gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης για το τοπωνύμιο: "ΖΑΚΥΝΘΟΣ Πόλη ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ".


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (6)

Μουσεία

Στη μεγάλη πλατεία Διονυσίου Σολωμού, που έχει διατηρήσει σε γενικές γαμμές τον προσεισμικό της χαρακτήρα, κτίστηκε ένα ωραίο νεοκλασικό κτίριο προκειμένου να φιλοξενήσει ότι διασώθηκε από την καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί του 1953. Στους δύο ορόφους και ημιορόφους του Μουσείου εκτίθενται: δύο ολόκληρα ξυλόγλυπτα τέμπλα (αίθουσα Α), γλυπτά από την ελληνιστική, παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο (αίθουσα Β), αποτοιχισμένες τοιχογραφίες (αίθουσες Βα και Γ), μοναδικά έργα διάσημων στην εποχή τους Κρητικών ζωγράφων του 15ου, 16ου και 17ου αι. (αίθουσα Ε) και οι μεγάλες ελαιογραφίες των Νικολάου Δοξαρά, Νικολάου Κουτούζη και Νικολάου Καντούνη (αίθουσα Ζ) στον πρώτο όροφο του Μουσείου και το ισόγειο (αίθουσα Η και είσοδος). Τέλος ο αξέχαστος ζακυνθινός Γιάννης Μάνεσης (1921-1989) φιλοτέχνησε και δώρησε ένα από τα τελευταία αποκτήματά του Μουσείου: τη μακέτα της προσεισμικής πόλης (αίθουσα Η).
Η ιδιαίτερη σημασία του Μουσείου αυτού συνίσταται στο ότι δίνει τη δυνατότητα για την προσέγγιση της εξέλιξης της μεταβυζαντινής και νεότερης ελληνικής τέχνης και προσφέρει μια πλήρη εικόνα των επιρροών της δυτικής τέχνης στα Επτάνησα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Ζακύνθου


  Λειτούργησε το 1960 ύστερα από εργασίες, οι οποίες έγιναν για να επισκευαστεί το κτήριο. Το αρχικό κτήριο καταστράφηκε στους σεισμούς του 1953 που έπληξαν το νησί της Ζακύνθου. Φιλοξενεί εξαίρετες συλλογές, στις οποίες περιλαμβάνονται εκκλησιαστικές εικόνες του 15ου - 19ου αιώνα, διάφορα χρηστικά αντικείμενα, τοιχογραφίες κυρίως του 17ου και του 18ου αιώνα αλλά και του 12ου - 13ου αιώνα, γλυπτοθήκη στην οποία περιλαμβάνονται έργα της ελληνιστικής, της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου καθώς επίσης ξυλόγλυπτα έργα του 16ου - 19ου αιώνα.
  Κάποια από τα σημαντικότερα έργα που εκθέτονται είναι:
•Ο Προφήτης Δαυίδ (έργο του Ν. Δοξαρά)
•Η Γέννηση της Θεοτόκου (έργο του Ν. Δοξαρά)
•Παναγία η Αμόλυντος (έργο του Ε. Τζάνε)
•Η αποκαθήλωση (έργο του Ν. Καντούνη)
•Ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου του Κόλα

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Ιδρύθηκε το 1959 από ιδιωτικό φορέα τον οποίο αποτελούσαν φιλότεχνοι Ζακύνθιοι της εποχής και λειτουργεί από το 1966. Βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Μάρκου και στο ισόγειο του φυλάσσει τα οστά του Εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού και του ποιητή Ανδρέα Κάλβου. Στα εκθέματα του περιλαμβάνονται χειρόγραφα του Διονυσίου Σολωμού, και επιφανών γνωστών λογοτεχνών, ποιητών, θεατρικών συγγραφέων και μουσουργών όπως του Γρηγόριου Ξενόπουλου, του Παύλου Καρρέρ κλπ. Επίσης προσωπογραφίες ιστορικών φυσιογνωμιών της Ζακύνθου, συλλογές έργων θρησκευτικής και κοσμικής ζωγραφικής του 18ου και του 19ου αιώνα, γλυπτά, έργα κεραμικής, λογοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, μεταλλουργίας, μουσικά όργανα. Επίσης περιλαμβάνονται τα οικόσημα επιφανών οικογενειών του περασμένου αιώνα. Στο Μουσείο λειτουργεί ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει την βιβλιογραφία για την τοπική ιστορία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Ζακύνθου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ