gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΑΒΑΛΙΑ Χωριό ΑΜΑΛΙΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαβαλίων

ΣΑΒΑΛΙΑ (Χωριό) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26220 61210
  Η κοινότητα εμφανίζεται με στοιχεία Αναγνώρισης ως Κοινότητα Σαβαλίων με Β.Δ. 18-8-1912 και ΦΕΚ Α 256/1912. Προήλθε από τον τέως Δήμο Ήλιδος. Το χωριό Σαβάλια, οφείλει το όνομά του κατά πληροφορίες, στον Ελβετό συνταγματάρχη «Σεβαλιέ» που ίδρυσε εκεί ιπποφορβείο. Ισως κατοικείται από την Ελληνιστική εποχή. Αυτό συμπεραίνεται από διάφορα κτίσματα που βρίσκονται σκεπασμένα από το χώμα. κοντά στη θάλασσα. Εξαιτίας των πειρατών οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή και κατοίκησαν την περιοχή «Χουρμά», κοντά στην μονή του Αγίου Αθανασίου, που προστατεύονταν από δάσος. Το Χωριό αποτελούνταν από εννέα συνοικισμούς. Αργότερα μεταφέρθηκε το χωριό στη σημερινή του θέση, στον κάμπο της Ηλείας σε υψόμετρο 17μ. περίπου. Περιλαμβάνει έκταση 13.050 στρέμ. που αρδεύονται. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία (σταφίδα και σιτάρι παλαιότερα, δημητριακά, κηπευτικά, προπάντων ντομάτες και καρπούζια) και λιγότερο με την κτηνοτροφία (πρόβατα, βοοειδή). Στην περιοχή βρίσκεται και το εργοστάσιο κονσερβοποιϊας Α.Ε. «ΚΥΚΝΟΣ». Το χωριό απέχει 5 χλμ. από την Αμαλιάδα. Το 1971 είχε πληθυσμό 1333 κατ. κι έχει πληθυσμό 1119 κατ. με την απογραφή του 1991.
  Τα Σαβάλια εκσυγχρονίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι πλινθόκτιστες κατοικίες του 1970, οι θερμαινόμενες με ξύλα, αντικαταστάθηκαν με σύγχρονες ,με τούβλο και τσιμέντο, μονώροφες ή διώροφες και θερμαίνονται με καλοριφέρ. Υδρεύονται από το υδραγωγείο που κατασκευάστηκε το 1969. Πλήθος καταστημάτων που εξυπηρετούν τους κατοίκους και πολιτιστική ζωή χάρη του πολιτιστικού Συλλόγου του. Τρεις εκκλησίες, του Αγίου Νικολάου 1879, Αγίων Θεοδώρων 1970, και του Αγίου Ιωάννου, του νεκροταφείου του χωριού, που ικανοποιούν το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων. Καθιερωμένο πανηγύρι στο χωριό του Ιωάννου του Θεολόγου, που αντί στις 8 Μάη, εποχή που δεν υπήρχαν χρήματα και κρασί μεταφέρθηκε στις 26 Σεπτέμβρη μετά την πώληση της σταφίδας.
  Το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε από το έτος 1870, με πρώτο δάσκαλο το Αριστείδη Οικονομόπουλο ή Σκουπιώτη. Το 1897 χωρίστηκε σε Αρρένων και Θηλέων. Το 1929 αποκτά το πρώτο κτίριο, σε οικόπεδο της εκκλησίας, δωρεά του Αρματάκη. Στο σχολείο αυτό ενώνονται τα σχολεία Αρρένων και Θηλέων. Νέες αίθουσες αποκτά κατά το 1955, με δωρεά Τομάρα Ιωάννη, «Ομογενούς εξ Αμερικής». Από το 1964 λειτουργεί ως 5/θ. Σήμερα αριθμεί μόνο 64 μαθητές.
  Επίσης από 1976 λειτουργεί Νηπιαγωγείο. Ο αριθμός νηπίων για το Σχ. Έτος 1999-2000 είναι 16.
  Στα Σαβάλια υπάρχει και Γυμνάσιο που ιδρύθηκε το 1979 και με αριθ. μαθητών 63.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ