gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΙΛΙΜΝΑ Χωριό ΦΑΛΑΝΘΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΣΙΛΙΜΝΑ (Χωριό) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
  Η Σιλίμνα είναι ένα γραφικό χωριό του Μαινάλου κοντά στην Τρίπολη (6 χιλ), χτισμένο σε υψόμετρο 900 μ. Βρίσκεται δίπλα από τον δρόμο Τρίπολης - Αλωνίσταινας - Βυτίνας. Ανήκει στο Δήμο Φαλάνθου. Κατά την απογραφή του 1991 είχε 110 κατοίκους. H περιοχή είναι κατάφυτη από κυπαρίσσια, κωνοφώρα δέντρα, πουρνάρια και καλλωπιστικά φυτά. Τα πετρόχτιστα σπίτια του χωριού απλώνονται ανάμεσα σε χωράφια και κτήματα, σε καταπράσινο και ειδυλιακό περιβάλλον, στο οποίο βασιλεύει η απλότητα και η ηρεμία της φυσικής ζωής χωρίς ιδιαίτερη ανθρώπινη παρουσία την ημέρα λόγω των αγροτικών εργασιών. Μερικά χαλάσματα σπιτιών, αποτελούν μαρτυρία της συνεχούς εγκατάλειψης. Οι λιγοστοί κάτοικοι ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
   Και αυτό το χωριό είναι στενά συνδεδεμένο με την επανάσταση του 21. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα αποτελούσε το προωθημένο φυλάκιο για όλες τις μεταβιβάσεις. Στην περιοχή του μετέφερε ο Θ. Κολοκοτρώνης, μετά τη νίκη στο Βαλτέτσι, το στρατόπεδο του Βαλτετσίου και το στρατηγείο του για να περισφίξει ακόμα περισσότερο την πολιορκούμενη Τρίπολη. Εκεί ήταν έμελε να μάθει τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του γιού του Πάνου, που σκοτώθηκε στην εμφύλια διαμάχη. Αργότερα, το 1825, συγκρούστηκαν εδώ οι Ελληνικές δυνάμεις υπό τους Πλαπούτα και Γρηγοριάδη, με τον στρατό του Ιμπραήμ.
   Στο χωριό δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Ευαγγελισμού. Είναι ναός μονόχωρος με τρίκοχο Αγιο Βήμα και διακόσμηση από λευκό μάρμαρο στην πόρτα της εισόδου, έργο του 1894, ενώ μεγαλοπρεπές είναι και το κωδωνοτάσιο, ανεγερμένο το 1908 με έξοδα των απόδημων Σιλιμνιωτών της Αμερικής. Αξιόλογο μνημείο είναι και το Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε με έξοδα των ξενιτεμένων Σιλιμνιωτών. Στην κορυφή του λόφου, πάνω από το χωριό, βρίσκονται λείψανα μεσαιωνικού οχυρού. Ο δρόμος συνεχίζει προς τις Δαβιά, την Πιάνα και την Αλωνίσταινα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ