Το Μουσείο ανήκει στο Δήμο Πειραιά, στεγάζεται στο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου και έχει είσοδο από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου 2. Το Μουσείο έχει ενδιαφέρον τόσο για τον ειδικό όσο και για τον απλό φιλότεχνο επισκέπτη.
Στις τρεις αίθουσες του Μουσείου περιλαμβάνονται 600 περίπου έργα του Αραβαντινού, πίνακες ζωγραφικής, τρισδιάστατες μικρές θεατρικές σκηνές (τα λεγόμενα θεατράκια), μινιατούρες σκηνογραφιών και προσωπογραφίες, που φιλοτέχνησε ο ίδιος. Στους τοίχους της τετραώροφης σκάλας υπάρχουν σχέδια κοστουμιών, που χρησιμοποιήθηκαν σε παραστάσεις του και επίσης αφίσες.
Ο Πάνος Αραβαντινός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1886. Πολύ νέος ήλθε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα της Νυχτερινής Καλλιτεχνικής Σχολής του Πολυτεχνείου. Από το 1907 ως το 1910 σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου και πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα κέρδισε χρυσό βραβείο των Ακαδημιών του Μονάχου και του Βερολίνου. Μέσα σε 10 χρόνια σκηνοθέτησε πάνω από 100 θεατρικά έργα, όπερες και μπαλέτα.
Ο Αλφρέδος Αϊνστάιν έγραψε: Είδα συχνά το έργο "Σιωπηλή Γυναίκα" στην όπερα του Βερολίνου, όχι για τη μουσική του Ριχάρδου Στράους, αλλά για τις σκηνικές εικόνες του Πάνου Αραβαντινού.
Στο Μουσείο υπάρχει μικρή Θεατρική Βιβλιοθήκη και άλλο υλικό για τους σπουδαστές των Θεατρικών σχολών.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πειραιά.
Μουσείο
Τέχνες & πολιτισμός
Μουσείο
Εικαστικών Τεχνών
Οργανωτική δομή / Συνεργασίες / Συμμετοχές / Μέλη / Σχέσεις