gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΒΡΟΣ Χωριό ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (11)

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Hydramum

ΥΔΡΑΜΙΑ (Αρχαία πόλη) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Hydramum (Hudramon, Stadiasm.; Hudramia, Steph. B.: Eth. Hudramieis), a city of Crete, which the Maritime Itinerary places at 100 stadia to the E. of Amphimatrium. There can be no doubt but that it is represented by the modern Sfakian village of Dhramia, situated in the fertile little plain running between the mountains and the shore along the bay of Amphimalla. (Pashley, Trav. vol. i. p. 72; Hock, Kreta, vol. i. pp. 395, 434.)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Δράμια

ΔΡΑΜΙΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Τα Δράμια βρίσκονται στο 45ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, στις όχθες του ποταμού Μουσέλλα. Το χωριό πήρε την ονομασία του από την αρχαία πόλη Υδραμία, που βρισκόταν σε κοντινό λόφο. Η Υδραμία ήταν πόλη της υστερομινωικής περιόδου (1580-1100 π.Χ.) που ήκμασε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αρχαιολογικά ευρήματα, όπως μια πήλινη λάρνακα, ρωμαϊκά όστρακα κι ένα άγαλμα του Ηρακλή ρωμαϊκής τέχνης (ύψους 0,90 μ.) φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Το σημερινό χωριό κτίστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας, γύρω από το μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου που ίδρυσε ο Κρητικός Αγιος, Ιωάννης ο Ξένος. Στην περιοχή έγινε το 1896 μία από τις σημαντικές μάχες της Κρητικής επανάστασης κατά των Τούρκων. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι υπέφεραν πολλά, αλλά συμμετείχαν και στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γεωργιούπολης


ΕΞΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Είναι οικισμός του χωριού Καλαμίτσι Αμυγδάλου, χτισμένος 120 μ. πάνω από τη θάλασσα, με όμορφη θέα προς τη Γεωργιούπολη και τον κόλπο του Αλμυρού.

Καβρός

ΚΑΒΡΟΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Παραθαλάσσιος οικισμός, η ονομασία του οποίου προήλθε από το ομώνυμο ποτάμι που περνάει από εκεί και κατ' άλλη εκδοχή, από τα πολλά καβούρια που υπήρχαν στο ποτάμι αυτό και στα γύρω ποτάμια. Αποτελεί την έδρα του Δήμου μας και γνωρίζει τεράστια τουριστική άνθιση στις μέρες μας αλλά και στο παρελθόν

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γεωργιούπολης


Καλαμίτσι Αμυγδάλου

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Αγροτικό χωριό, 31 χλμ. από τα Χανιά, χτισμένο σε υψόμετρο 140 μ. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά του το χωριό. Μία απ΄αυτές αναφέρει πως ονομάστηκε έτσι από ένα στρατιώτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έφτασε εδώ, άλλη εκδοχή αναφέρει πώς ονομάστηκε έτσι λόγω της μεγάλης παραγωγής αμυγδάλων που υπήρχε παλιά. Μια παλιά βρύση και η εκκλησία του Αγίου Παύλου, ηλικίας 200 ετών είναι από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού. Εδώ δραστηριοποιείται κι ένας Συνεταιρισμός Μεταξιού, γνωστός για τα πανέμορφα παραδοσιακά προϊόντα από μετάξι που παράγουν οι γυναίκες του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γεωργιούπολης


Κάστελλος

ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Ημιορεινό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στην κορφή ενός λόφου σε υψόμετρο 252 μ. Η ονομασία του προήλθε από την απότομη τοποθεσία όπου είναι κτισμένο. Ο Κάστελος βρισκόταν παλιά σε χαμηλότερη θέση στον ίδιο λόφο, στη θέση του οικισμού Αγκαθέ, (πάρα πολύ παλιός οικισμός ο οποίος κατοικείται ακόμα) από όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν το 1800, για να αποφύγουν τους Τούρκους. Κοντά στο χωριό έγινε σφοδρή μάχη το 1835 μεταξύ των κατοίκων και των Τούρκων, όπου σκοτώθηκαν 22 Τούρκοι και ένας μόνο Ελληνας, γεγονός που έγινε αιτία να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι τις επιδρομές στην περιοχή. Οι κάτοικοι του χωριού, διακρίθηκαν και κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής (1940-45) για τον ηρωικό αντιστασιακό τους αγώνα

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γεωργιούπολης


Πάτημα

ΠΑΤΗΜΑ (Οικισμός) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Το Πάτημα είναι ένα από τα 8 χωριά της περιοχής της λίμνης που λέγονται Κουρνοπατήματα. Στο ημιορεινό αυτό χωριό έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων, το 1867.

Φυλακή

ΦΥΛΑΚΗ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Φυλακή ή Φλακή απέχει 50 χλμ. από τα Χανιά και βρίσκεται στους λόφους πάνω από τη Γεωργιούπολη. Το χωριό ονομάστηκε έτσι από τις Τουρκικές φυλακές και τα Ελληνικά φυλάκια που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού Μουσελά που διαρρέει το χωριό. Ο ποταμός αυτός ήταν πλωτός και στις όχθες του υπάρχουν ακόμα υπολείμματα νερόμυλων. Η Φλακή έχει μακραίωνη ιστορία: ο υστερομινωικός τάφος (1500 π.Χ.) που βρέθηκε εδώ μαρτυρεί την ηλικία του πρώτου οικισμού. Ο σημερινός οικισμός κτίστηκε κατά την περίοδο της ενετοκρατίας κι αποτέλεσε έδρα νομού το 1880. Από αυτή την περίοδο σώζονται τα κτίρια της Φυλακής και του Δικαστηρίου με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η περιοχή του χωριού είναι ζωσμένη κυριολεκτικά από θρύλους, που διηγούνται οι παλιοί κάτοικοι. Ιστορίες για Νεράϊδες, μυστηριώδεις φωνές, θαύματα, πλαισιώνουν τις παλιές εκκλησίες, τις σπηλιές, τα δάση και τα μονοπάτια της περιοχής και κάνουν την περιήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γεωργιούπολης


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Κουρνάς

ΚΟΥΡΝΑΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Το παλιό χωριό του Κουρνά διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής των κρητικών χωριών και έχει αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Aπέχει 43 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 20 από το Ρέθυμνο. Η λίμνη του Κουρνά, οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες, ο μινωικός τάφος και το σπήλαιο που υπάρχουν στη γύρω περιοχή θα μαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη του Κουρνά. Στο Πάτημα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου μέσα στην οποία υπάρχει ένας επίσης διακοσμημένος τάφος. Στο χωριό υπάρχουν ακόμα ερείπια βενετικών κτιρίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Λίμνη Κουρνά

ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ (Λίμνη) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Η λίμνη του Κουρνά είναι μια από τις δύο λίμνες που υπάρχουν στην Κρήτη. Καλύπτει μια συνολική έκταση 16 στρεμμάτων περίπου και το βάθος της είναι γύρω στα 25 μέτρα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από την αραβική λέξη για τη λίμνη. Πυκνή βλάστηση περιβάλλει τη γραφική λίμνη και η νοτιοανατολική όχθη καλύπτεται με ελαιόδεντρα. Η λευκή άμμος που υπάρχει δίπλα στη λίμνη την κάνει κατάλληλη για κολύμπι, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχουν καφετερίες.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ