gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΗΛΑΝΤΙΟ ΠΕΔΙΟ Κάμπος ΕΥΒΟΙΑ" .


Ιστορία (1)

Πόλεμοι

Ληλάντιος πόλεμος

ΛΗΛΑΝΤΙΟ ΠΕΔΙΟ (Κάμπος) ΕΥΒΟΙΑ
  Τα εύφορα χώματα αυτής της πεδιάδας, που προστατεύεται ολόγυρα από ήπιους λόφους, καθώς και τα νερά που κατέβαζε (τότε πολύ άφθονα) και κατεβάζει ο Λήλας ποταμός, έκαναν την πεδιάδα την ευφορότερη και τη γνωστότερη στην Εύβοια.
  Στα τέλη περίπου του 8ου π.Χ. αιώνα σύμφωνα με τις εγκυρότερες πηγές πραγματοποιήθηκε ένας μακροχρόνιος πόλεμος, ο Ληλαντικός, για την κυριαρχία της πεδιάδας. Στο πλευρό τόσο της Χαλκίδας, όσο και της Ερέτριας τάχθηκαν διάφορες πόλεις του Ελλαδικού ηπειρωτικού χώρου και νησιά του Αιγαίου. Ο Θουκυδίδης μάλιστα σημειώνει ότι ενώ για την απόκτηση εδαφών, οι πόλεμοι γίνονταν μόνον ανάμεσα στις δύο διεκδικήτριες πόλεις, χωρίς συμμάχους, ο Ληλαντικός πόλεμος έγινε κατ' εξαίρεση με συμμάχους "και το άλλον Ελληνικόν ες ξυμμαχίαν εκατέρων διέστη". Αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως πέρα από τη διεκδίκηση του Ληλαντίου πεδίου, διακυβεύονταν μεγάλα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα. Από τις πολεμικές αυτές συρράξεις, νικήτρια αναδείχθηκε η Χαλκίδα, άποψη ωστόσο, προς την οποία αντιτίθεται μερίδα ερευνητών, που θέλει την Ερέτρια ως νικήτρια. Γεγονός είναι πάντως ότι ο πόλεμος αυτός που κράτησε αρκετά χρόνια 720 έως 660 π.Χ. είχε ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική εξάντληση των αντιπάλων και την κάμψη του εμπορίου των δύο σπουδαίων Ευβοϊκών πόλεων, ίσως και των πόλεων της Εύβοιας, γενικότερα. Το Ληλάντιο ήταν γνωστό και για τη σεισμικότητά του, γεγονός που πληροφορούμαστε από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα στο έργο του "Γωγραφικά", βιβλίο Α', κεφ.Γ', ο οποίος λέει στο σχετικό χωρίο: "Διέβην Δε και επί τινας νήσους τας Τε Κυκλάδος και την Εύβοιαν, ώστε της Αρεθούσης τα πηγάς (πηγές ύδατος μεταξύ του δήμου Ληλαντίων & του δήμου Χαλκιδέων) αποτυφλωθήναι, συχναίς δ' ημέραις ύστερον αναβλύσαι κατ' άλλον στόμιον, μη παύεσθαι δε σειομένην την νήσον κατά μέρη πρίν ή χάσμα γης ανοιχθέν εν τω Ληλαντίω πεδίω πηλού διαπύρου ποταμόν εξήμεσε".

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ληλαντίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ