Το σπήλαιο-δολίνη βρίσκεται στις ΒΑ πλαγιές του Ελικώνα
σε υψόμετρο περί τα 820 μ. στα δυτικά του χωριού Αγία Τριάδα. Στη Β. παρειά του βυθίσματος βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου. Στη Δ. παρειά υπάρχουν υποδοχές για αετωματικά ανάγλυφα και προφανώς η λατρεία γινόταν στο εξωτερικό. Το εσωτερικό αποτελείται από μια κύρια αίθουσα διαστάσεων 8Χ10 μ. Στο ΒΔ άκρο της ανοίγεται στενός και σχετικά χαμηλός διάδρομος. Τα τοιχώματά της είναι σχεδόν κατακόρυφα και στερείται λιθωματικού διάκοσμου. Στην οροφή υπάρχει σε ένα ύψος 15 μ. άνοιγμα διαστάσεων. 0,7Χ1,2 μ. από το οποίο φωτίζεται η αίθουσα.
Ο Παυσανίας και ο Στράβων αναφέρουν το σπήλαιο. Πρώτη αυτοψία έγινε το 1985. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως ιερό αφιερωμένο στις νύμφες. Στο Α' άκρο της εισόδου υπάρχει εγχάρακτη επιγραφή "ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΝΥΜΦΗ".
Η ανασκαφή του σπηλαίου άρχισε το 1989 από την αρχαιολόγο Βιβή Βασιλοπούλου και συνεχίζεται. Από τα ευρήματα φαίνεται ότι η λατρεία στο σπήλαιο άρχισε στους αρχαϊκούς χρόνους και συνεχίστηκε και στη ρωμαϊκή περίοδο. Χρήση του σπηλαίου έγινε και κατά την προϊστορική εποχή. Τα ευρήματα είναι αφιερώματα, ειδώλια, αγγεία και έργα μικρογλυπτικής. Το σπήλαιο χρησιμοποιείτο μέχρι το 1989 που άρχισαν οι ανασκαφές για περιστασιακό σταυλισμό ζώων.
Αρχαιολογικός χώρος
Τέχνες & πολιτισμός
Πληροφορίες επίσκεψης
Αρχαιολογικός χώρος μη οργανωμένος
Αρχαίο Σπήλαιο
Αρχαϊκός Ελληνισμός, 1050-479 π.Χ.
Κλασική περίοδος, 480-323 π.Χ.
Ελληνιστική περίοδος, 323-31 π.Χ.
Ρωμαϊκή περίοδος, 31 π.Χ.-324 μ.Χ.
Οργανωτική δομή / Συνεργασίες / Συμμετοχές / Μέλη / Σχέσεις