gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Ολυμπιακοί Αγώνες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ Κομητεία ΣΟΥΗΔΙΑ" .


Ολυμπιακοί Αγώνες (4)

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Στοκχόλμη 1912

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (Πόλη) ΣΟΥΗΔΙΑ
   Οι Σουηδοί, που από το 1896 ήθελαν τους Ολυμπιακούς στη χώρα τους, έχουν τώρα το μεγάλο προνόμιο. Τη χρονιά αυτή ακούγεται και η δεύτερη διαμαρτυρία του ντε Κουμπερτέν (η πρώτη ήταν για τη συμμετοχή γυναικών) που ζητάει να περικοπούν διάφορα αγωνίσματα που δεν θεωρούνται Αρχαία Ελληνικά Αθλήματα.
   Στη Στοκχόλμη έχουμε και την εισαγωγή του σύγχρονου πεντάθλου, αγώνισμα που κυριαρχόταν από τους Σουηδούς, με πέμπτο έναν άγνωστο Αμερικανό, τον ανθυπολοχαγό Τζώρτζ Σ. Πάττον που, στρατηγός πια στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέδεσε το όνομά του με τη νίκη των Συμμάχων απέναντι στον Αξονα.
   Το αστέρι, ο αθλητής που κατέπληξε όλον τον κόσμο με το ήθος, την αγωνιστικότητα, το στυλ και την άνεση με την οποία κέρδιζε τα αγωνίσματα που έπαιρνε μέρος είναι αυτά που έκαναν τον κόσμο, σε κάθε γωνιά της γης να ξέρει το όνομά του: Τζιμ Θορπ. Κέρδισε εύκολα δύο από τα πιο σκληρά αγωνίσματα που έχουν γνωρίσει ποτέ οι Ολυμπιάδες. Το σύγχρονο πένταθλο και το δέκαθλο. Ο Θορπ ήταν πολυαθλητής. Μπορούσε να τρέξει ταχύτητες, μεγάλες αποστάσεις, να ρίξει ακόντιο, δίσκο και σφαίρα, να κάνει άλματα, να παλαίψει...
   Ο Θορπ ήταν Αμερικανός Ινδιάνος της Φυλής Φοξ και μάλιστα απόγονος Αρχηγού. Αυτό δεν άρεσε ποτέ στο κατεστημένο μέρος της αμερικανικής συντηρητικής κοινωνίας. Εξι μήνες αργότερα και μετά από επάνοδο θριάμβου στην Αμερική, ο Θορπ κατηγορήθηκε από τον αθλητικογράφο Ρόυ Τζόνσον ότι είχε δεχθεί χρήματα σαν προπονητής μιας μικρής επαρχιακής ομάδας τους μπέις-μπώλλ. Η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή τον κάλεσε σε απολογία. Η Επιτροπή του εζήτησε να παραδώσει αμέσως τα Ολυμπιακά του μετάλλια και ο Θορπ το έκανε. Τα μετάλλια απονεμήθηκαν στους δεύτερους νικητές και τους στάλθηκαν με το ταχυδρομείο μαζί με έγγραφο απονομής. Αυτοί ήταν ο Σουηδός Βίσλαντερ και ο Νορβηγός Μπίε. Με μια κίνηση που θαύμασαν οι φίλαθλοι όλης της γης και οι δυο αρνήθηκαν να τα παραλάβουν. Δήλωσαν στις εφημερίδες πως το θεωρούν αυτό σαν τη μεγαλύτερη αδικία που έχει ποτέ γίνει «...από ανθρώπους σε άνθρωπο».
   Ο Θορπ έπεσε σ' έναν βαθύ μαρασμό. Πότε-πότε έπαιζε φουτμπώλλ για κάποια μικρή αμοιβή ή έκανε διάφορες άλλες δουλειές, όπως νυχτοφύλακας σ' ένα μικρό γήπεδο του μπέις-μπώλλ, αλλά στην πραγματικότητα τον συντηρούσαν οι κόρες του και μερικοί Ινδιάνοι φίλοι του. Στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες, το 1932, ζητιάνευε έξω από το στάδιο για να μπορέσει να παρακολουθήσει τα αγωνίσματα της ημέρας. Μια παρέα από φοιτητές τον αναγνώρισε και του χάρισε ένα πολλαπλό εισιτήριο για όλες τις αγωνιστικές μέρες. Ο Θορπ πέθανε την επόμενη χρονιά ξεχασμένος απ' όλους. Είκοσι χρόνια αργότερα η Ενωση Αμερικανών Αθλητών τον περιέλαβε ξανά στη λίστα των Μεγάλων Αμερικανών Αθλητών. Πεισματικά, η Επιτροπή επέμενε να μη δεχθεί και στα δικά της καταστατικά μια τέτοια αποκατάσταση. Τελικά, το 1982, μια κάπως αμήχανη για την γκάφα των προκατόχων της Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρέδωσε τα μετάλλια του Θορπ σε δυο από τις κόρες του, μαζί με μια επίσημη, έγγραφη συγγνώμη για το λάθος...

Κείμενο: Δημήτρη Ν. Μαρκόπουλου

Στοκχόλμη 1912

Συνδέσεις με ιστοσελίδες οργανισμών:
The Olympic Movement
American Sport Art Museum and Archives , a division of the United States Sports Academy
International Sailing Federation

Στοκχόλμη 1912

Συνδέσεις με ιστοσελίδες Μ.Μ.Ε.:
Australian Broadcasting Corporation
British Broadcasting Corporation

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ