gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΥΑΜΙΔΑ Επαρχία ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (9)

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Παραποτάμου

Ο μικρότερος σε έκταση-49.788 στρέμματα και πληθυσμό-1.335 κάτοικοι Δήμος της Θεσπρωτίας βρίσκεται στην παραποτάμια στον Καλαμά περιοχή, ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους του νομού

  Ο Δήμος Παραποτάμου ανήκει στον Ν. Θεσπρωτίας και ευρύτερα στην περιφέρεια της Ηπείρου. Βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του νομού συνορεύοντας Βόρεια με τον Δήμο Φιλιατών, Νοτιοανατολικά με τον Δ. Παραμυθιάς και δυτικά με τον Δήμο Ηγουμενίτσας και απέχει 9 χλμ από την πόλη της Ηγουμενίτσας...
   Οι πλαγιές των βουνών του Δήμου είναι κατακλυσμένες από θαμνώδη και ποώδη κυρίως βλάστηση η οποία εναλλάσσεται με τους καταπράσινους ελαιώνες προσδίδοντας στον χώρο την χαρακτηριστική άγρια ομορφιά του θεσπρωτικού τοπίου. Απείρου κάλλους φυσικό τοπίο αποτελεί η παραποτάμια ζώνη του Καλαμά η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και αποτελεί ένα είδος βιότοπου που θα αξιοποιηθεί ως ήπια μορφή τουρισμού σε συνδυασμό με τους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου μέσω διαδημοτικής συνεργασίας με τους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΤΑ. Η μελέτη του έργου είναι έτοιμη και αναμένεται έως τον Ιούνιο του 2004 η Δημοπράτησή του.
Ιστορικό
  Μέχρι το1944 ο Παραπόταμος κατοικούνταν από Μουσουλμάνους- Τουρκαλβανούς που εκδιώχθηκαν από τους αντάρτες (αφού είχαν συμπράξει όπως είναι γνωστό με τους κατακτητές). Από το 1944 και μετά σύσσωμοι οι κάτοικοι της Ελαταριάς (Λαμπανίτσας) που βρίσκεται ΒΔ της Παραμυθιάς κατοίκησαν στον Παραπόταμο που μέχρι τότε λέγονταν Βάρφανη. Το πότε χτίστηκε δεν είναι γνωστό αλλά από τα μνημεία που υπάρχουν (εκκλησίες ) κατοικούνταν πριν από το1453.
   Ως κοινότητα ιδρύθηκε το 1955 μέχρι τότε ήταν συνοικισμός της κοινότητας Μαυρουδίου. Το 1990 με Εθελούσια συνένωση με την κοινότητα Δράμεσης και τον οικισμό της τον Αγιο Γεώργιο συνέστησαν τον Δήμο Παραποτάμου ο πρώτος Δήμος της Ηπείρου και μοναδικός στη Θεσπρωτία που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Το 1998 με το πρόγραμμα Ιωάννης Καποδίστριας διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο....
Φαγητό / Διασκέδαση
   Όλοι οι μεγάλοι οικισμοί του Δήμου διαθέτουν παραδοσιακά καφενεία, ενώ στον Παραπόταμο υπάρχουν εστιατόρια όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει παραδοσιακές γεύσεις. Αυτά βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του Οικισμού αλλά και στο πάρκο αναψυχής του Δήμου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Θεσπρωτίας


Δήμος Συβότων

ΣΥΒΟΤΑ (Δήμος) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Ο μικρός σε έκταση -72.439 στρέμματα-Δήμος Συβότων με πληθυσμό 2.627 κατοίκους, εκτείνεται στις πεδινές και λοφώδεις περιοχές γύρω από τους όρμους της Πλαταριάς και των Συβότων. Τα δύο καταπράσινα νησάκια στην είσοδο του όρμου του Μούρτου από το όνομα πειρατή που τον είχε κάνει ορμητήριό του θεωρούνται, σύμφωνα με την παράδοση, ως τα Σύβοτα νησιά που αναφέρει ο ιστορικός του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Θουκυδίδης, σε σχέση με τη ναυμαχία του 433 π.Χ. μεταξύ Κορινθίων και Κερκυραίων, αν και η νεότερη έρευνα θεωρεί πως αυτά βρίσκονται βορειότερα

  Περίπου μισή ώρα μακριά από την Ηγουμενίτσα βρίσκονται τα μαγευτικά Σύβοτα. Τα Σύβοτα αποτελούν το μικρό κοσμοπολίτικο θέρετρο της Θεσπρωτίας. Από την πρώτη στιγμή το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο μαγεύει το μάτι του επισκέπτη. Τα Σύβοτα είναι χτισμένα γύρω από ένα θαλάσσιο κόλπο στον οποίο σχηματίζονται μικρά νησάκια σαν φιόρδ. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι πολλοί ξένοι και Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή για να περάσουν τις διακοπές τους. Τα Σύβοτα διαθέτουν μαρίνα και αρκετοί από αυτούς καταφθάνουν με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Ιστορικό
  Ο Δήμος Συβότων δημιουργήθηκε με την συνένωση και άλλων κοινοτήτων της περιοχής. Οι κοινότητες αυτές είναι: Πλαταριά - Σκορπιώνα - Αργυρότοπος - Φασκομηλιά - Πολυνέρι. Η Έδρα του Δήμου βρίσκεται στην Πλαταριά και ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται στους 3010 κατοίκους.
Προτείνουμε
- Μπάνιο στους μικρούς, φυσικούς κολπίσκους με τις υπέροχες παραλίες
- Κρουαζιέρα με κότερο στις κοντινές ακτές του Ιονίου Πελάγους.
- Ημερήσια εκδρομή με καραβάκι στους Παξούς.
- Ημερήσια εκδρομή στο Φαράγγι του ποταμού Αχέροντα για Rafting και
-Ανάβαση στην σκάλα της Τζαβέλαινας μέχρι το Σούλι. (Διάρκεια περίπου 6 ώρες)
Αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή
- Για την πλούσια φυσική ομορφιά της
- Για τις υπέροχες μικρές παραλίες της
- Για τον κοσμοπολίτικο αέρα που διαθέτει
- Για την άρτια τουριστική υποδομή
Παραλίες
- Μέγας Αμμος
- Μικρή Αμμος
- Ζάβια
- Πισίνα
- Γαλλικός Μώλος
- Μπέλλα Βράκα
Διαμονή
  Μεγάλα ξενοδοχεία πλήρως εξοπλισμένα με θέα τη θάλασσα, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios και μικρές βίλες είναι στη διάθεσή σας για να σας εξασφαλίσουν μια άνετη διαμονή.
Φαγητό / Διασκέδαση
  Στην περιοχή υπάρχουν νυχτερινά clubs για να διασκεδάσετε το βράδυ, καφετέριες μπροστά στην παραλία για να απολαύσετε τον καφέ σας καθώς και πολλά ταβερνάκια, πιτσαρίες και εστιατόρια για το φαγητό σας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Θεσπρωτίας


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Πλαταριά

ΠΛΑΤΑΡΙΑ (Χωριό) ΗΠΕΙΡΟΣ
(Following URL information in Greek only)

Σύβοτα

ΣΥΒΟΤΑ (Λιμάνι) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
(Following URL information in Greek only)

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Δήμος Ηγουμενίτσας

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (Δήμος) ΗΠΕΙΡΟΣ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ