gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΑΜΠΙΡΙ Χωριό ΠΑΤΡΑ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρραβωνίτσας

ΑΡΡΑΒΩΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΠΑΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26910 94575
  Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ερινεού. Το κυρίως χωριό είναι χτισμένο σε οροπέδιο με μοναδική θέα προς τα βόρεια την θάλασσα και νότιο-δυτικά το Όρος Παναχαϊκό. Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια σταφίδας και ελιών και έχουν την μεγαλύτερη παραγωγή από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Αποτελείται από τέσσερις οικισμούς : τα Συνανιά και τρεις παραποτάμιους τους Αγ. Θεοδώρους, το Λιδωρίκι και τα Μαγαζιά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμακινίου

ΔΑΜΑΚΙΝΙ (Χωριό) ΠΑΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26910 31839
  Είναι καθαρή ορεινή περιοχή, με ένα υπέροχο δάσος που προσφέρεται για περίπατους και για τους λάτρεις της ορειβασίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια σταφίδας και ελιών. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την καταπληκτική θέα από το καταφύγιο στο Πρασσούδι, που βρίσκεται στο όρος Παναχαϊκό, δεδομένου ότι ο Δήμος κατέχει το 70% του ορεινού όγκου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζήριας

ΖΗΡΙΑ (Χωριό) ΠΑΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26910 31051
  Η πρώην κοινότητα της Ζήριας φιλοξενεί στον οικισμό Λαμπίρι την έδρα του νεοσύστατου Δήμου Ερινεού. Αποτελείται από τους οικισμούς Ανω Ζήρια, Σαρκούνα και Λαμπίρι. Η Ανω Ζηρια αποτέλεσε τον τόπο προέλευσης όλων των κατοίκων των υπόλοιπων οικισμών. Βρίσκεται στο περίφημο δασός της Ζήριας, και τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια αναπαλαίωσης όλων των παλαιών αρχοντικών σπιτιών.
  Ο Αγ. Νικόλαος είναι ο πολιούχος της Ζήριας και την ημέρα της εορτής του γίνεται Ιερά Πανήγυρις. Αλλες γνωστές εκκλησίες είναι ο Αγ. Γεώργιος και ο Προφήτης Ηλίας. Χαρακτηρίζεται από ημιορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών.
  Οι γραφικές παραλίες σε συνδυασμό με τον καταπράσινο όγκο χαρίζουν μια υπέροχη θέα στον επισκέπτη. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε το γεγονός ότι στο Λαμπίρι λειτουργούσε για πολλά χρόνια μονάδα του πολυεθνικού τουριστικού συγκροτήματος «Club Mediteranne» μέχρι το 1995. Στο προσεχές μέλλον (εντός του 2000) επαναλειτουργεί υπό νέα διεύθυνση προσφέροντας αξέχαστες διακοπές. Επιπλέον λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ (Tsolis Camping).
  Η Ζήρια είναι γνωστή και για τις φιλολογικές και ποιητικές βραδιές που πραγματοποιούνται καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Φίλων Ανω Ζήριας, ο Α.Ο. Ζήριας κ.α. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει το καλό κρασί και φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής.

ΚΑΜΑΡΕΣ (Χωριό) ΠΑΤΡΑ
  Οι Καμάρες πήραν το όνομα τους από τα λείψανα ενός μεγαλοπρεπούς λουτρού με ψηφιδωτό και ογκώδη θολωτά κτήρια που έφεραν στο φως οι εκσκαφές καθώς επίσης θεμέλια πολλών οικημάτων, κοσμήματα, τάφοι.
  Είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα και το περισσότερο ανεπτυγμένο εν σύγκριση με τα υπόλοιπα. Στις Καμάρες βρίσκονται οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου (δυο γήπεδα ποδοσφαίρου - το ένα με χλοοτάπητα - γήπεδα μπάσκετ, γήπεδο βόλεϊ, κλειστό γυμναστήριο).
  Η Εκκλησία Υπαπαντή του Χριστού είναι η πολιούχος των Καμάρων και κάθε χρόνο στις Φεβρουάριου γίνεται Ιερά Πανήγυρης. Παράρτημα δημοσίων υπηρεσιών εδρεύουν στις Καμάρες όπως ΕΛΤΑ, Αστυνομία, Αγρονομείο, Ειρηνοδικείο, υποθηκοφυλακείο, συμβολαιογραφείο, ένα αγροτικό ιατρείο καθώς επίσης και η δημοτική βιβλιοθήκη. Οι παραθαλάσσιες περιοχές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και παρέχεται η δυνατότητα διαμονής στους επισκέπτες σε πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων.
  Στις Καμάρες δραστηριοποιούνται αρκετοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι με σημαντικές διακρίσεις, όπως ο Χορευτικός Όμιλος Καμάρων που ιδρύθηκε το 1994 και έχει στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σημαντική είναι και η παρουσία και αναβίωση του Φιλοπροοδευτικου Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» όπου μεταξύ των δραστηριοτήτων του είναι και η λειτουργία θεατρικής ομάδας. Επιτυχίες σημειώνουν και οι αθλητικοί σύλλογοι «Αχιλλέας Καμάρων» & «Ολυμπιακός Καμάρων» όπου τα τελευταία χρόνια κατέχουν μια από τις υψηλότερες θέσεις στην κατηγόρια που αγωνίζονται. Στην περιοχή δραστηριοποιείται και Κυνηγετικός Σύλλογος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Ερινέου


Μονή Αγίας Ελεούσης

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ (Μοναστήρι) ΠΑΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 2610 998343
  Το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης, κτισμένο πάνω στον αυχένα ενός λοφίσκου, μοναχικό, μέσα στο δάσος, κάτασπρο, πολύ περιποιημένο, σου δίδει από μακρυά την εντύπωση μιας επαύλεως που στεφανώνει το δάσος. Στους πρόποδες του λοφίσκου, ένας μικρός παλαιότατος συνοικισμός (προ του 1821), το Βοτένι, που στα "Ελληνικά" του ο Ραγκαβής το ονομάζει Βοτέλι και Βοτάλη. Δεξιά του, προσβλέπεις λεύτερα τον ποταμό Φοίνικα, έως τις εκβολές του στον Πατραϊκό. Πίσω του ο Παναχαϊκός και τα γραφικά και κατάφυτα υψώματα "Ψηλός", "Όχτος" και τα "Γαβρίλια".
  Ο Κοφινιώτης αναφέρει ως έτος ιδρύσεως της Μονής το 1510. Κατά την παράδοση το πρώτο Μοναστήρι είχε κτιστεί στον Παναχαϊκό στο μέσον των ελάτων σε σπήλαιο, όπου μέχρι σήμερα ευρίσκεται η εκκλησία της Αναλήψεως. Προ του σπηλαίου, υπάρχουν ερείπια κελλιών και του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους. Εντός του σπηλαίου, διασώζονται μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Κατά την εορτήν της Αναλήψεως, από του όρθρου της εορτής μεταβαίνουν στο σπήλαιον οι μοναχές, πιστοί από τις γύρω περιοχές και λειτουργούν. Πάντα κατά την παράδοση, λόγω του ψύχους και του δυσκόλου της διαβιώσεως, οι τότε μοναχοί, υποχρεώθηκαν να μεταφερθούν στον χώρο της σημερινής Μονής. Λέγεται δε πως ο ακριβής τόπος επελέγη από την ίδια την Παναγία, εκφράσασα κατά δήλον τρόπον την επιθυμία της: Ο τότε Ηγούμενος ευρήκε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας εκριβώς εις το σημείον όπου σήμερα είναι κτισμένο το ιερό του Ναού.

  Η παλαιότης της Μονής επιβεβαιώνεται από τα ακόλουθα διασωθέντα κείμενα:
1. Έγγραφον συνοδικόν του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως με υπογραφήν τούτου, του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ανθίμου και των συνοδικών αρχιερέων, το οποίον συγχωρεί "Τον εν τη επαρχίαν Παλαιών Πατρών κοιμηθέντα Αδάμ". Το έγγραφον τούτο Οκτωβρίου 1803 αίρει προφανώς επιβληθέντα αφορισμόν.
2. Κατ' έγγραφον του Πατριάρχου Παϊσίου Β΄ της 2ας Ιουλίου 1741 εις την Εθνικήν Βιβλιοθήκην Παρισίων: "Εν τη Μητροπόλει Παλαιών Πατρών της Παναγίας Ελεούσης μετοχίου της εκεί Παναγίας της Βλαχέρνας". Τον Φεβρουάριο 1742 ο Πατρ. Παΐσιος υπήγαγεν εις την Ι. Μητρόπολιν Π. Πατρών την Μονήν της Παναγίας της Ελεούσης, την οποίαν ο αυτός προηγουμένως είχε συνενώσει με την Μονήν της Βλαχέρνας. (Λεξικό Κ. Τριανταφύλλου σελ. 174).

  Σήμερον στην Μονή διασώζεται η ιδιότυπη και μέχρι σήμερα θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας - Ελεούσα του Κύκκου - 17ου αιώνος, διαφυλάσσονται δε και Ιερά Λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Μερκουρίου, της Αγίας Παρασκευής και πολλών άλλων Αγίων. Η Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Μέχρι το 1947 η Μονή ήταν ανδρική, έκτοτε έγινε γυναικεία με Βασιλικόν Διάταγμα.
  Σήμερα στη Μονή εγκαταβιούν 9 μοναχές και 3 δόκιμες. Ασχολούνται με την διακονίαν του χρυσοκεντήματος, της αγιογραφίας, της παρασκευής θυμιάματος και διαφόρων άλλων χειροτεχνημάτων.

ΝΕΟΣ ΕΡΙΝΕΟΣ (Χωριό) ΠΑΤΡΑ
  Είναι ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά και το γεγονός αυτό του χαρίζει μια καταπληκτική θέα. Οι κάτοικοί του προέρχονται από το Τσιβλό του Παναχαϊκού όπου σύμφωνα με την παράδοση ένα κυπαρίσσι έγερνε προς το έδαφος, γεγονός που το εξέλαβαν ως κακό οιωνό που όπως αποδείχθηκε ήταν σωστός : ένας σεισμός αποκόλλησε βράχους από το βουνό, καταπλάκωσε τα σπίτια του χωριού και σχηματίστηκε λίμνη.
  Οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο αγρότες, καλλιεργητές σταφίδας. Στον Νέο Ερινεό βρίσκεται και παλαιός σταθμός του ΟΣΕ.
  Η Κοινότητα του Νέου Ερινεού έχει το χαρακτηριστικό ότι γιορτάζει δύο αγίους ως πολιούχους : Την Αγία Βαρβάρα, στις 4 Δεκεμβρίου και τον Αγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Ερινέου


Δημοτικό Διαμέρισμα Σαλμενίκου

ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ (Χωριό) ΠΑΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26910 31014
  Η Κοινότητα του Σαλμενίκου εκτείνεται στα βόρεια του Δήμου, αποτελείται από τρεις οικισμούς : Ανω Σαλμενίκο, Σαλμενίκο και Νέο Σαλμενίκο (Νέο Χωριό). Το Ανω Σαλμενίκο είναι ο πρώτος οικισμός και το Νέο Χωριό είναι η πρόσφατη επέκταση του χωριού.
  Είναι ημιορεινή περιοχή και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παναχαϊκού ανάμεσα σε τρεις ποταμούς - χείμαρρους: Τον Φοίνικα, τον Κλουμενίτη και την Στάχταινα. Είναι καθαρά αγροτική περιοχή και οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τον πρωτογενή τομέα (γνωστές είναι οι περίφημες Σαλμενικιώτικες ντομάτες χρώματος ροζ καθώς επίσης και οι Σαλμενικιώτικες ελιές), ενώ ένα μικρό ποσοστό ασχολείται με την κτηνοτροφία.
  Πολιούχος της Κοινότητας είναι ο Αγ. Νικόλαος που γιορτάζει στις 10 Μαΐου. Στα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφτεί κανείς σημαντική θέση καταλαμβάνει το Κάστρο του Σαλμενίκου ή της Ωριάς. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ιστορίας μας αφού είναι το τελευταίο κάστρο που έπεσε στα χέρια των μουσουλμάνων κατακτητών. Χτίστηκε γύρω στα 1300 από έναν Φράγκο φεουδάρχη, σε υψόμετρο διακοσίων (200) μέτρων, στο υψηλότερο σημείο του ποταμού Φοίνικα. Σήμερα σώζονται μόνο μερικά απομεινάρια στις κορυφές του βράχου της ακρόπολης.
  Ονομάζεται και Κάστρο της Ωριάς εξαιτίας της παράδοσης που λέει πως στο βάθος της ρεματιάς βρίσκεται θαμμένη η βασιλοπούλα που φονεύθηκε από προδότη με σκοπό την κατάκτηση του Κάστρου. Το Κάστρο κατά τα χρόνια της κυριαρχίας των πειρατών αλλά και των μουσουλμανικών επιδρομών αποτέλεσε το καταφύγιο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
  Θα πρέπει να αναφέρουμε και την Μονή της Αγ. Ελεούσης του Κύκκου, όπου χρονολογείται από το 1510. Στην Μονή ζουν δώδεκα καλόγριες και Ιερά Πανήγυρης γίνεται της Αναλήψεως.
  Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να λησμονήσει να δοκιμάσει το τοπικό κρασί και τους παραδοσιακούς μεζέδες καθώς επίσης και να θαυμάσει τα ιστορικά γεφύρια στην περιήγησή του. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολιτιστικοί σύλλογοι όπως, "Το κάστρο της Ωριάς", Σύλλογος "Νέου Σαλμενίκου" κ.α.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ