gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΘΑΚΗ Δήμος ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Ιστορία (5)

Ανάμεικτα

ΙΘΑΚΗ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
4000 π.Χ. Νεολιθικοί οικισμοί στο νησί
1174 π.Χ. Αφιξη Οδυσσέα
1000-180 π.Χ. Κυριαρχία Δωριέων - Κορινθίων
180 π.Χ. - 394 μ.Χ. Ρωμαϊκή Κυριαρχία
394 - 1185 Βυζαντινοί χρόνοι
1185 Κατάληψη από τους Νορμανδούς
1500 - 1797 Ενετική κυριαρχία
1797 - 1798 Γαλλική κυριαρχία
1809 - 1864 Περίοδος "Βρετανικής Προστασίας"
21-5-1864 Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα
1953 Καταστροφικοί σεισμοί

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΟΔΥΣΣΕΑΣ
  Η Οδύσσεια τοποθετείται από τους μελετητές στο 1174 π.Χ. Αυτή τη χρονιά ο Οδυσσέας φθάνει στην Ιθάκη μετά από δεκάχρονη περιπλάνηση. Χαρακτηριστικά σημεία της δράσης του, που αναφέρονται στην Οδύσσεια όπως το Σπήλαιο των Νυμφών και η Σπηλιά του Εύμαιου, υπάρχουν μέχρι σήμερα. Ο Οδυσσέας επιστρέφοντας βασίλεψε ως τον θάνατό του και στην συνέχεια τον διαδέχθηκε ο γιος του ο Τηλέμαχος.
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
  Η Ιθάκη υπήρξε κατάκτηση των Δωριέων από το 1000 π.Χ. ως το 800 π.Χ. και μετά πέρασε στα χέρια των Κορινθίων ως το 180 π.Χ. που την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι.
  Την περίοδο αυτή η Ιθάκη είχε βυθιστεί στην παρακμή αν και εξακολουθεί να κατοικείται οργανωμένα.
ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
  Οι Ρωμαίοι έμειναν στο νησί από το 180 π.Χ. ως το 394 μ.Χ. Η ζωή στο νησί δεν άλλαξε σημαντικά. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στα βόρεια του νησιού.
  Από το 394 μ.Χ. η Ιθάκη μαζί με την Κεφαλονιά ανήκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αυτή την περίοδο καθιερώνεται η Χριστιανική λατρεία στο νησί και κτίζονται εκκλησίες και μοναστήρια.
ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ
  Το 1185 το νησί καταλαμβάνεται από τους Νορμανδούς και στη συνέχεια περνάει διαδοχικά στα χέρια των Ορσίνι (1204) και των Τόκων (1357). Η Ιθάκη αρχίζει να γνωρίζει ακμή που διακόπτεται όμως απότομα με την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους (1479) που το λεηλάτησαν και κατέσφαξαν τους περισσότερους κατοίκους. Η τουρκική κυριαρχία στην Ιθάκη κράτησε μέχρι το 1504, όταν πουλήθηκε στους Βενετούς.
ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ
  Η Ενετοκρατία διήρκεσε ως το 1797. Οι κάτοικοι στην Ανωγή, την Εξωγή και την Παλαιόχωρα πυκνώνουν και το Βαθύ γίνεται πρωτεύουσα του νησιού. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την ναυτιλία. Το 1797 στο νησί εγκαθιδρύεται Γαλλική κυριαρχία. Για μια μικρή περίοδο η Ιθάκη καταλαμβάνεται από τους Ρώσους και τους Τούρκους και επανέρχεται στα χέρια των Γάλλων ως το 1809 που αρχίζει η περίοδος της Αγγλοκρατίας.
ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ
  Ιδρύεται το ανεξάρτητο κράτος "Ενωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων" που κυβερνάται συνταγματικά από την Ιόνιο Βουλή όπου η Ιθάκη αντιπροσωπεύεται με ένα εκλεγμένο μέλος. Η οικονομία προοδεύει, το ενδιαφέρον για την Ομηρική Ιθάκη αναζωπυρώνεται και η κοινωνική ζωή αναβαθμίζεται. Το ριζοσπαστικό ρεύμα και η διεθνής πολιτική κατάσταση οδήγησαν στην ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα στις 21 Μαϊου 1864.
ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
  Η Ιθάκη υπήρξε αρωγός της Ελληνικής Επανάστασης. Σημαντική παροικία Ιθακήσιων ιδρύεται και αναπτύσσεται στη Ρουμανία. Με την είσοδο του 20ου αιώνα το νησί εκσυγχρονίζεται. Ανοίγονται δρόμοι, κτίζονται δημόσια κτήρια και εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στο Βαθύ το 1923, η ναυτιλία του νησιού προοδεύει, η πνευματική ζωή ζωντανεύει. Το 1953 το νησί πληγώνεται από τον Εγκέλαδο και μεγάλο μέρος των οικισμών καταστρέφεται. Με την βοήθεια του κράτους και των Ιθακήσιων μεταναστών, η ανοικοδόμηση αρχίζει.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Αγγλοκρατία

Τελείωσε το 1864, όταν τα Ιόνια νησιά ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Ναυμαχίες

Ναυμαχία του Λεπάντε (Ναυπάκτου)

ΟΞΕΙΑ (Νησί) ΕΧΙΝΑΔΕΣ
Θα πρεπε να ονομαστεί Ναυμαχία της Οξειάς γιατί έγινε πλησιέστερα στο νησί από οπουδήποτε αλλού.

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Σελίδες επίσημες

  Η Ιθάκη το νησί πατρίδα του Οδυσσέα θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας όχι στα σημερινά χρόνια αλλά από την αρχαιότητα και τη μυθολογία. Ο Όμηρος με τα έπη του άφησε βαριά κληρονομιά και πολλή δουλειά σε ξένους και Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται χρόνια με το έργο αυτό. Βεβαίως εκτός από τον Όμηρο με την Οδύσσεια αναφορές υπάρχουν και από άλλους παλαιότερους συγγραφείς όπως ο Ακουσίλαος που λέει ότι ο Ίθακος, ο Νήριτος και ο Πολύκτωρ ήταν οι τρεις γιοι του Βασιλιά Πτερελάου που καταγόταν από τον Δία. Η σύζυγος του Οδυσσέα ήταν η Πηνελόπη κόρη του βασιλιά Ικάριου και της Πολυκάστης. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου σίγουρα δεν θα μπορούσαν να γραφτούν σ' ένα περιορισμένο χώρο. Είναι όμως τα δύο έργα του μεγάλου ιστορικού που έκαναν γνωστά παγκόσμια την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι τα έργα που ενώ πέρασαν αιώνες κατακτητές διάφοροι στο νησί άφησαν αναλλοίωτα, ονόματα και τοπωνύμια ως τις μέρες μας. Είναι τα έργα έπη του Ομήρου που αποδεικνύουν ότι η Ιθάκη είναι η πατρίδα του Οδυσσέα.
   Η Ιθάκη κατοικήθηκε από την Νεολιθική περίοδο (4000-3000 π.Χ.),όπως μαρτυρούν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Σπηλιά του Λοΐζου και στα Πηλικάτα. Η Οδύσσεια κατά τους μελετητές αρχίζει το 1174 π.Χ. με την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη μετά την δεκάχρονη περιπλάνησή του. Αναφορές γίνονται στη Οδύσσεια για τα μέρη που έδρασε, όπως η Σπηλιά του Ευμαίου και το Σπήλαιο των Νυμφών. Τον Οδυσσέα που βασίλεψε μέχρι τον θάνατό του, τον διαδέχτηκε ο γιος του Τηλέμαχος.
  Από το 1000-800 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Δωριείς και μετά από τους Κορινθίους μέχρι το 180 π.Χ. που την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι.
  Οι Ρωμαίοι παρέμειναν στο νησί μέχρι το 394 μ.Χ. όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στα βόρεια του νησιού. Από το 394 μ.Χ. η Ιθάκη περιέρχεται στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία,όπου καθιερώνεται η Χριστιανική λατρεία και κτίζονται εκκλησίες και μοναστήρια.
   Το 1185 το νησί κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς και στη συνέχεια περνάει στα χέρια των Ορσίνι το 1204, των Τόκων το 1357 και στη συνέχεια στους Τούρκους το 1479 που το λεηλάτησαν και σκότωσαν τους πιο πολλούς κατοίκους. Η τουρκική κατοχή κράτησε μέχρι το 1503, που πουλήθηκε στους Βενετούς. Η Ενετοκρατία κράτησε μέχρι το 1797, όπου εγκαθιδρύεται η πρώτη Γαλλική κατοχή. Οι κάτοικοι της Παλαιοχώρας, της Ανωγής και της Εξωγής πληθαίνουν και το Βαθύ γίνεται η πρωτεύουσα του νησιού. Το 1799 τα Ιόνια νησιά καταλαμβάνονται από τους Ρωσοτούρκους για μια μικρή περίοδο και επανέρχεται ατα χέρια των Γάλλων. Η Γαλλική κυριαρχία αν και μικρής διάρκειας επέδρασε θετικά στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου. Τα νέα κοινωνικά δόγματα, οι αρχές περί ελευθερίας και ισότητας της Γαλλικής επανάστασης ζωογόνησαν το αίσθημα της ελευθερίας και της πατρίδας στις ψυχές των Επτανησίων.
   Το 1809 αρχίζει η περίοδος της Αγγλοκρατίας και ιδρύεται το ανεξάρτητο κράτος "Ενωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων" και κυβερνάται συνταγματικά από την Ιόνιο Βουλή. Το ενδιαφέρον για την Ομηρική Ιθάκη αναζωπυρώνεται, η οικονομία προοδεύει και η κοινωνική ζωή αναβαθμίζεται. Στις 21 Μαϊου 1864 το ριζοσπαστικό ρεύμα και η διεθνής πολιτική κατάσταση οδήγησαν στην ένωση των Εφτανήσων με την Ελλάδα.
  Στη νεώτερη ιστορία ιδρύεται παροικία Ιθακησίων στην Ρουμανία και το νησί εκσυγχρονίζεται με την είσοδο του 20ου αιώνα. Κτίζονται δημόσια κτήρια, ανοίγονται δρόμοι, λειτουργεί εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στο Βαθύ το 1923, η ναυτιλία του νησιού αναπτύσσεται και η πνευματική ζωή ζωντανεύει. Το 1953 όμως το νησί χτυπιέται από τον μεγάλο σεισμό και μεγάλο μέρος των οικισμών και των χωριών καταστρέφεται. Με την βοήθεια του κράτους τότε και των Ιθακησίων μεταναστών η ανοικοδόμηση άρχισε με επιτυχία.
Ιστορικό Αρχείο Ιθάκης
  Το αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου Ιθάκης απαρτίζεται από 1.500.000 περίπου έγγραφα που καλύπτουν μια ιστορική περίοδο από τις αρχές του 17ου αιώνα. Δεν πρόκειται για κάποιο «μεγάλο αρχείο», αλλά έχει μία ιδιαιτερότητα που αξίζει να προσεχτεί. Έχει το προνόμιο να είναι από τα πληρέστερα -αν όχι το πληρέστερο- από τα Τοπικά Αρχεία των Ιονίων νήσων. Η πληρότητα αυτή και η διαφύλαξή του μέσα στο πέρασμα τόσων αιώνων και σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες (πολιτειακές μεταβολές, ταραχώδεις πολιτικές περίοδοι, πόλεμοι, σεισμοί ) οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στην αυξημένη ιστορική και πολιτιστική συνείδηση των Θιακών. Το πλούσιο αυτό υλικό ύστερα από έναν πρώτο διαχωρισμό και εργασία που έγινε την τελευταία δεκαετία υπό την επιστημονική εποπτεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, χωρίζεται στις ακόλουθες ενότητες. α) Αρχείο Διοικήσεων (Αρχείο Βενετικής Διοίκησης, Αρχείο Διοικήσεων της εικοσαετίας 1797-1817, Αρχείο Διοίκησης του Ελληνικού κράτους). β) Αρχείο Νοταριακό. γ) Αρχείο Ληξιαρχικό. δ) Αρχείο Εκκλησιαστικό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ