gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΡΔΙΚΑ Κωμόπολη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΠΕΡΔΙΚΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
  Η Πέρδικα απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Σύβοτα. Είναι χτισμένη πάνω σε βουνό με θέα μπροστά της τα γαλάζια νερά του Ιονίου Πελάγους. Το τοπίο στην Πέρδικα συναγωνίζεται σε ομορφιά το τοπίο που συναντά κανείς στα Σύβοτα. Η περιοχή διαθέτει πλούσια βλάστηση και όπως είναι φυσικό καταπληκτικές παραλίες.
Ιστορικό
  Μέχρι το 1926 ονομαζότανε Αρπιτσα. Το όνομα αυτό κατά την παράδοση, πήρε από μία Αραπίνα (Αραβία) που είχε έρθει για να εξισλαμίσει τους Χριστιανούς σε Μουσουλμάνους. Η αλλαξοπιστία των Τσάμηδων στην Πέρδικα άρχισε να κορυφώνεται επί Αλή Πασά. Από το 1737 το Οικουμενικό Πατριαρχείο λαμβάνει δραστήρια μέτρα για τη διάσωση του Χριστιανισμού και Ελληνισμού της Ηπείρου, στέλνοντας κατά τα μέσα του 18ου αιώνα στα μέρη της Ηπείρου τον Πατέρα Κοσμά.
  Το 1926 μετονομάστηκε Πέρδικα και αυτό γιατί το σχήμα του οικισμού είχε τότε την μορφή της ιπτάμενης Πέρδικας και γιατί η περιοχή είχε πολύ κυνήγι από Πέρδικες.
  Αποτελείται από τον οικισμό Πέρδικα και το συνοικισμό Αρίλλα. Τον συνοικισμό Αρίλλα κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους τον είχε σαν κτήμα ο Ρωμαίος στρατηγός Αρίλλας, από όπου πήρε και το όνομά του.
  Πριν το 1944 ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Θεσπρωτίας και εξακολουθεί να είναι και σήμερα. Η όλη έκταση της Κοινότητας (καλλιεργήσιμη και μη) ανέρχεται σε 35.000 στρέμματα.
  Η Πέρδικα βρίσκεται ανάμεσα στην Ηγουμενίτσα και την Πάργα. Οι σημερινοί κάτοικοι, που υπερβαίνουν τους 2.000, αποτελούν ένα σύνολο από κατοίκους διαφόρων περιοχών, που εγκαταστάθηκαν μετά την αποχώρηση των Αλβανοτσάμηδων.
  Παρά την ανομοιογένεια και το μωσαϊκό που παρουσιάζει η σύνθεση των κατοίκων, οι Περδικιώτες διακρίνονται για τα φιλήσυχα και φιλοπρόοδα αισθήματά τους. Από παλιά στην Πέρδικα έλειπαν πολλά έργα υποδομής και ανάπτυξης. Εκτός από τα σπίτια, δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Πρώτη φροντίδα των Περδικιωτών ήταν η ύδρευση, αφού μέχρι τότε έπαιρναν νερό από τα πηγάδια. Με εθελοντική εργασία των κατοίκων και με προαιρετικές εισφορές τους, διαμόρφωσαν την κεντρική πλατεία, όπου στο κέντρο υπήρχε Τζαμί με μιναρέ το οποίο και κατεδάφισαν. Διάνοιξαν το δρόμο Πέρδικας-Καρτερίου (μήκους 12 χλμ.) που μας συνδέει με την έδρα του νομού. Διάνοιξαν αγροτικούς και εσωτερικούς δρόμους.
Προτείνουμε
  Να επισκεφθείτε το φυσικό πάρκο που διαθέτει η περιοχή για να δείτε από κοντά ζώα του δάσους όπως ελάφια και αγριογούρουνα αλλά και πάπιες, χήνες, κύκνους και ψάρια που κολυμπούν στο μικρό ποταμάκι που διασχίζει το πάρκο.
  Να επισκεφθείτε το πολύ παλιό εκκλησάκι Αγιος Αθανάσιος που είναι χτισμένο με πέτρα μέσα στον ελαιώνα.
  Να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας από τη βεράντα των ξενοδοχείων έχοντας θέα τη θάλασσα και το βραδάκι το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή
- Για να απολαύσετε αξέχαστες και ονειρεμένες διακοπές
- Για να κολυμπήσετε στις πεντακάθαρες παραλίες της.
- Γιατί διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή.
Διαμονή
Για να μείνετε μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενοικιαζόμενων δωματίων, studios, ξενοδοχείων ή κάμπινγκ.
Φαγητό / Διασκέδαση
Για τον καφέ σας υπάρχουν αρκετές καφετέριες μέσα στην Πέρδικα αλλά και στα διάφορα ξενοδοχεία. Τα clubs της περιοχής προσφέρονται για διασκέδαση το βράδυ ενώ στις γραφικές ψαροταβέρνες μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας δίπλα στο κύμα. Καλό φαγητό προσφέρουν επίσης και τα ρεστωράν των ξενοδοχείων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Θεσπρωτίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ