Η Ανάληψη είναι ένα από τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα του δήμου Χερσονήσου που διατηρεί αρκετά παραδοσιακά στοιχεία.
Η περιοχή αναπτύχθηκε αρχικά κατά την Τουρκοκρατία, όταν κάποιες οικογένειες Τούρκων κατοίκησαν στην περιοχή, αποκαλώντας το μικρό οικισμό «Σβούρου Μετόχι».
Μετά την Τουρκοκρατία, οι Τούρκοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, το οποίο στη συνέχεια «καταλήφθηκε» από κτηνοτρόφους του Οροπεδίου του Λασιθίου. Ο οικισμός άρχισε να μεγαλώνει, καθώς όλο και περισσότεροι χωρικοί από τις ορεινές περιοχές του Λασιθίου μετακινήθηκαν προς τα παράλια, αγοράζοντας γη. Η Ανάληψη αναφέρεται πρώτη φορά σαν οικισμός με πληθυσμό 68 κατοίκους το 1920. Το τοπωνύμιο «Σβούρου Μετόχι» παρέμεινε μέχρι τις αρχές του ‘70 περίπου, όταν το νησί της
Κρήτης άρχισε να γνωρίζει τη νέα «βαριά βιομηχανία» της, τον τουρισμό. Όπως σε πολλά χωριά, το σημερινό όνομά της, Ανάληψη, δόθηκε από την Εκκλησία. Έτσι γεννήθηκε η Ανάληψη όπως την ξέρουμε σήμερα, ένας ήσυχος προορισμός για οικογενειακές διακοπές.
Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον περίπατό τους μέσα στον παραδοσιακό οικισμό αλλά και στον παραλιακό δρόμο, εκεί όπου βρίσκεται ο ναΐσκος της Αγίας Μαρίνας, φωτογραφικός πόλος έλξης για τουρίστες αλλά και ντόπιους.
Υδροβιότοπος και παράλια Αποσελέμη
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο του οικισμού, που οι επισκέπτες πρέπει να δουν, αποτελεί ο υδροβιότοπος στις εκβολές του ποταμού
Αποσελέμη. Το ενδιαφέρον στην περιοχή είναι μεγάλο, αφού εκεί φωλιάζουν πολλά είδη πτηνών. Η περιοχή συνιστά ένα σημαντικό βιότοπο για τα μεταναστευτικά πτηνά και μέρος όπου φωλιάζουν 19 είδη πουλιών, ενώ 12 άλλα είδη φωλιάζουν σε γειτονικές περιοχές και αναζητούν την τροφή τους στον υγρότοπο του Αποσελέμη. Στη λίμνη που σχηματίζεται κοντά στη θάλασσα βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά. Στις εκβολές του ποταμού ο επισκέπτης συναντά μια πανέμορφη παραλία με άμμο και καθαρά νερά.
Παραδοσιακά πανηγύρια
Στην περιοχή πραγματοποιούνται μεγάλα πανηγύρια με παραδοσιακέςγεύσεις και ακούσματα, τόσο στη γιορτή της Αναλήψεως, όσο και στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας. Σύσσωμο το χωριό, οι ντόπιοι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος υποδέχονται τους επισκέπτες με εντυπωσιακά γλέντια.
Το κείμενο παρατίθεται με άδεια του Δήμου Χερσονήσου (2015