gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΠΑΡΤΗ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (1)

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο

ΣΠΑΡΤΗ (Πόλη) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, που στεγάζεται σε ένα μονώροφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, χτίστηκε στα 1875 - 76 σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν. Το Μουσείο αυτό, όπως όλα σχεδόν τα ελληνικά Μουσεία, χαρακτηρίζεται από συντηρητικές παραδοσιακές μορφές οργάνωσης και λειτουργίας. Οι χώροι του, εξάλλου, είναι μάλλον ανεπαρκείς να φιλοξενήσουν ένα πλήθος σημαντικών ευρημάτων, τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του. Για το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης έθεσε ως πρωταρχική του επιδίωξη την ίδρυση νέου μεγάλου μουσείου στην είσοδο της πόλης, κοντά στη σιδερένια γέφυρα του Ευρώτα (χώρος εγκαταστάσεων Φιξ).
  Τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης παραπέμπουν σε όλες τις περιόδους της Ελληνικής Αρχαιότητας από τη Μυκηναϊκή ως τη Ρωμαϊκή. Οι Ιστορικές Συλλογές εκπροσωπούν την τέχνη και το γενικότερο πνεύμα της σπαρτιατικής Πολιτείας και τις δωρικές αρετές. Την ποικιλότητα των εκθεμάτων του Μουσείου ενισχύουν και μερικά έξοχα δείγματα εξωλακωνικών εργαστηρίων ( λ.χ. τα μικτά κιονόκρανα από το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα), ενώ τη συνολική εικόνα διανθίζουν ψηφιδωτά δείγματα της Ρωμαϊκής Σπάρτης.
  Οι αίθουσες του Μουσείου
  Η σειρά αναφοράς των αιθουσών ακολουθεί την χρονολόγηση των ευρημάτων, αν και μερικές αίθουσες φιλοξενούν ευρήματα διαφόρων περιόδων.
1) ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
2) ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΛΥΦΩΝ - ΜΙΚΤΩΝ ΚΙΟΝΟΚΡΑΝΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΙΕΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ - ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
3) Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ, ΤΑ ΕΙΔΩΛΙΑ, ΤΙΣ ΛΑΚΑΙΝΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΙΘΟΥΣ & ΑΛΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
4) ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΕΩΝΙΔΑ
5) ΑΙΘΟΥΣΑ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
6) ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ. ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΡΕΠΑΝΙΑ

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ