gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΛΑΤΑΝΟΣ Χωριό ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (3)

Ανάμεικτα

ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑ (Οικισμός) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Είναι βέβαιο πως το πρώτο μισό του 20ου αι. η Ποταμιά είναι μια ζωντανή πολιτεία. Ολοχρονίς τα 2/3 των σπιτιών είναι ανοικτά. Γεμίζει το βράδυ η Ποταμιά από παιδιά. Οι νέοι και οι νέες συγκροτούν παρέες δικές τους. Η κοινή τύχη, ο κοινός τρόπος ζωής, οι ίδιες ασχολίες ενθαρρύνουν την οικειότητα και προβάλλουν την ανάγκη της συντροφικότητας. Σήμερα όμως η Ποταμιά μένει τον περισσότερο καιρό έρημη. Μόνο στα τέσσερα πανηγύρια γίνεται πολυάνθρωπη και πολύβουη τη μέρα. Το αυτοκίνητο συντόμευσε τις αποστάσεις, αλλά δεν αύξησε το χρόνο παραμονής. Παραμένει όμως πάντα η ήμερη αγριάδα και η ανυπόταχτη ελευθερία της φύσης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ακράτας


Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατάνου

ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26960 61348
Κάτοικοι από διάφορα μέρη, κυρίως βοσκοί, ήρθαν και κατοίκησαν στην Απάνω Ποταμιά σε χρόνο ιστορικά ανεξακρίβωτο. Το χειμώνα όμως, που η ζωή ήταν δύσκολη, άφηναν το χωριό και κατέβαιναν στα χαμηλότερα μέρη για να ξεχειμάσουν. Η πορεία με τον αργό ρυθμό των ζώων διαρκούσε μια χειμωνιάτικη μέρα. Στο σημερινό Πλάτανο, στις Κάτω Βρύσες, υπήρχε ένας μεγάλος, γέρικος πλάτανος με κουφαλιασμένο το χοντρό κορμό του. Από τον πλάτανο λοιπόν, το σημείο συνάντησης, έλαβε το σημερινό χωριό το τοπωνύμιο Πλάτανος. Με τον καιρό, καθώς ληστές και πειρατές εξαφανίστηκαν, οι πρώτοι τολμηροί Ανωποταμίτες ξεθάρρεψαν και κατοίκησαν μόνιμα, αρχικά σε πρόχειρες κατασκευές, μιμούμενοι τις σπηλιές. Ήταν όμως το καλύβι τους. Στο εξής, σημείο συνάντησης όλο το χρόνο θα είναι τα Καλύβια στον Πλάτανο. Το βέβαιο είναι ότι το έτος 1863 ο Πλάτανος ήταν αρθρωμένος διοικητικά σε Κοινότητα (σύμφωνα με επίτοιχη εγχάρακτη επιγραφή στις Κάτω Βρύσες). Πάντως ανήκε στο Δήμο Κραθίδος και υπαγόταν στη διοίκηση Κυλληνίας - Καλαβρύτων. Μετά από διάφορες προσαρτήσεις και διοικητικές αλλαγές εντάχθηκε το 1998 στο Δήμο Ακράτας ως δημοτικό του διαμέρισμα.

ΤΣΙΒΛΟΣ (Οικισμός) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Μια όαση με υψόμετρο 780 μ. που καθρεφτίζεται νωχελικά, προκλητικά στα ήρεμα νερά της λίμνης του. Παλιότερα ανήκε στο Δήμο Κραθίδος ως αυτόνομη οικιστική μονάδα. Αργότερα πέρασε στην Κοινότητα Πλατάνου και με το νόμο Καποδίστρια στο Δήμο Ακράτας (ως οικισμός του Δ.Δ. Πλατάνου). Περνώντας τη Βαλιμή, στον αυχένα της Καμαρόβρυσης αντικρίζεις διάσπαρτα τα σπίτια του Τσιβλού και την ομώνυμη λίμνη στα δεξιά. Παλαιά και νέα κτίσματα, τριγυρισμένα από φροντισμένα περιβόλια και ασβεστωμένες αυλές.
  Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μικρός, αρχαιότατος ημιυπόγειος μοναδικός ναός του Αγ. Αθανασίου. Ο παλιός ναός της Αγ. Βαρβάρας ποντίστηκε με την κατολίσθηση της τότε αυτόνομης ανθηρής και πολυάνθρωπης Κοινότητας Συλίβαινας. Η περιοχή διατηρεί τη φυσιογνωμία της παρά τη συνεχώς αναπτυσσόμενη κίνηση και οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων ετών. Μετά τη βελτίωση του οδικού άξονα ο Τσιβλός "ανακαλύπτεται" τουριστικά, καθώς προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες : πεζοπορία, κωπηλασία στη λίμνη, κατασκήνωση, διαδρομές 4x4, διακοπές, ημερήσιες εκδρομές, ψάρεμα, ελεύθερο κάμπινγκ.
  Για τη διατήρηση και προστασία τόσο του παραδοσιακού οικισμού, όσο και του περιβάλλοντος χώρου έχει αποφασιστεί (από το πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατάνου) η δημιουργία ζώνης προστασίας και οικιστικού ελέγχου της περιοχής. Τόσο η λίμνη όσο και ο Τσιβλός βάφτισαν και δημιούργησαν το σύγχρονο υδροηλεκτρικό σταθμό. Η ανθρώπινη αυτή παρέμβαση, αποτελώντας εξαίρεση, δεν επηρέασε αρνητικά τον περιβάλλοντα χώρο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη της περιοχής. Η ομορφιά περισσεύει για το μικρό οικισμό που θέλει να βλέπει από ψηλά, υποταγμένη και υπάκουη, ανάλαφρη κι επιβλητική τη δική του λίμνη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ακράτας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ