Θάλεια Β, μήκους 150 μ. που χρησιμοποιείται από τις σχολές εκμάθησης σκι και βρίσκεται στο καινούργιο baby-lift, δίπλα στην αφετηρία του εναέριου διθέσιου αναβατήρα.
1 πίστα snowboard, 500 μ.
1 πίστα ελκήθρων, 700 μ.
Αναβατήρες
5 αναβατήρες:
Δίας, ένας διθέσιος εναέριος αναβατήρας μήκους 1187 μ., με δυναμικότητα 1200 άτομα/ώρα, που εξυπηρετεί τις πίστες Κλειώ & Ερατώ.
2 συρόμενοι αναβατήρες
Απόλλων, μήκους 700 μ., με δυναμικότητα 600 άτομα/ώρα, που εξυπηρετεί τις πίστες Καλλιόπη & Πολύμνια.
Ερμής, μήκους 600μ., που εξυπηρετεί τις πίστες Ουρανία, Τερψιχόρη & Κλειώ, ανεβαίνοντας στα 1912 μ.
2 baby-lifts, μήκους 150 μ. ο καθένας, οι οποίοι εξυπηρετούν τις πίστες αρχαρίων.
Λοιπές εγκαταστάσεις /υπηρεσίες
Σαλέ σε 3 επίπεδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 400 ατόμων, το οποίο βρίσκεται στη βάση του Χ.Κ. και διαθέτει εστιατόριο & σνακ-μπαρ στο ισόγειο και καφέ-μπαρ στον 1ο όροφο.
2 snow bars, ένα στην αφετηρία & ένα στο τέρμα του εναέριου διθέσιου αναβατήρα.
Ξεκινώντας είτε από την Αθήνα, είτε από τη Θεσσαλονίκη, κινείσθε μέσω του εθνικού δικτύου στην Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης ή το αντίστροφο, και στο ύψος της Κατερίνης, επιλέγετε τη διαδρομή της παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Στο 13 χμ. αυτής στρίβετε δεξιά αν έρχεσθε από Αθήνα, αριστερά από Θεσσαλονίκη και σε λίγα χιλιόμετρα ακολουθώντας την οδική σήμανση βρίσκεστε στο Χ.Κ. Ελατοχωρίου.
Λειτουργία
Οι εγκαταστάσεις του Χ.Κ. λειτουργούν από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο, καθημερινά από τις 9 π.μ. ως τις 4.30 μ.μ.
Άλλες σημειώσεις
Πρόκειται για καινούργιο Χιονοδρομικό Κέντρο με πολύ μεγάλες δυνατότητες επέκτασης. Λειτουργεί από τον Ορειβατικό Σύλλογο Κατερίνης. Είναι το νεότερο Χ.Κ. της Ελλάδας και λειτούργησε, για πρώτη φορά και δοκιμαστικά, την περίοδο 2000-2001.
Υπηρεσίες στη γύρω περιοχή
Στο Ελατοχώρι (σε απόσταση 8 χλμ. από το Χ.Κ.) υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεζονέτες, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ-μπαρ.
Σε μικρή απόσταση από το Χ.Κ. αξίζει να επισκεφθείτε:
Στη νότια πλευρά του Ελατοχωρίου ξεκινά μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι και στο Αη Νέρι. Εκεί υπάρχει μικρό εξωκλήσι, όπου κατά την παράδοση ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος. Το νερό που πέφτει από την οροφή της σπηλιάς έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Παλιότερα συγκέντρωνε επισκέπτες από τα γύρω χωριά που ερχόταν για θεραπευτούν από δερματικές κυρίως παθήσεις.
Την κωμόπολη Ρητίνη, όπου υπάρχουν κατοικίες από το τέλος του 19ου αιώνα, με εμφανή τα αρχιτεκτονικά στοιχεία εκείνης της περιόδου. Χαρακτηριστικό δείγμα κτίσματος εκείνης της περιόδου είναι το παλιό δημοτικό σχολείο Ρητίνης με κτητική επιγραφή έτους 1872. Το κτίσμα λειτουργεί σήμερα ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πιερίων.
Τη μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης, ένα μεταβυζαντινό μνημείο με σημαντικές αγιογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα. Είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια του τύπου του στην Πιερία και είναι χαρακτηριστικό της μεταβυζαντινής εικονογραφίας των χωριών της Μακεδονίας. Το μοναστήρι ήταν υπό τον έλεγχο του επισκόπου της Πέτρας και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση αποτελούσε κρησφύγετο των στρατιωτών κατά τη διάρκεια των Μακεδονικών Αγώνων. Σήμερα η μονή δε λειτουργεί και διατηρείται αυθεντικός σχεδόν ο μικρός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου με τις τοιχογραφίες, το εξωτερικό περιτοίχισμα που έχει ανακατασκευαστεί, το αίθριο, καθώς και κάποια ανακατασκευασμένα κελιά.
Το χωριό Βρία : Η Βρυάζα ή Μπριάζα, είναι το παλιό χωριό των κατοίκων της σημερινής Βρίας και βρίσκεται σε απόσταση 4 χμ. από το χωριό σε ένα πλάτωμα στους πρόποδες των Πιερίων. Εκεί υπάρχουν ακόμη υπολείμματα από απλές ισόγειες πέτρινες κατοικίες, όμοιες με αντίστοιχες άλλων ορεινών οικισμών των Πιερίων. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τον 18ο αιώνα βρίσκει κανείς στοιχεία λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής. Στο περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής.
Τον Κρεμαστό, τους μοναδικούς καταρράχτες των Πιερίων. Μέσα στην ήπια μορφολογία του βουνού εμφανίζεται ξαφνικά ένα ποτάμι που χύνεται από ψηλά, κρεμασμένο από το πουθενά, εξ ου και η ονομασία «κρεμαστός». Μπορεί κανείς να απολαύσει το μοναδικό θέαμα από μακριά, από τον διαμορφωμένο χώρο και το κιόσκι που υπάρχει στην άκρη του δασικού δρόμου Ρητίνης – Σαρακατσάνας. Οι πιο τολμηροί και με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού μπορούν να προσεγγίσουν τον καταρράκτη, ακόμη και να κάνουν κατάβαση στα βράχια.
Το οροπέδιο Σαρακατσάνα, στα 1600 μ. στο οποίο μπορεί κανείς να φτάσει ακολουθώντας δύο καλά χαραγμένα και με επαρκή σήμανση ορειβατικά μονοπάτια με αφετηρίες την «Παλιοπαναγιά» και το «Βλαχοπήγαδο» Ρητίνης. Μπορεί επίσης να φτάσει ακολουθώντας τον δασικό δρόμο 17 χμ. ο οποίος ξεκινά από τη Ρητίνη (Δασονομείο), είναι χαλικοστρωμένος και σε καλή κατάσταση.
Στη Σαρακατσάνα υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο του Σ.Ε.Ο Κατερίνης το οποίο λειτουργεί Σαββατοκύριακα ή μπορεί να ανοίξει και κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο. Το καταφύγιο διαθέτει 70 και πλέον κρεβάτια, πλήρως οργανωμένη κουζίνα, μεγάλη αίθουσα ξεκούρασης και αναψυχής με τζάκι.
Με αφετηρία το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. μπορεί κανείς να κάνει εύκολες και δύσκολες ορειβατικές διαδρομές στις γύρω κορυφές των Πιερίων. Από τη θέση «Κούρασμα» η θέα προς την πλευρά της Κοζάνης, της λίμνης του Αλιάκμονα από το φράγμα Πολυφύτου και η γέφυρα των Σερβίων είναι μοναδική.
Διοίκηση & τμήματα
Διευθυντής
Κος Θωμάς Αποστόλου
Οργανωτική δομή / Συνεργασίες / Συμμετοχές / Μέλη / Σχέσεις