gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΕΡΡΕΣ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (1)

Μουσεία

Εκκλησιαστικό Μουσείο Σερρών

ΣΕΡΡΕΣ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Από τους ναούς των Σερρών και της Βισαλτίας έχει περισυλλεγεί από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Μάξιμο ένα εξαίρετο και ενδιαφέρον σύνολο 80 φορητών εικόνων και εκκλησιαστικών κειμηλίων , που εκτίθεται στο δεύτερο όροφο του Μητροπολιτικού Μεγάρου της πόλης , συνιστώντας με αυτόν τον τρόπο το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Την αξιόλογη αυτή συλλογή συμπληρώνει σημαντικός αριθμός 51 εικόνων από την ιστορική Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών , της οποίας τόσο η ισχυρή πνευματική της παρουσία όσο και η λαμπρή καλλιτεχνική της δραστηριότητα συνέβαλε , με ουσιαστικό τρόπο , στην πολιτιστική άνθηση της περιοχής των Σερρών από το 14ο αιώνα έως και τα τελευταία μεταβυζαντινά χρόνια . Τον κυριότερο πυρήνα της συλλογής αυτής αποτελούν 130 περίπου φορητές εικόνες μαζί με ξυλόγλυπτα τμήματα τέμπλων εκκλησιών , που συντηρήθηκαν από τον συντηρητή κ. Ιωάννη Γκερέκο και χρόνια καλύπτουν ένα μεγάλο διάστημα 6 αιώνων από το τέλος του 14ου αι. έως και τον 19ο και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα . Αντιπροσωπεύουν ποικίλα εικονογραφικά θέματα που ανταποκρίνονται στο εορτολόγιο της εκκλησίας , αλλά και στις λατρευτικές ανάγκες προσκύνησης , κυρίως και λειτουργικής χρήσης . Περισσότερο οι εικόνες εκφράζουν κυρίαρχες καλλιτεχνικές τάσεις των μεγάλων κέντρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , τόσο της Κωνσταντινούπολης όσο και της Θεσσαλονίκης , ενώ άλλες προσφέρουν πολύτιμες μαρτυρίες για τα έργα παραγωγής τοπικών εργαστηρίων από τα οποία έχουν εντοπιστεί , προς το παρόν , δύο τουλάχιστον στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών και άλλα δύο στην περιοχή Νιγρίτας , χρονολογημένα στους 17ο και 18ο αιώνες , αντίστοιχα .
  Η συλλογή αυτή φορητών εικόνων και ξυλογλύπτων τμημάτων τέμπλων του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της θρησκευτικής και καλλιτεχνικής ζωής των Σερρών , της Νιγρίτας και του περιγύρου . Αντιπροσωπεύονται , εδώ , αρκετά ικανοποιητικά , ποικίλες τεχνοτροπίες τάσεις και ρεύματα της μεταβυζαντινής , κυρίως , τέχνης που χαρακτηρίζει τη ζωγραφική της φορητής εικόνας και του ξυλόγλυπτου τέμπλου και εμπλουτίζει τη συνολική γνώση μας για τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας . Με τον τρόπο αυτό , η άγνωστη , μέχρι πρόσφατα , ζωγραφική των φορητών εικόνων στην περιοχή Σερρών , αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας παίρνει πραγματική υπόσταση και δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα .

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του 6ου Γυμνάσιο Σερρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ