gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΡΟΣ Κωμόπολη ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (1)

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Δίπλα στο γυμνάσιο της Παροικιάς βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου. Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών, που ξετυλίγουν στα μάτια του επισκέπτη την ιστορία 6.000 χρόνων. Από τον προϊστορικό οικισμό στο νησάκι Σάλιαγκο (νεολιθικά ευρήματα) σώζεται το μαρμάρινο ειδώλιο της "χοντρής κυρίας", που εκφράζει τη γονιμότητα, και θαυμάσια πήλινα αγγεία.
  Ο πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός εκπροσωπείται με μεγάλο αριθμό αντικειμένων που ήταν κυρίως ταφικές προσφορές. Ο μυκηναϊκός οικισμός στο λόφο των Κουκουναριών (Νάουσα) έδωσε πολλά ενδιαφέροντα αγγεία, όμως το σημαντικότερο σύνολο κινητών αρχαιοτήτων προέρχεται από το νεκροταφείο της Παροικιάς. Ένα από τα αριστουργήματα του Μουσείου της Πάρου και από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής τέχνης, είναι το άγαλμα Νίκης (5ου π.Χ. αι.). Παριστάνει μία γυναικεία φτερωτή νεανική μορφή. Ένα δεύτερο μεγάλο έργο είναι το άγαλμα της Γοργούς (μυθολογικό τέρας), του 6ου π.Χ. αι., που εικονίζεται με τα φτερά της ανυψωμένα προς τα πίσω. Από τα υπόλοιπα γλυπτά του μουσείου ξεχωρίζει το κολοσσιαίων διαστάσεων άγαλμα της θεάς Αρτεμης (3,7 μ.) από το Δήλιο, το καθιστό άγαλμα γυναικείας θεότητας καθώς και το κάτω μέρος μεγάλου αγάλματος της Αθηνάς, όλα του 5ου π.Χ. αι. Επίσης υπάρχουν δύο ανάγλυφα (5ου π.Χ. αι.) από ηρώο προς τιμή του Αρχίλοχου. Σημαντικός είναι και ο αριθμός ρωμαϊκών, γυάλινων και πήλινων αγγείων, ενώ στο αίθριο του μουσείου εκτίθενται ελληνιστικά ψηφιδωτά που βρέθηκαν κάτω από την Εκατονταπυλιανή.
Πάριο Χρονικό:
  Στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου φιλοξενείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής ιστορίας, το "Πάριο Χρονικό". Το "Πάριο Χρονικό" είναι μαρμάρινη επιγραφή, που χαράχτηκε στα μέσα του 3ου π.Χ. αι. και περιλαμβάνει σε 134 στίχους χρονολογικές αναφορές που καλύπτουν περίοδο 1.318 χρόνων (1528 π.Χ. - 263 π.Χ.). Το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της Οξφόρδης. Η ιστορία της ανακάλυψής του στους νεότερους χρόνους ξεκινά από το 17ο αιώνα, όταν πουλιέται μαζί με άλλες αρχαιότητες, από αρχαιοκάπηλους, σε άγγλο κόμη ο οποίος το μετέφερε στην Οξφόρδη. Το πρώτο αυτό τμήμα βρέθηκε εντοιχισμένο στο ενετικό Κάστρο της Παροικιάς, απ' όπου και εκλάπη. Το υπόλοιπο τμήμα (αυτό που φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παροικιάς) βρέθηκε το 1897. Είχε χρησιμοποιηθεί ως μέρος της πλακόστρωσης σε μπαλκόνι σπιτιού της Παροικιάς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πάρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ