gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χωριό ΑΜΑΛΙΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26220 41455
  Το χωριό Αγιος Δημήτριος, με την αρχική ονομασία «Μαρινάκι», από το όνομα του ιδιοκτήτη χανιού επί Τουρκοκρατίας, βρίσκεται ανατολικότερα του παλαιού που ήταν συνοικισμός ποιμένων. Κοντά υπήρχαν δυο συνοικισμοί με την επωνυμία Σκληρού και Κολοκυθά. Τα στοιχεία της Αρχικής του αναγνώρισης είναι: Δ. 26-11-1929 και ΦΕΚ Α. 424/1929. Προήλθε από την κοινότητα Κέντρου του Τέως Δήμου Πηνειίων. Μέχρι πριν του Ν.Καποδίστρια την κοινότητα συναποτελούσαν ο Αγ. Δημήτριος και το Κολοκυθά.
  Ο ισχυρός σεισμός του 1909 κατέστρεψε ολοσχερώς το συνοικισμό Μαρινάκι, εκτός του Ναού της Παναγίας και μερικώς τους δυο συνοικισμούς. Αυτό έγινε αιτία να εγκαταλειφθεί ο συνοικισμός και να κτισθεί νέος με την επωνυμία Αγιος Δημήτριος, από το ομώνυμο μοναστήρι. Το 1971 αριθμούσε 414 και 155 κατοίκους ( Α.Δ. και Κ.) Το 1981 αριθμούσε 344 κατ. το 1991 είχε 386 κατ. Βρίσκεται Β.Α. του Πηνειού, Ν. του αρδευτικού φράγματος (1958), επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδας - Κέντρου σε απόσταση 10χλμ. Δεξιά αυτής κατοικούν οι προερχόμενοι από Μαρινάκι, αριστερά από Σκληρού και Κολοκυθά. Η έκτασή του είναι περί τα 3000 στρέμματα, το έδαφος εύφορο εξ αιτίας των προσχώσεων του Πηνειού και των αρδεύσεων, σε υψόμετρο 71μ . Το νερό ακατάλληλο για ύδρευση, αφού περιέχει άλατα, σίδηρο και άλλα μέταλλα.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (κηπευτικά- πιπεριές) και λιγότερο με την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα). Οι κατοικίες του χωριού σχετικά σύγχρονες, μονόροφες ή δυόροφες. Χαρακτηριστικά έθιμα, που τείνουν να εκλείψουν είναι η εξέλασης, που έχει σχέση με την συμπαράσταση προς τους αναξιοπαθούντες και η δανεικαριά. Η αμοιβαία ανταπόδοση εργασίας.
  Πολιούχος είναι ο Αγιος Δημήτριος, που η ιερή μνήμη του γιορτάζεται πανηγυρικά στις 26 Οκτωβρίου.
  Το Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1912. Εκεί λειτούργησε ως το 1937. Πριν οι μαθητές φοιτούσαν στο Σχολείο Βελανιδίου. Μετέπειτα και ως το 1968 λειτουργούσε σε εκκλησιαστικό οίκημα, και έκτοτε και μέχρι σήμερα σε προκατασκευασμένο κτίριο Ιταλικού τύπου, σε οικόπεδο που αγοράστηκε από την κοινότητα . Επίσης από το 1982 λειτουργεί και Νηπιαγωγείο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ