gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΛΛΙ Χωριό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΚΕΛΛΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Το Κελλί είναι ένας συνοικισμός του Διευρυμένου Δήμου Πολυγύρου, ο οποίος βρίσκεται δέκα οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας του νομού. Πριν τη συνένωση (Καποδίστρια) υπαγόταν στην πρώην κοινότητα Βραστάμων. Σήμερα αριθμεί εκατό έναν (101) κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. και απέχει 12 χλμ. από τη θάλασσα της Ορμύλιας, και 14 χλμ. από τη θάλασσα των Πυργαδικίων.
  Στη νεότερη ιστορία πιστεύεται ότι το Κελλί υπήρξε μετόχι του μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Κατά την επανάσταση του 1821 το μοναστήρι εκποίησε μέρος της περιουσίας του διαθέτοντας τα χρήματα στην επανάσταση. Ετσι τα κτήματα επανήλθαν στην ιδιοκτησία των κατοίκων.
  Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι, στο σημερινό Κελλί υπήρχαν τα κελιά των μαθητών του Οσίου Ευθυμίου του ασκητή, από τα οποία έμεινε η ονομασία του χωριού.
  Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες και πολλά εξωκλήσια. Η πρώτη βρίσκεται στο κέντρο του χωριού μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο από πλατάνια, λεύκες και καρυδιές. Από τα θεμέλια της αναβλύζει νερό. Η εκκλησία αυτή γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου στο Γενέσιον της Θεοτόκου.
  Για τους κατοίκους η γιορτή αυτή αποτελεί το επίκεντρο όλης της χρονιάς. Ολοι με τη συνεισφορά τους διοργανώνουν κάθε χρόνο παραδοσιακό πανηγύρι, στο οποίο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πολυγύρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ