gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Ονομασία του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΥΣΤΙΑ Επαρχία ΕΥΒΟΙΑ" .


Ονομασία του τόπου (3)

Σελίδες επίσημες

ΒΡΥΣΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Το όνομά της το πήρε ή από τις βρύσες από τις οποίες υδρευόταν, ή από το αρχαίο όνομο "Βρύγχη" (Γρύγχαι) που ήταν σημαίνουσα πόλη κατά την αρχαιότητα, κειμένη στα δυτικά της.

ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Το όνομα "Κονίστρα" σημαίνει αρένα, στίβος, επίπεδη επιφάνεια, παλαίστρα, στην οποία γίνεται η μάχη, οι αγώνες. Κατ' άλλους ονομάστηκε από το "κονίω" και τούτο από το "κόνις" (σκόνη). Φαίνεται ότι κατά τη Βυζαντινή εποχή υπήρχε εκεί παλαίστρα, τόπος στρωμένος με λεπτή σκόνη, άμμο στην οποία γυμνάζονταν οι νέοι της περιοχής. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η ονομασία δικαιολογείται από το ότι το ορατότερο μέρος της περιοχής, το ψηλότερο, το δεσπόζον, επειδή βρισκόταν σε μέρος αγναντερό, θεατό, σαν είδος αμφιθεάτρου. Αλλοι τέλος, λένε ότι ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν στίβος πολιτικών και πνευματικών αγώνων ή γιατί παρέχεται ευρύ πεδίο δράστης στο εμπόριο, σαν κέντρο της περιοχής από το Αυλωνάρι μέχρι την Κύμη. Είναι κτισμένη και από τις δύο πλευρές του δημόσιου δρόμου Χαλκίδας - Κύμης σε θέση περίοπτη, δεσπόζουσα, με θέα και υγιεινό κλίμα. Είναι κέντρο εμπορικό και βιοτεχνικό.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Κονιστρών


ΜΟΝΟΔΡΥΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Η ετυμολογία της ονομασίας του είναι ασαφής, καθώς και η γραφή του. Μερικοί παραδέχονται ότι ονομάστηκε από το "μονίδριο" (μικρό εκκλησάκι) που υπήρχε στο πλάτωμα του λόφου. Αλλοι εξηγούν την ονομασία από το δάσος δρυών (βελανιδιών), ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι παράγεται από την λέξη υδριά = μονή + υδρία = Μονόδρυ. Κι αυτό γιατί εδώ γίνεται η συλλογή και στη συνέχεια η διοχέτευση όλων των νερών της ψηλότερης περιοχής.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Κονιστρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ