gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ Δήμος ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (2)

Μουσεία

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Κοργιαλένειο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο

   Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1962 και στεγάζεται στο ισόγειο της Κοργιαλενείου βιβλιοθήκης.
   Η ύπαρξη του Μουσείου βασίζεται στην έρευνα, σκοπός της οποίας είναι να διατηρηθούν στη μνήμη οι ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες, όπως επικρατούσαν στην Κεφαλονιά πριν από τους σεισμούς του 1953. Το αρχειακό ιστορικό υλικό του, απεικονίζει το ιστορικό παρελθόν του νησιού από τις αρχές του 15ου αιώνα μέχρι το 1848.
   Ο χαρακτήρας του Μουσείου είναι σύνθετος. Απεικονίζεται τόσο η καθημερινή ζωή με τα απαραίτητα λαογραφικά στοιχεία, αλλά κυρίως οι ιστορικές τύχες του νησιού κατά τις περιόδους των διαφόρων κατακτητών: Ενετών, Φράγκων, Τούρκων, Ρωσσοτούρκων, περιόδου Γαλλικής Επανάστασης, Γαλλικής Αυτοκρατορίας, Προσωρινής Βρετανικής Διακυβέρνησης, Βρετανικής Προστασίας, Ενωσης με την Ελλάδα. Επίσης δίνεται ανάγλυφη η εικόνα της αστικής και πνευματικής ζωής.
   Μέχρι σήμερα το Κοργιαλένειο Μουσείο έχει πραγματοποιήσει πολλές ενδιαφέρουσες εκδόσεις βιβλίων, αποβλέποντας στην ευρύτερη επαφή, ενημέρωση και μόρφωση του κοινού, και την προώθηση της ιστορικής έρευνας. Το Μουσείο περιέχει: Ιστορικά έγγραφα σε φωτοτυπίες από Αρχεία Αγγλίας-Γαλλίας, προσωπογραφίες, ελαιογραφίες, συλλογές προσωπικών αντικειμένων ιστορικών προσώπων, σκεύη, πορσελάνες, ασημικά, χαλκώματα, κεντήματα, σκέυη ζωής της υπαίθρου, αναπαράσταση υπνοδωματίου, υδατογραφίες, λιθογραφίες, χάρτες, αποτυπώσεις και σχέδια εκκλησιών και ιστορικών φρουρίων.
   Επίσης περιλαμβάνονται φωτογραφικά αρχεία αποτελούμενα από 3.000 περίπου φωτογραφίες, έργα τέχνης όπως ξυλόγλυπτα τέμπλα, εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες, νομίσματα, υφαντά κ.ά. Υπάρχει ακόμη ειδική βιβλιοθήκη με αρχείο σχεδίων γυναικείας ενδυμασίας, ανδρικής ενδυμασίας της υπαίθρου, από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Μαρτυρίες από Νοταριακά έγγραφα παρείχαν πληροφορίες για την ονομασία των διαφόρων ειδών ρουχισμού και διακοσμητικών στοιχείων, όπως ποικιλία δαντελών κ.λ.π., μουσικά όργανα, ιστορική τεκμηρίωση Ναυσιπλοΐας και Εμπορίου, Πληροφοριακή βιβλιοθήκη 500 περίπου βιβλίων

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ