gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΡΟΝΤΟΥ Χωριό ΠΙΕΡΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Βροντού

ΒΡΟΝΤΟΥ (Χωριό) ΠΙΕΡΙΑ
  Το χωριό αρχικά, γύρω στα 1600 μ.Χ., βρισκόταν στη θέση ''Πλατύδρομος'' και το όνομά του ήταν καραβάν σεράι, που σημαίνει "πανδοχείο" από το όνομα ενός πανδοχείου που υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια και αποτελούσε σταθμό πολλών ταξιδιωτών. Οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού ονομάζονταν "Γκρέκοι" και ασχολούνταν με τη γεωργία. Γύρω στα 1700 μ.Χ. το χωριό μεταφέρεται σε νέα θέση, 2 km νοτιότερα και σε υψόμετρο 400 μ. στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βροντού.
   Την ονομασία Βροντού την πήρε το χωριό περίπου στα 1700 μ.Χ. και την οφείλει στη βοή και βροντή που κάνει το ρέμα της Αγ. Τριάδος στο πέρασμά του από το χωριό. Εκτός από τους Γκρέκους στο χωριό εγκαθίστανται και πολλοί βοσκοί μετά το 1800 μ.Χ., οι οποίοι ονομάζονται "Κοπατσάρηδες" και ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Οι Γκρέκοι και οι Κοπατσάρηδες με τους μεταξύ τους γάμους δημιουργούν τον πληθυσμό που σήμερα αποτελεί το σημερινό χωριό.
   Οι κάτοικοι της Βροντούς συμμετείχαν στην Επανάσταση εναντίον των Τούρκων (επανάσταση του Ολύμπου) και στον Μακεδονικό αγώνα και συνέβαλλαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ο πληθυσμός του χωριού το 1910 ανέρχεται σε 250 και το 1929 σε 639 κατοίκους περίπου. Σήμερα αριθμούν 2080 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Δίου


Παλαιά Βροντού

  Πολύ κοντά στην Αγία Τριάδα και την Αγία Κόρη βρίσκονται τα λείψανα ενός παλιού οικισμού. Της Παλιάς Βροντούς. Το χωριό κτίστηκε σ'αυτήν τη θέση γύρω στα 1700. Γκρεμισμένοι τοίχοι φυτρώνουν μπροστά σου σαν φαντάσματα. Το μόνο κτίσμα που σώζεται όρθιο είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου,που κρίθηκε διατηρητέο μνημείο. Πετρόχτιστη εκκλησία με μικρά παράθυρα και μικρή κεντρική πόρτα. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο. Εντύπωση προκαλεί το καμπαναριό. Ο οικισμός μεταφέρθηκε αργότερα στη θέση που βρίσκεται η σημερινή Βροντού.
   Αφήνοντας τη διασταύρωση για Παλιά Βροντού, λίγο πριν φτάσετε στην Αγία Τριάδα,στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε ένα χωματόδρομο 9 χιλιομέτρων που οδηγεί στη θέση Κρεβάτια σε υψόμετρο 950 μ.. Αλλη μία διαδρομή που δίνει την ευκαιρία να χαρεί κάποιος τις ομορφιές του Ολύμπου. Εκεί το καταφύγιο εξυπηρετεί τους ορειβάτες και προσελκύει τους φίλους του βουνού. Για τους φίλους της πεζοπορίας από το ίδιο σημείο ξεκινά μονοπάτι 3 χιλιομέτρων που καταλήγει στην ίδια θέση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Δίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ