Το νέο μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2009. Το συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ. κτίριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη και βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη, 300 μόλις μέτρα νοτιοανατολικά του βράχου της Ακρόπολης. Η είσοδός του βρίσκεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τον κεντρικό άξονα του αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης.
Στο μουσείο στεγάζονται τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη και τις παρυφές της. Η έκθεση οργανώνεται με βάση τοπογραφικά, χρονολογικά και θεματικά κριτήρια, παρέχοντας στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου και της ιστορίας του στη διάρκεια της αρχαιότητας. Τα αριστουργήματα της Ακρόπολης αναδεικνύονται μέσα από μια διάταξη που καθρεπτίζει το αρχιτεκτονικό τοπίο του ιερού βράχου, ενώ το φυσικό φως που διαχέεται στις αίθουσες και η πανοραμική θέαση που προσφέρει το υπερυψωμένο κτίριο έρχονται να συμπληρώσουν την οπτική συνομιλία του επισκέπτη με το χώρο και τα μνημεία του.
Δείτε τα σημαντικότερα
Η καθημερινότητα των αρχαίων Αθηναίων ανοίγει την πόρτα στον επισκέπτη: κάτω από το γυάλινο δάπεδο που οδηγεί στην είσοδο του μουσείου ανοίγεται η ανασκαφή της αρχαίας πόλης που κάποτε σκαρφάλωνε μέχρι τους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης. Λίγο πιο πάνω, στις πλαγιές του λόφου και στη σκιά του διάσημου ιερού της Αθηνάς, πανάρχαιες λαϊκές λατρείες είχαν τις δικές τους εστίες. Τα ευρήματα από την περιοχή αυτή εκτίθενται στην πρώτη αίθουσα του μουσείου, όπου οι παραστάσεις συμποσίων και γαμήλιων τελετών, τα παιδικά παιχνίδια, τα ελπιδοφόρα αφιερώματα προς τον Ασκληπιό και δεκάδες ακόμη αντικείμενα ζωντανεύουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα.
Στον πρώτο όροφο του μουσείου, ένα δάσος γλυπτών, που στέκονται ελεύθερα στο χώρο όπως άλλοτε ανάμεσα στα μνημεία του ιερού βράχου, προσφέρει ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής πλαστικής. Ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα σταθμούς, όπως:
Τη σειρά των κούρων και κορών με ίχνη των χρωμάτων τους να σώζονται ακόμη.
Τα γλυπτά των προδρόμων του Παρθενώνα, από τα πρωιμότερα σωζόμενα έργα μνημειακών διαστάσεων.
Τον Ξανθό Έφηβο και τη Σκεπτόμενη Αθηνά, έργα που αποτέλεσαν και το κατώφλι της κλασικής τέχνης του 5ου αι.
Τις Καρυάτιδες, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο την πρωτοποριακή συντήρηση των γλυπτών με χρήση lazer.
Έργα με διάσημες υπογραφές, όπως το κεφάλι του κολοσσικού αγάλματος της Βραυρωνίας Αρτέμιδος (330 π.Χ.), έργο του Πραξιτέλη, και την Κεφαλή Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο μεγάλου γλύπτη του 4ου αι. π.Χ., του Λεωχάρη ή του Λυσίππου.
Η πορεία του επισκέπτη καταλήγει στην αίθουσα του Παρθενώνα, όπως άλλοτε κατέληγε στο ναό και η πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων, που αναπαριστά η ζωφόρος του. Η σημαντικότερη γιορτή της αρχαίας Αθήνας ξετυλίγεται πάνω σε 160 μέτρα μαρμάρου, ενώ στις μετόπες και τα αετώματα ο Φειδίας και οι μαθητές του διάλεξαν να σκαλίσουν γνωστά επεισόδια από τη μυθολογία. Αυτά είναι τα περίφημα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα που σήμερα μοιράζονται το Μουσείο Ακροπόλεως και το Βρετανικό Μουσείο. Το τελευταίο στεγάζει τα λεγόμενα Ελγίνεια Μάρμαρα, δηλαδή τα τμήματα του μνημείου που αποψιλώθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στο διάστημα 1799-1803. Στο μουσείο της Ακρόπολης τα πρωτότυπα γλυπτά συνενώνονται με αντίγραφα εκείνων που λείπουν και κατ' αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να δει για πρώτη φορά αποκατεστημένο ολόκληρο το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.