοδος της στάθμης της θάλασσας από την αρχαιότητα έως σήμερα δεν επιτρέπει την αναζήτηση και μελέτη των αρχαίων στρωμάτων.
Θαλάσσιες: Aπό την θέση αυτήν ελέγχεται η έξοδος της Bιστονίδος λίμνης προς την θάλασσα.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Tα κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν στην περιοχή ανήκουν στον 4ο αι. π.X., στους ελληνιστικούς χρόνους και στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Στην περιοχή αναφέρεται ότι βρέθηκαν τα ακόλουθα νομίσματα : χάλκινο νόμισμα Λικινίου A΄του 317 π.X. από το νομισματοκοπείο της Nικομηδείας (Mουσείο Kαβάλας N734), χάλκινο ρωμαϊκό νόμισμα του 324-330 μ.X. από το νομισματοκοπείο της Hρακλείας (Mουσείο Kαβάλας N735), δύο νομίσματα Φιλίππων της εποχής του Aυγούστου (Mουσείο Kαβάλας N912), χάλκινο νόμισμα Aδριανουπόλεως των αρχών του 3ου αι. μ.X. και νόμισμα Mαξιμιανού Γαλερίου των αρχών του 4ου αι.
Δημόσια οικοδομήματα και έργα: Στην περιοχή του Πόρτο Λάγος έχουν εντοπισθεί δύο δωρικά κιονόκρανα ελληνιστικών χρόνων. Tο πρώτο βρέθηκε πριν από τον πόλεμο και μεταφέρθηκε στο βυζαντικό μονύδριο του Aγίου Nικολάου στην νησίδα Mπουρού. Tο δεύτερο βρέθηκε το 1949 εντοιχισμένο στην εκκλησία του 10 μ.X. αιώνος. Kατά τον Λαζαρίδη, τα ευρήματα αυτά σχετίζονται ίσως με κάποιο ελληνιστικών χρόνων κτίσμα της περιοχής. Σύμφωνα με άλλην άποψη, προέρχονται από την Δίκαια, η οποία τοποθετείται στην γειτονική θέση Kατσαμάκια. Kαι τα δύο κιονόκρανα είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο Eχίνου, έχουν διαστάσεις 0, 21 μ. ύψος, 0, 56 X 0, 56 μ. πλάτος άβακος και διάμετρο κίονος στο υποτραχήλιο 0, 43 μ. Φέρουν είκοσι ραβδώσεις.
Γλυπτική: Eνεπίγραφο επιτύμβιο ανάγλυφο, με παράσταση ήρωος ιππέως (Mουσείο Kαβάλας, Λ895). Eικονίζεται προς τα δεξιά, ενδεδυμένος με χιτώνα και χλαμύδα και δόρυ στο δεξιό χέρι. Kάτω από τα πόδια του καλπάζοντος ίππου διακρίνεται σκύλος και ακολουθεί επιγραφή με το όνομα του νεκρού : Παρμένων, γιός του Aντιγένους. Xρονολογείται στον 4ο αι. π.X. και εντάσσεται στην κατηγορία εκείνη των αναγλύφων, που απεικονίζουν τον ήρωα ως κυνηγό. Kατά την ανασκαφή του νεκροταφείου του 12-13ου αι. μ.X. γύρω από την βυζαντινή εκκλησία του 10ου αι., βρέθηκε λίθινο πώμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου σε δεύτερη χρήση.
Kεραμεική: Aναφέρεται ανεύρεση άφθονων οστράκων υστερο-ρωμαϊκών-παλαιοχριστιανικών χρόνων κατά τον καθαρισμό της παλαιάς ανασκαφής της βυζαντινής εκκλησίας. Πολλά τεμάχια ανήκουν σε αποθηκευτικούς αμφορείς.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Προσκυνήματα (2)

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Νικολάου

  Μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου όρους, αποτελεί ένα αληθινό στολίδι για την περιοχή που συνδυάζει την θρησκευτική ευλάβεια με την οικολογική αξία της περιοχής.
  Δεσπόζει, με την πλούσια Αγιορείτικη κληρονομιά του, την ξεχωριστή Αρχιτεκτονική και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά που το τυλίγει σαν πέπλο και μεταμορφώνεται σε επίγειο παράδεισο που προκαλεί δεός και γοητεύει κάθε επισκέπτη. Εδώ η θάλασσα σμίγει αρμονικά με την φύση και ο ήλιος απλώνει με λαμπρότητα τις χρυσές του ακτίνες δημιουργώντας μια πανδαισία χρωμάτων.
   Οι Ναοί του Αγίου Νικολάου και της Παντάνασσας, είναι κτισμένοι σε περίοπτη πανοραμική θέση και συνδέονται με τον εθνικό δρόμο Ξάνθης Κομοτηνής με μια γραφική ξύλινη σκάλα. Σύμφωνα με την παράδοση και τις μαρτυρίες το Μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος πρόσφερε μεταξύ άλλων δώρων, το μετόχι στην Μονή Βατοπεδίου για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

Αγιος Νικόλαος

  Στο Πόρτο Λάγος, σε ένα πανέμορφο ειδυλλιακό τοπίο, βρίσκεται ο Αγιος Νικόλαος, το λατρευτικό και πνευματικό κέντρο του ομώνυμου μετοχίου της μονής Βατοπεδίου. Είναι καταμεσής στη Μπουρού, κτισμένο σε νησίδα των ιχθυτροφείων της Βιστονίδας. Με τη γραφική ξύλινη γέφυρα ενώνεται με τον εθνικό δημόσιο δρόμο Ξάνθης- Κομοτηνής.
  Η ιστορία για το μετόχι αρχίζει από τον 11ο αιώνα, η κοινωνική του προσφορά συμβάδιζε πάντα με την ποικίλη προσφορά της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους.
  Η θρησκευτική και πνευματική κατάσταση του μετοχίου συνεχίστηκε ακόμα και μετά την επανάσταση του 1821, όταν το πήρε από εκδίκηση ο σουλτάνος. Οι επανειλημμένες διαμαρτυρίες του μετοχίου και του πατριαρχείου δεν απομάκρυναν τους πατέρες από το μονύδριο.
  Εκείνη την περίοδο, το 1814-15, έγιναν οι παραγγελίες βασικών εικόνων του μοναστηριού. Δύο μπρούτζινα μανουάλια, έπιπλα και εικόνες του “Αγίου Νικολάου του εν Μύροις”, του “Κυρίου ημών Ιησού Χριστού του Θεού”, της “Υπεραγίας ημών Θεοτόκου”, “Του Αγίου και Τιμίου Σταυρού”.
  Αξιες μνημόνευσης είναι επίσης οι εικόνες του Χριστού που περπατάει στη θάλασσα και η εικόνα που στο πάνω μέρος έχει τους Αγίους Θεοδώρους και στο κάτω τον Αγιο Γεώργιο.
  Νεότερο κατασκεύασμα είναι οι ξενώνες και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου. Μια μαρμάρινη πλάκα επάνω από την κύρια είσοδο της δυτικής πύλης, πληροφορεί τον εισερχόμενο στο ναό ότι εκ βάθρων ιδρύθηκε και καλλωπίστηκε το 1904. Μια δεύτερη μαρμάρινη πλάκα στο καμπαναριό γράφει ότι αυτό έγινε με δαπάνη της μονής Βατοπεδίου το 1930. Ο σύγχρονος ναός έγινε εκ θεμελίων το 1904 επάνω στον παλιό που ήταν μικρός, κατασκευασμένος με καλάμια και ξύλα.
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Εορτές & πανηγύρια (2)

Σελίδες επίσημες

Τον Ιούλιο κάθε χρόνου γίνονται εκδηλώσεις ψαράδικης βραδιάς. Στις γραφικές ψαροταβέρνες θα γευθείτε φρέσκια σαρδέλα και άφθονο τοπικό κρασί.
Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου, στο χωριό Νέα Κεσσάνη γίνονται οι γιορτές της "Μπάμπως", όπου αναβιωνει το έθιμο της γυναικοκρατίας, ένα παλιό έθιμο της Αν. Θράκης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ξάνθης


Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή της Σαρδέλας

Είναι η καθιερωμένη γιορτή των ψαράδων της περιοχής και εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουνίου στο Πόρτο Λάγος, με ζωντανή μουσική, άφθονο κρασί και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.

Χρήσιμες πληροφορίες (5)

Λιμενική Αρχή

Πληροφορίες λιμένος

Λιμένας Λάγος

Το γραφικό λιμάνι του Πόρτο Λάγος, του πλέον ψαράδικου χωριού του Νομού μας, κατέχει ξεχωριστή θέση στον χώρο της εμπορικής ναυτιλίας για την ευρύτερη περιοχή. Τα ψαροκάικα, το γαλάζιο φόντο της θάλασσας και το πράσινο των πεύκων του δάσους των ερωδιών δίνουν μια νότα ζωντάνιας και σπάνιας φυσικής ομορφιάς στην περιοχή. Εκτός από την τέχνη και τις συγκινήσεις του ψαρέματος , που είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων, προσφέρονται επίσης οι δυνατότητες για θαλάσσια σπορ, με ξεχωριστό εκείνο της ιστιοπλοΐας. Στην περιοχή μάλιστα δραστηριοποιείται Ναυτικός όμιλος, που καλύπτει τέτοιου είδους δράσεις. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις ψαροταβέρνες, για τις οποίες είναι γνωστή η περιοχή, αφού προσφέρουν πραγματικά φρέσκο ψάρι και νόστιμα τοπικά εδέσματα.

Lagos Port

Αστυνομία

Αστυνομικός Σταθμός Λάγους

Τηλέφωνο: +30 25410 96600

Ταξί

Ράδιο Ταξί Ξάνθης

Τηλέφωνο: +30 25410 29977, 72801-3

Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (1)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 210 3247512

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ