gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Κωμόπολη ΙΣΤΙΑΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ν. Πύργου

ΝΕΟΣ ΠΥΡΓΟΣ (Κωμόπολη) ΙΣΤΙΑΙΑ
  Η κατοίκιση της περιοχής αρχίζει από τη νεολιθική περίοδο σε οικισμό της πόλης του Ωρεού, που έχει εντοπιστεί στην θέση Καστρί. Στην ίδια θέση υπάρχει εκτεταμένος οικισμός και οχυρή ακρόπολη των κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων. Σημαντική ήταν η ανακάλυψη πριν από λίγα χρόνια στην περιοχή του Νέου Πύργου ενός αρχαϊκού συμπλέγματος, που αναπαριστούσε μάχη Ηρακλέους με λέοντα και το οποίο σήμερα βρίσκεται σε συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας.
  Η πανέμορφη παραλιακή πόλη, που βλέπουμε σήμερα είναι δημιούργημα των προσφύγων, οι οποίοι το 1926 έφθασαν εδώ από τον Πύργο της Κωνσταντινούπολης, μετατρέποντας την ακαλλιέργητη μέχρι τότε περιοχή σε αληθινό παράδεισο, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο σύγχρονος επισκέπτης με την πρώτη κιόλας ματιά.
  Ο Ν. Πύργος από τον καιρό της ίδρυσής του ακολουθεί μια πορεία ραγδαίας εξέλιξης διατηρώντας στον τομέα αυτόν την πρωτιά μεταξύ των πόλεων της Β. Εύβοιας. Βρίσκεται δίπλα στον δρόμο Ιστιαίας-Αιδηψού σε απόσταση 7 χλμ. από την Ιστιαία, κατά μήκος μιας πολύ όμορφης αμμουδερής παραλίας. Σήμερα είναι σχεδόν ενωμένος με την πόλη των Ωρεών αφού τα οικοδομήματα φυτρώνουν το ένα μετά το άλλο.
  Δυτικά του Ν. Πύργου (ένα χιλιόμετρο περίπου) βρίσκεται μια μικρή, πανέμορφη και καθαρή φυσική πλαζ δίπλα στον παλιό δρόμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Πρόκειται για την περιοχή που έχει το όνομα "Νησιώτισσα". Στο δυτικό άκρο της παραλίας αυτής σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από την ακρογιαλιά, βρίσκεται μια μικρή βραχονησίδα με κάποια ερείπια στην κορυφή της, τα οποία ανήκουν κατά άλλους σε εκκλησίδιο της Φραγκοκρατίας και κατά άλλους σε ανεμόμυλο της ίδια περιόδου.
  Ο σύγχρονος Ν. Πύργος των 1500 περίπου μονίμων κατοίκων, διαθέτει σήμερα πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, καθώς και πολλές ενοικιαζόμενες μικρές και μεγάλες γκαρσονιέρες σε σχετικά προσιτές τιμές για τις δυνατότητες του μέσου Ελληνα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Ωρεών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ